21 juli 2016

Dag 203 - Dag 3 Gran Camping Zarautz - Eremita del Calvario 31,55 km

Mellan 23 och 02 var jag nog på toa 5 gånger. Det där gör mig galen. Fattar inte varför det blir så. Nå ja vid 2 somnade jag i alla fall mer ordentligt men eftersom jag ville spara batteri i mobilen hade jag inte kunnat ställa om larmet i armbandet så det skulle ringa 0520. Inte tillräckligt med sömn. När det ringde var jag inte det minsta pigg. Snoozade och däckade omedelbart. Men 10 minuter senare kunde jag sätta mig upp och stretcha lite stela muskler (borde vara betydligt stelare än vad jag är, kroppen känns oförskämt bra efter 2 dagar med lång distans utan någon träning innan). Skönt. Tog mina grejer och tog mig ut i det stora rummet utanför. Typ ett förråd på ovanvåningen av garaget. Tvättade av mig och packade i ordning (inget var helt torrt trots torktumlare igår) samt stoppade i mitt spanska sim-kort i mobilen. Krävdes en del omstarter för att fungera men nu har jag nätverkstrafik som inte kostar skjortan.

Klockan han bli 0630 innan jag kom mig iväg. Det han till och med bli ljust ute. Kändes kyligt på balkongen på härbärget så jag hade tagit på mig min fleecetröja. Gick ner för den långa backen jag hade kämpat mig upp för igår. Svängde runt en häck och skulle uppåt igen. Hade jag vetat det hade jag följt pilen mot stranden uppe vid huset. Nå ja. När jag hade släpat mig upp var jag varm så jag stannade och tog av tröjan igen. Knäppte upp kjolen. Njöt av det svala vädret och den fantastiska utsikten.

På en äng låg ett par som tydligen sovit i vår sin bivack. Kan inte varit helt bekvämt i regnet. Nu var det en lång backe ner till stan. Gick via massor med trappor. Kom ner i en liten naturpark med grusväg. Fick hoppa upp en bra bit i skogen när plötsligt magen vaknade och gjorde det med besked. Det är det sämsta med dessa vandringar, magen flippar ur helt. Klämde in mig i en buske och lyckades samla ihop en massa gamla löv mm och täcka över. Gillar inte riktigt att behöva hoppa in i skogen så där men vad gör man med en trasig mage?

Men sen mådde magen lite bättre. Enda jag fick i mig på morgonen var 2 dl vatten så jag plockade fram den energibar jag stoppat i fickan. En med nötter och dadlar. Galet söt. Fick ta pyttetuggor och försöka svälja ner med vatten. Men fick bara ner knappt halva. Nere i stan Zarautz (2 km) gick caminon på en hård stenläggning till gångväg. Hårt för fötterna. Fortfarande tidigt på morgonen så allt var stängt. Jag kom ner till den långa strandpromenaden som löpte lite ovanför stranden och solen bröt igenom med vackra strålar över havet och några berg. Fotade och njöt av utsikten.
Kom ikapp många pilgrimer som antingen gått väldigt tidigt från Orio eller nyss startat i Zarautz. Passerade säkert 15 st. Många går med stavar vars gummipluppar nötts ner så de låter klick-klick-klick när de går. Grymt störande så när jag kom ikapp sådana fick jag gasa på lite för att komma förbi och utom hörhåll. Vips var jag i Getaria 6,3 km från Zarautz. Caminon passerar i utkanten av staden så jag valde att inte stanna här för att äta något. Kollade i min bok och såg att de rekommenderade en annan högre väg till Getaria men jag hade missat helt den delningen.
Nästa by var Azkizu 1.9 km bort. Den minns jag knappt. Otroligt liten.

Ner till Zumaia (3,5 km) blev det först en brant grusväg ner med fantastisk utsikt och sedan en galet brant cementväg. Men jag sick sackade mig ner joggandes utan problem. Kom ner i hamnen efter några trappor och kunde gå på gräset i en park. Skulle nog sett mig för lite bättre dock. Trampade i hundskit. Fick ta papper och vatten och göra rent sandalen. Blä.

 Gillar lösningen på båtplatser.
Tänkte köpa frukost här men hittade bara cafér med mackor och sötsaker. Gav upp. Köpte en nektarin och ett äpple istället.

Min guidebok varnar för att man lätt missar en högersväng här och det gjorde jag självklart. Men han inte många meter innan jag saknade pilarna och vände om. Kollade även GPS-rutten. Hittade rätt och hittade en uppförsbacke. Där fanns en liten gräsplätt med en staty så jag satte mig där och kollade i boken samt försökte äta mitt äpple. När två stycken med trasiga gummipluppar kom gående uppför kullerstenarna drog jag på mig ryggsäcken och fortsatte för att slippa dem. Nu blev det trappor igen och sen en lååååång och seeeeg uppförsbacke på cementväg. Försökte äta äpplet men det var så torrt. Kunde inte svälja. Försökte med energibaren igen men nä. Tuggade äpplet och spottade ut i gräset en stund. Medan jag segade mig upp för än den ena än den andra backen. Det satt trötta pilgrimer antingen före en backe eller efter en (dessa två sammanföll dock ofta). Jag kämpade på men gav upp mitt äpple halvvägs när jag samtidigt som jag bet i det andades in gödseldoft och började ulka. Inte trevligt alls. Lät kroppen lugna ner sig sen åt jag upp nektarinen som var saftig och sval. Men vyerna kunde jag i alla fall inte klaga på.
Den här får vara dagens bild.
Efter typ 3,2 km uppför kom jag så till Elorriaga där en fikabil stod uppställd i en park. Velade en stund men bestämde mig för att gå de 400 meterna till baren istället. Ingen mat jag kunde äta så jag köpte en Calippo jordgubb och en cola. Satte mig ute, tog av ryggsäcken och lade upp fötterna. Skönt. Ett par unga tjejer passerade mig och sen kom 2 till. De frågade bartendern om vägen vidare via GR-leden. Boken nämnde att här kan man gå GR-leden vid havet men att den är 2 km längre och den är väldigt jobbig. Jag valde bort jobbigt då jag fortfarande kände mig låg på energi idag med krånglande mage men det lät samtidigt lockande.

Fortsatte på vägen och även här var vyerna fina de 5,1 km till Izitar. Fick gå längst med en mycket trafikerad väg en stund vilket inte var så trevligt men i övrigt helt ok. Så tacksam för alla markägare som låter caminon passera genom deras marker på ängar och i små skogar.
Köpte en citronjuicedricka, hade velat ha en Aqvarius men denna och öl var det enda den lilla affären hade kallt. Den var god i alla fall men hade behövt lite socker och salt.
Blev inropad i kyrkan, fick en stämpel och nästan tvingad att gå upp och titta på deras madonnastaty. Den är från 1500-talet och de är mycket stolta över den. Tydligen en av de viktigaste i Baskien.
Nu blev det cementväg igen och fötterna var trötta av allt hårt underlag. Men vyerna förlåter nästan underlaget. Men bara nästan. Fotade lite tistlar, älskar deras gigantiska tistlar. En kvinna rensade ogräs på fältet.
Men precis när jag högt för mig själv sagt att fötterna gärna vill ha något mjukt en stund så svängde leden av på en grässtig. Glad. Men glädjen höll inte så jättelänge för sen blev det en brant, stening stig med lösa stenar. En del björnbärsbuskar som hängde ner oxå så om man skulle ramla och famla efter något att hålla i sig skulle det göra ont.

Sen kom det jättebrant stenlagd väg. Läskig. Glad att det inte hade regnat. Sen trappor av samma modell. Utan täcke. Sen med räcke. Kändes tryggare. Väl nere på asfalt igen var det dags för en hisstur. Såg då att jag hade kunnat skippa de läskiga trapporna och åka hiss förbi dem oxå. Hittade vägen bort till torget där turistkontoret i Deba låg, 4 km till avklarade. Många pilgrimer där redan. Härbärget ligger en hisstur upp igen men nyckeln måste hämtas på turistkontoret. Jag hade planen att gå 4,9 km till idag så jag valde att ringa till det härberget för att boka. Hon lyckades inte få mitt namn rätt så jag visste inte vad hon skrev. Kan bli spännande när man anländer sådana gånger. Tror jag skall börja säga Helena istället. Det står ju i mitt pass.
Jag var nu galet hungrig och gick in på ett flertal barer för att se om de hade något jag kunde äta. Åsynen av tortilla som jag brukar gilla fick det att vända sig i magen och i övrigt var det bara smörgåsar. Gick in på Día och tänkte köpa glutenfritt bröd och ost men det första hade de inte och ostarna var jättestora. Blev ett tvåpack med yoghurt istället. Satte mig på en bänk vid kanalen och åt dem. Deras feta yoghurt går oftast bra konstigt nog.

Sen var det bara att trampa på igen. I telefon hade de sagt välkommen upp till oss och upp var det typ hela vägen. Räknade steg i uppförsbackarna 4000 upp till härbärget. Det var dock mest på mjukt underlag/halvstenig stig så rätt ok. Lite läskigt med alla pilar som var övermålade med svart. Man började ju undra varför. Lokalbefolkning som inte vill ha oss där eller vad.
Stannade till vid kyrkan Eremita del Calvario. Vilken utsikt från deras terass.
Väl inne i byn hittade jag restaurangen. Hade läst snett i min bok och trodde att härberget skulle ligga i anslutning till den men nä 450 meter upp för berget skulle jag enligt en ortsbo som pekade på ett hus. Nu var det inget härbärget i det huset. Blev aningen förvirrad. Men jag gick en liten bit till och där låg det. Åh så skönt.

De hade ingen Béatrice i sin lista. Men jag fick en plats ändå. Tänk om någon stackare blir stoppad för att det är fullt sen och så har jag 2 platser :-/.

Jag fick mig en säng och gick och duschade nästan direkt. Sen tvätt av kläderna mer ordentligt än igår. Klockan var bara kring 3 när jag var klar med det. Satt på altanen en stund och pratade med en tysk kvinna med gigantiska skavsår på hälarna. Gosade lite med katten och tittade på alla djur som finns här runt om. En liten hund vallar minigrisar i en hage.
Vid 16-tiden lade jag mig på sängen, i sovsäcken med en extra filt på mig. En ikeafleecefilt. Insåg att sängarna oxå är Ikea :-) Det är mycket Ikea på härbärgena rent allmänt.
Frös något kopiöst. Satte mobilen på laddning, den blir ganska varm på baksidan. Lade ena handen mot den och andra handen under huvudet. Skakade. Låg energinivå. Middag först kl 19 så min plan var att sova 1-2 timmar men det sket sig efter ca 20 minuter då det började komma in pilgrimer som fick förevisning av härbärget och som inte var direkt tysta.

I morgon blir det lite tufft. Till frukost hade de enbart glutenprodukter. Inte riktigt beredd att betala en massa för en kopp te oj någon tesked marmelad. Men tänker fråga i morgon bitti om jag kan få köpa just de sakerna lite billigare. Annat är det 18,2 till första stället där det finns mat. Inte direkt optimalt. Får äta mina flap-jacks kanske. Hade jag vetat att det fanns ett kylskåp här hade jag köpt med mig ost och något mer. Så istället för att sova skrev jag det mesta av denna text. Verkar inte vara den enda som fryser, 2 sängar bort sitter en kvinna i sovlakan och inlindad i 2 fleecefiltar. Hon verkar dock meditera.

Middagen var ok. Till förrätt en tonfisksallad, de andra fick den med pasta och bröd. Till huvudrätt kyckling och knapriga pommes, kors i taket. Vad kommer här näst, sås? Till efterrätt provade jag baskisk yoghurt med honung. Får se vad magen säger i natt. Men god var den. Borde kanske ha ställt den i kylen till frukost i morgon. Satt vid ett bord med en spansk familj som gjorde sin sista dag idag, de skulle nu ta tåget hem och fortsätta sin vandring något annat år, en fransk kvinna som pratade franska, spanska och engelska så hon översatte glatt mellan oss då det även satt några fler fransmän vid bordet. Vi hade trevliga diskussioner bland annat om skillnaden mellan plántano och banana då man alltså inte säger banana om bananer utan plántano. Spanjornerna kallar sina inhemska (kanarieöarna) för plántano medan banana kan vara både matmananer och bananer som odlats på annan plats. Fransyskan talade varmt om lederna i Frankrike och berättade att härbärgena är inte så dyra där kring €13/natt vilket är mindre än vad jag trodde.
Klockan är nu 20:20 och jag tänker borsta tänderna och passa på att nyttja wifi för att skicka upp bilder på Instagram. Skall även prova en grej för att se om jag kan få in bilder i bloggen. Förhoppningsvis är rummet stort nog så jag inte får andnöd när alla rökarna kommer in. De var rätt många.
 

Inga kommentarer: