24 februari 2008

Vad då, finns inga kvinnliga nördar?

Johan Hallsenius skriver i CS i fredags att det bara finns manliga nördiga förbilder och därför är det så få kvinnor som väljer en karriär inom IT.

Han nämner att de som jobbar med IT är oattraktiva killar som äter kass mat, missköter sin hygien och kommer aldrig ens i närheten av sex. Han menar på att den bilden etsad sig fast på det uppväxande släktet och den bekräftas dagligen i filmer och tv-serier från båda sidor av Atlanten.

Han skriver att unga kvinnor söker it-utbildningar är lika sällsynta som lodjur i skogen. För dem är nördmyten ännu svårare att förhålla sig till. Vem kan ens föreställa sig en kvinnlig nörd? Han menar på att vi kvinnor inte ens har dåliga förebilder att luta oss på när det känns oövervinnligt att ta sig förbi nördmyten.

Men är det verkligen så att det framför allt är hur en yrkesgrupp framställs i TV som får unga att välja yrke, vilken kille skulle i så fall idag välja att bli en av de illaluktande, Joltcoladrickande nördarna?

Finns det då verkligen inga kvinnliga nördar? Nog tycker jag att det finns det , Elisabeth Salander i Stieg Larssons böcker är väl i hösta grad en IT-nörd? Abby Sciuto i Navy CIS och Penelope Garcia i Criminal Minds verkar inte vara helt bortkomna bakom en dator de heller.

Men det är väl ändå inte nördigheten som skall locka fler (av båda könen) att vilja jobba med IT? Jag har nu varit i branschen i 12 år och mängden nördar är väldigt väldigt liten, de flesta jag träffar på är helt normala kvinnor och män med lika stor variation i sitt sätt att vara, intressen mm som inom vilken annan bransch som helt.


Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Han måste haft en väldigt kort headline helt enkelt...

Dels tycker jag INTE att det saknas kvinliga nördar, dels förtår inte heller jag hur an menar att den manlige nörd som han beskriver skulle vara något som gör att män söker IT-utbildningar i större utsträckning än kvinnor...

Béatrice Karjalainen sa...

Hela artikeln känns konstig, som om han var tvungen att slänga ihop något och gärna med könsvinkling. Kanske hänger ihop med it24:as satsning på it-tjej.se (vad den nu skall var bra till).