06 februari 2008

Varför blir vissa så stora?

Läste inlägget hos Beta Alfa om 3 tjejer vars blogger blivit jättestora. Jag klickade mig in på dem en efter en och de var relativt lika, helt vanliga vardagsbloggar. "Nu skall jag göra det här", "Nu gör jag det här", "Nu har jag gjort det här", "Idag har jag på mig det här", lite matlagning, lite husdjur och lite produkter.

Så vad är det som får dem att ha kring 50000 besökare i veckan? Jag ser inget speciellt alls, de är inte dåliga men inte heller mer intressanta än vilken annan blogg av samma karaktär. Så hur blev just dessa bloggar sådana som "alla" följer? Jag hade inte ens hört talas om någon av dem innan jag läste inlägget. Lite nyfiken blir jag ju särskilt när Metro väljer att skriva om dem.

Och nej jag är inte avundsjuk på att de hr de läsarna de har (innan de kommentarerna kommer) bara nyfiken.

Uppdatering 23:59 En till undrar och konstaterar att tjejerna inte verkar veta själva något jag håller med om.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Några tankar...

1. En blogg som är vardaglig attraherar många läsare. Skriver du om ett smalare område, så får du smalare publik. Så att bloggarna är vardagliga är nog inte konstigt.

Själv så har jag märkt att man får rejält fler besökare om man varierar sig lite. Ett inlägg om att jag och en kompis installerade Linux på en Playstation 3 har fått grymt många besökare, vilket inte alls representerar den huvudsakliga inriktningen på min blogg.

2. Kanske är de bättre än andra på att skriva så att folk vill läsa bloggen igen.

3. Har man en gång blivit populär och fått många bra länkar från vällänkade sajter, så vips får man en enorm massa länkkraft och kommer högt i googlesökningar. För min del är över 50% av besökarna google:are, så jag kan tänka mig att den delen fullständigt exploderar om man kommer högre upp i internets ekosystem.




Rent privat; många besökare är kul, men inte det primära målet. Riktigt kul är när en kollega hittade en blogg om precis det han funderade på (Tasmanian Tiger produkter) och efter en stunds läsning insåg att det måste vara jag som skriver den ;-) ... Eller när google analytics visar att någon spenderat nästan en timme på att läsa runt på ens blogg, ja då blir man lite extra glad =)