14 juli 2009

Kajakprovning

Idag bjöd Anders mig och Gibbe på en kajakprovningskväll. Goggi följde med och fotade lite, får se om jag kan visa några bilder i bloggen senare.

Vi hade fint väder, lagom med vind och sen mot slutet ha helt blank sjö och vindstilla.

Fyra kajaker togs fram för provpaddling och en till (Nelo Viper 51) som jag bara provsatt i, sträckte mig efter en paddel när jag hade puttat ut mig men Gibbe drog in mig istället för att släppa paddeln. Tror inte de trodde att jag skulle klara den. Men jag kände mig inte så fasligt rank, har ju paddlat värre förr, men man vet ju inte hur mycket av gamla stabiliseringskorrigeringar som sitter kvar i ryggmärgen :-) Det hade kunnat bli blött. Anders paddlade denna nästa hela tiden.

Jag provade i ordning:
Point 65 XP
Epic 18x
Point 65 Crunch Rocket
Point 65 SeaCruiser

SeaCruisern var den jag paddlade på turen förra veckan så den kände jag att jag hade rätt god koll på så jag ville ha lite annat att jämföra med så därför avslutade jag med den.

XP:n var betydligt stabilare än vad jag trodde den skulle vara, den var faktiskt rätt skön att paddla bortsett från att rodret inte lydde mig alls. Började att paddla utan roder och jobbade med kroppen istället, det var lättare men jag var ovan kände jag fick verkligen tänka. Den kändes lättdriven i sjön och låg djupt vilket gav mig bra stabilitet.

18x:en var spännande, den var initialinstabil men med lite fart så kändes den skön. Gillade helt klart rodret på den. Bra fotplatta och ett roder som var skönt att styra men kräver en massa småjusteringar hela tiden, åkte lite zick-zack. Svårt att hålla mig rakt. Trevligt med en så lätt kajak. Kunde bära den i en hand. Men sätet i den sög, aj aj vad ont i svanskotan jag fick. Sen så kändes det aningen gungigt är jag paddlade med den runda botten men inte så farligt. Kändes som jag hade rätt bra koll på den och kunde få upp fart (om än lite hit och dit kursmässigt). Men i vind/vågor vetifan vad jag skulle tycka då.

Crunch Rocket var var vickig, inte så den kändes instabil men som om varje paddeltag gjorde att jag antingen låg på höger eller vänster sida pga den skarpa v-fomen. Kändes som den låg högt i vattnet. Det var lite småjobbigt. För att vara en 3L plastkajak var den ändå inte så toktung. Klarade i alla fall att få den från stranden till vattnet utan problem. Gillade att den var så smal, kunde lätt ta skrovnära paddeltag och den svarade rätt bra på lutningar. Gibbe verkade trivas bäst i denna.

SeaCruiser det var åter igen som att sitta i ett badkar, den känns så stor vid sidan av mina ben. Men den är skön att paddla, jag känner att jag har kontroll. Dock är den rätt så tung. Lite smalare och lite lättare hade inte varit fel. Den ligger djupt i vattnet och har inte lika skarpa kanter som Crunch Rocker vilket gör att den inte vickar lika mycket som Crunch Rocket. Dock tycker jag den var svårare att styra genom att luta sig än vad det var i Crunch Rocket. Men den är tung.

Om man ser till att jag vill kunna enkelt dra upp den på stranden här hemma, inte behöva vara torkförsiktig i vattnet samt pris så är ju en plastkajak det bästa. Sett till vikten vore det trevligt med en glasfiberkajak som jag orkar bära utan problem men det finns ju kärror. Den eviga pris/prestanda.

Men undra om inte Five-o-five kan vara ett bra alternativ trots allt. Får se om de får in någon på Hägglunds. Men hade jag pengar hade jag nog satsat på en som är lättare för den är väldigt tung.

Skall kika lite på nya SeaBird från VKV, de ringde mig idag och sa att de kommer få in 2 nya modeller som kanske skulle intressera mig. Väntar på att infon skall komma upp på deras webbplats, de sa att en blänkare fanns för den ena men jag hittar inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: