24 juli 2015

Dag 205 -Dag 0 #camino2015 Resan till Portugal

Kom i säng först vid 2-tiden igår var hur trött som helst när väckarklockan ringde. Hade ställt 2 larm på ena mobilen, ett på den andra och dessutom ett larm i min klocka. Vet att jag annars sover uruselt för att jag är rädd för att försova mig.

Klockan 8 ringde första och jag vaknade till. Bestämde mig för att snooza 10 minuter. Hade glömt stänga sovrumsdörren så Emilian låg tätt bredvid mig och sov tungt på min arm. Kliade honom på magen så han vaknade och när Vincent som sovit nere i gästrummet kom upp klev vi ur sängen.

Jag tog mig en lång dusch. Sista ordentliga duschen med mitt eget schampo, balsam och tvål på flera veckor. Nu blir det inget balsam och en icke mjukgörande tvål ett tag.

Tog på mig vandringskjolen och en tunn ull/sidentröja som jag skall ha på resan. Inte vinner man något pris för snyggaste dagens outfit direkt. Åt frukost med Vincent och styrde upp vad han hade kvar att fixa innan gästerna kommer. Vi hade burit ner madrasser att sova på och stolar att sitta på samt rotat fram sängkläder. En får sova i Pokémonsängkläder en annan skall visst luta huvudet mot Hanna Montana medan dinosaurier springer över täcket. Tyvärr hittade vi inte Spindelmannensängkläderna så den tredje får helgrönt.

Jag hade lite ångest över att väskan var så tung. 8 kg. Vad fasiken har jag i den egentligen? Gick igenom packlista flera varv men nä jag har inget tungt jag vill lyfta ur. Visst jag kan spara nästan 300 gram på att ta mitt sidenreselakan istället för den tunna sovsäcken men jag trivs inte i det. Sover dåligt. Kan minska på första förbandsgrejerna men jag är ju en trygghetsnarkoman och går ensam. Måste ju kunna laga mig om något går galet och kameran måste jag ju ha med. Som Mattias sa "annars kan du ju lika gärna gå dina mil på löpbandet i källaren" och så är det ju. Jag hade ju kunnat ta Nex-5:an som väger 100 g mindre. Men nä, jag vill inte.

Jag lagade min kjol ena hälla efter att ha vikt ett berg med tvätt tillsammans med Vincent. Han är hjälpsam när det är han som skall ha gäster i huset. Vi har fått massor gjort.

Kom ett SMS om att taxin snart var framme. Kramade om min långa drasut och klappade katterna innan jag gick ut. Hade en trevlig chaufför till flygplatsen. Han berättade om Lissabon där han varit och om en resa till Moskva på 80-talet.

Hämtade ut ett boardingkort i en automat och tog mig genom säkerhetskontrollen där det pep trots att jag inte hade något sådant på mig. Sen såg de min pincett på röntgen och så hade slarvbea råkar lämna voltaremtuben i ryggan. Klantigt. Nå ja det gick fort.

När jag skulle gå till gate upptäckte jag att min nya fleecetröja inte var med mig längre. Panik. Glömt hemma eller i taxin. Började ringa taxi och gick ner till avgångshallen igen. Fick tag på taxi och chauffören skulle stanna för att kolla. Passade på att fråga i informationen om de fått in en tröja och det hade de. Vilken tur. Tackade taxi för hjälpen.

Genom säkerhetskontrollen igen. Men nu var väskorna redan på andra sidan.

Läste i min bok - Herr Isakowitz skatt - och vips var det dags för ombordstigning. Satt på rad 2 eftersom enda Eurobonusbiljett som fanns var Sas Go. Då fick jag lite mat på planet. Hade dock blivit något knas med min glutenfribeställning men på denna flight spelade det ingen roll. Fick nötter och te. Skrattade på sidan 10 i boken. Denna hade jag ju inte ens köpt för att den hade pilgrimsfärd på baksidan.3 timmar fick jag sitta på Arlanda. Så tråkigt men boken höll mig sällskap. Åt på food court i terminal 5. Ville egentligen bara ha en sallad men räksalladen innehöll champinjoner, kycklingsalladen hade brödkrutonger och den grekiska salladen hade laktos.

Efter en evighetsväntan var det dags att gå ombord. De bordade mitten och bakåt samt business class så jag gick ombord och gjorde mig hemmastadd. Tog fram min bok och läste.

Sen blev det mat och jag fick välja mellan köttgryta med svamp eller fisk så jag chansade på fisken. Den kom in med någon form av tunn panering som jag skrapade bort. Förrätten var en rökt torsk som var jättegod. Efterrätten var någon form av pudding så den vågade jag inte äta. Drack den mista kopp te jag någonsin sett. Tänk espressostorlek.

