04 augusti 2007

Långrunda Brändön-Örarna-Bodön-Brändön

Idag snörde jag och Ida (ja grabbarna som hade funderat på att följa med bangade ur) på oss sköna dojjor och tog bilen till Brändön där vi hade läst att det skulle finnas en vandringsled. Vi hade ingen aning om längden på den utan visste bara att den startade i fiskehamnen (hur svårt kan det vara att ge sådan info?). Väl framme lyckades vi hitta en karta som sa att Kustlinjen bara var 5 km, hmm vi vill ju gå längre än så tänkte vi. Det skulle finnas en från Brändön till Örarna oxå men den fanns det ingen info om så vi hittade helt enkelt på en egen sträckning. Först gick vi så gott som hela kustlinjen och sen fortsatte vi stora vägen till Örarna. väl framme där kom vi på att några kompisar har stuga där så vi bestämde oss för att det skulle vara ett bra ställe att inmundiga medhavt fika. Gissa om kompisarna blev förvånade när vi dök upp gående med var sin ryggsäck.

Sällan har väl 2 mackor, en banan, lite bigaråer och några nötter smakat så gott. Efter maten lånade vi toan och traskade sen vidare, inte raka vägen tillbaka utan en rejäl omväg.

  1. Start för både vår runda och kustlinjen (utmärkt med blå pilar i kartan, cyanpilarna visar hur vi utökade rundan). Här finns kartor för Kustlinjen och några andra lite kortare vandringar i skogen. Men se upp för spindlarna i lådan.
  2. Jävligt blött om man missar att stigen delar sig, håll höger så slipper ni vada i vatten som vi).
  3. En liten bit gående på elljusspåret för att slippa gå uppe på vägen.
  4. Enligt Ida var det jäkligt långt till bron.
  5. Fikadags efter 9,4 km (1:3621)
  6. Vägval, ta den enkla raka vägen "Örarnarundan" eller en liten utökad runda på mindre vägar. Vi valde den mindre vägen.
  7. Hmm vi missade visst att vägen inte var hel här utan mitt i skogen slutar vägen vid en gård, bara att traska rätt genom skogen till där vägen skulle börja igen. Åt lite blåbär och hjortron (nä det är ingen idé att ni far dit och tror att ni skall hitta hjortron, vi åt upp de tre som växte där).
  8. Här slutar vägen vid en uppfart så det fick bli att ta en spång över diket och in på sågverket. Tur att det inte är inhägnat med stängsel.
Sen var det bara raka vägen tillbaka till starten och bilen.

Summa summarum promenadtid: 3:12:50 och en medelhastighet på 6,6 km/h eller 9,09 min/km och vi gick 21,05 km. Medeltiden blev rätt långsam eftersom de första 3 km var väldigt smala stigar med stora stenar, vadande i vatten mm. Men i övrigt gick vi på rätt bra.

Vill ni ha en skön runda så kan detta vara ett bra alternativ men ni kanske får skippa fikat hos de i Örarna och hitta någon annanstans att slå er ner :-)

Vi hade tänkt gå upp på Flakaberget (trolig plats utmärkt på kartan med ett ?-tecken) men vi såg ingen väg upp kanske är det stigen upp som jag markerat med ett annat ?-tecken. Inte konstigt om vi missade det i så fall.

Klicka på kartan för att se den större.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: