24 juni 2007

Snart semester - får man ha ledigt?

Snart är det dags för 4 veckors semester (hela juli) och i år hoppas jag på att få ledigt så det inte blir som förra året. Funderar på att byta SIM-kort i mobilen och lägga jobbkortet på hyllan, undra om det är ok. Jobbdatorn kommer nog få ligga oanvänd på hyllan och jobbposten måste jag väl heller inte läsa eller?

Vilka skyldigheter har jag som anställd på semestern?

I Expressen kan man läsa:
Semesterläsning

När vi så småningom ändå går på semester vill vi inte heller då släppa kontakten med jobbet. Telias enkätundersökning och andra liknande undersökningar visar att fyra av tio tänker läsa jobbmejlen åtminstone en gång i veckan under semestern. Var tredje tänker läsa dem varje dag.
Att ha koll på läget minskar stressen enligt dem som svarat. Men man gör det inte för att samla poäng hos chefen.
Bara tre procent säger att det tänker läsa mejl för att chefen förväntar sig det.

Varför har det blivit så här? De som jobbar i en butik, fabrik, vården och liknande inte går de till jobbet 1 gång i veckan eller varje dag och kollar av hur det går, om något intressant har hänt, om de kan tänkas behöva svara på någon fråga. Så varför gör kontorsråttor med mail det? Förväntas man göra det? Gör man fel om man inte läser mailen och svarar i telefonen?

Så når ni mig inte på det vanliga numret i sommar så testa detta för det finns chans att det är det som sitter i mobilen i juli.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha - Skulle aldrig drömma om att gå in och läsa mejl på min semester.

Du har helt rätt i din jämförelse med t.ex. handelsanställd personal.

Semester är semester. Den är till för avkoppling. Helst skall man ha glömt sina inloggningskoder också, vilket i och för sig ställer till det när man kommer tillbaka. Men det är ett tecken på en bra ledighet.

:)