Läste lite och vips var boken slut med ca 1,5 h kvar till landning. Men så började jag fundera och kom på att Portugal kör ju med GMT så de är ju en timme efter. Blev så trött. Lutade huvudet mot fönstret och somnade. Lyckades sova över en timme nät jag blev väckt av att en liten unge satt och lekte med en bil. En sådan där man drar bakåt så den kan åka framåt. Han drog upp den och höll den i luften så hjulen snurrade. Då och då tappade han den i golvet och började tjuta. Tjoho en timme kvar. Gick på toa, läste i guideboken och tittade ut. Kapten meddelade att vi skulle bli 10 min sena pga vinden. Jaja. Insåg när jag bläddrade bland mina nerladdade filer i mobilen att jag glömt tanka ner adressen till hotellet. Suck!

Tillslut var vi dock på backen och jag tog mig igenom flygplatsen och ut i ankomsthallen. På turistinformationen fick jag en karta plus att de kollade upp adressen åt mig.

Gick in på Vodafone och köpte ett simkort för €30 som ger mig 5GB data. Glömde Dock fråga om hur mycket SMS och telefonsamtal. Det kom sen ett SMS om att jag hade €23 på kontot. Sms:ade min familj mitt nummer om de skulle behöva nå mig. Sen kollade jag upp hur jag skulle ta mig till hotellet. Metro med ett byte visade det sig. Egentligen hade jag kunnat gå. Det är bara 6 km. Tunnelbanan var riktigt tråkig, under jord hela tiden. Sms:ade med sambon lite. Tog mig upp på ett torg och hittade till trapporna som skulle leda mig upp till hotellet. Känner av att jag nog borde kollat blodvärden och fått järn. Flåsade i värmen (24 grader bara).Hotellet ligger kanonfint uppe på berget och har en fantastisk utsikt.

Bytte om till linne och shorts och skulle ge mig ner på stan för mat. Klockan var redan 21. Kom ut och kände vinden och gick in och satte på byxbenen igen.

Ut på stab igen. Gick upp till borgen som var stängd. Knäppte några kort men så sa batteriet att det var utmattat. Fick hjärnsläpp och för mig att batterierna låg på rummet. Förbannade mig själv för det. Fotade lite mer med mobilen.

Ett franskt par frågade mig om vägen till katedralen. Erbjöd mig att visa i mobilen för att kunna peka på deras karta men jag tror inte de förstod ett ord engelska. Letade upp en restaurang nere vid vattnet satte mig och beställde. Servitrisen kom tillbaka och sa att det enda de hade glutenfritt var en torskrätt men den var det mjök i så jag fick gå vidare. Svårt att få den att förstå att jag inte har celicali och klarar av spår av mjöl.

Tillslut gav jag upp och beställde en rätt som såg ut att kunna vara glutenfri på en restaurang på en turistgata. Men jag vet inte om det var glutenfritt för ca 1 timme senare brakade magen ihop. Försökte SMS:a sambon för att fråga om deras tåg från Stockholm var i tid men fick veta att mitt konto var tomt. Jag hade väl skickat kanske 6-7 SMS hur dyra är de egentligen. Googlade fram att alla Vodafone i min närhet öppnar 10 i morgon och några stänger vid 12:30. Blir nog svårt att fylla på då. Vet inte heller om det går via webben. All info är ju på portugisiska.

Jag gick till hotellet via katedralen och letade efter den pil som skall markera starten på Caminho Portugues men hittade den inte. Får leta bättre i morgon.

Skulle ta ett kort på katedralen med mobilen. Behövde backa lite, missade att de hade låga betongklumpar på trottoaren. Backade rakt in i en och föll som i slow motion. Mobilen föll ur handen och jag landade på kameran i ryggsäcken men båda höll. Fick ont i armbågen och handen. Men inga större skador.

Tillbaka på hotellet blev det akut toabesök och sen gick jag upp i tornet som erbjuder en fantastisk vy över stan. Rekommenderas.

Har bara ett eluttag på rummet så jag kommer sätta i mobilen i det och sen får jag sätta ett larm för att byta så gps-klockan får ladda också. Kamerabatteriet är klart.


Dagens bild är tagen men jag får föra över den senare. Vill kunna redigera. Så under resan så kommer dagens bild att läggas på hög i kameran men jag väljer en bild varje dag och får väl skriva i text vad den är så länge. Idag blir det vyn från hotellet entré. Ett av de få kort jag han ta med kameran.

Blev lite sur när jag kom till mitt rum och insåg att jag ju hade haft med batterierna. Tur att mobilen tar rätt bra bilder den också.
Inga kommentarer: