12 juli 2009

Bokkärlek

Mymlan på Bloggvärldsbloggen efterlyste bloggposter om temat böcker i veckans bloggtema.

Böcker är något som ligger mig varmt om hjärtat (och lite här och där i huset) och en gång i tiden närde jag en dröm om att bli bibliotekarie, tänk att få förena bokintresset med behovet av att sortera saker. Men så blev det aldrig, intresset för teknik tog över och det blev datorer och program som blev mitt jobb. Men kärleken till böcker dog inte och jag har inte som så många andra börjat läsa e-böcker, nä böcker skall upplevas i handen, jag skall kunna ta på sidorna, göra mentala markeringar om var något står någonstans, klottra i kanten (kurslitteratur) om jag vill (bara i mina egna böcker förstås) och göra hundöron som gör att det syns att boken har blivit använd, kanske till och med omtyckt (fast de har mer sällan hundöron eftersom jag slukar dem i ett svep). Men trots min användning av hundöron är jag även en notorisk stoppa saker i boken människa, saker som ofta blir liggande kvar efter jag läst boken, kvitton, bussbiljetter, flygbiljetter, kuvert och annat, avrivet toapapper från en restaurang på Cypern finns det också. De stannar kvar som markörer över den tid då jag läste boken. Har den varit med på en strand kan man ge sig fasiken på att det trillar ut sand och har den varit med på en skogspromenad att läsas under fikat kan både barr och löv trilla ut.

Jag är inte direkt försiktig med mina böcker, otaliga har tekoppsringar på omslaget (som på Bergdorfblondiner) eller matspill på sidorna eftersom jag envisas med att läsa när jag äter. Så när jag lånar en bok av någon annan får jag alltid vara extra medveten om att det är lånebok.

Jag läser var jag än kommer åt, får jag 2-3 minuter över kan jag lätt hala fram en bok och snabbt sluka en sida eller två. men jag har även perioder då jag inte läser alls och går omkring grinig innan jag inser att det nog är bokbrist jag lider av. Kan man få läsande på recept tro?

Själva böckerna föredrar jag i pocket, de är lätta att ha med överallt för att de inte väger så mycket och är små. Men ibland kan jag inte hålla mig tills en bok kommer ut i pocket då blir det inbunden och är det extra kris så kan det till och med bli inbunden på engelska för att slippa vänta på översättningen till svenska.

När vi flyttade till huset 2000 drömde vi om att göra om ena rummet i källaren till bibliotek, den drömmen kvarstår och sen 7 år tillbaka står det kartong på kartong med böcker i det rummet. Det är sambons pappas Uppsalaboksamling. Sambon är ursprungligen från Uppsala. Jag har ingen anknytning dit men böckerna har jag tagit till mitt hjärta, de är gamla och vackra. Några är flera hundra år gamla och sköra, jag vågar knappt bläddra i dem men kan inte motstå, särskilt inte den underbara gamla atlasen. Jag är ju kartfetichist :-)

Här uppe har jag en överfull bokhylla, böckerna står i dubbla rader och ligger huller om buller för att rymmas. Men utöver det har jag en hög trave låneböcker på mitt nattduksbord och en hel pappkasse med böcker som skall läsas nedanför sängen. Mina lästa böcker tronar just nu upp sig i en trave bredvid sängen de också eftersom de skall användas i den uppsats om chick lit jag skall skriva. Bokhyllan här uppe ger mig lite ångest, jag vill ju ha en fin välsorterad hylla.

Jag tror min kärlek till böcker kommer just från boksorterande. När jag var liten hade min mormor och morfar ett rum som hade bokhyllor på samtliga väggar, ett bibliotek. De var med i flera bokklubbar och hade en massa intressanta faktaböcker. redan innan jag själv kunde läsa kunde jag gå in dit och dra ut böckerna och bläddra, titta på bilderna. En bok som fascinerade mig lite extra var en smal, tunn, blå bok som handlade om människokroppen, man skalade av en människa och fick veta vad alla delar heter på latin. Både mormor och morfar jobbade inom sjukvården. Sen var det alla kartböcker som kunde fånga en liten Bea i timmar. Morfar hade även en världskarta ovanför skrivbordet, den fläck som inte täcktes av böcker, den kunde vi sitta och prata om länge, peka ut var vi ville åka och vad som fanns att se där. Morfar kunde plocka fram en uppslagsbok och visa mig ex. pyramiderna i Egypten.

När jag inte visste vad jag skulle hitta på där hemma hos mormor och morfar (jag var där rätt ofta som liten) så sorterade jag böckerna. De har haft sina böcker i bokstavsordning på författarens efternamn, bokstavsordning på förlagsnamn, färgordning och storleksordning. Någon gång försökte jag mig på ett klassificeringssystem också. Det var tur att de alltid hade sina olästa böcker på nattygsborden annars hade de nog blivit galna på mig. Men jag visste alltid var en bok fanns oavsett sorteringen. Hade jag ställt en bok på en plats så visste jag var. Så är det lite här hemma också, trots att hyllan ser ut som hej kom och hjälp mig så vet jag var boken jag söker finns.

Och tur är väl det med tanke på att boksamlingen bara växer och växer och våra biblioteksplaner skjuts på framtiden hela tiden. Jag är notorisk bokknarkare, har mycket svårt att låta bli bokerbjudanden som innebär att få köpa pocket (vilket trogna läsare av denna blogg nog sett prov på här, här och här men här lyckades jag avstå). Stora bokrean i februari brukar jag dock mycket sällan hitta något på, stora tunga inbundna böcker med alldeles för stor text är inte min grej.

Det där med text i böcker är ett kapitel för sig, jag har lite lässvårigheter, har svårt att läsa ord för ord, då hoppar bara texten omkring. Jag läser istället i hela block om ett antal rader, liksom fotar av den delen och plockar ut nyckelorden eller hela meningar men inne i skallen istället. Det gör att böcker som är för breda eller som bara använder indrag för stycken är svårlästa. Likaså böcker med för stor text, det blir liksom för lite att ta in i ett block då, för lite kontext. Jag skulle så gärna vilja kunna läsa prosa och poesi, kunna ta in texten, känna den, väga varenda ord på tungan innan nästa betas av men det är svårt för mig är böckerna mest handling även om jag givetvis kan uppfatta om jag tycker om språket eller inte. Ibland tar jag mig tiden och kämpar mig igenom en bok långsamt just för att få uppleva lite mer av en bok men oftast är jag snabbläsare.

Det senaste året upptäckte jag ljudböcker, jag kan ta in en bok medan jag gör annat, klipper gräset, tvättar, går på promenad etc. Jag har märkt att jag gör som när jag läser en bok, då jag hänger upp handlingen på vilken sida den är, jag hänger upp handlingen på vad jag gör, var jag är. Om jag en vecka senare går ex. samma promenad så kan hela scener ur en ljudbok spelas upp i mitt huvud. Känslan som boken gav mig i kroppen, kärlek, ensamhet, rädsla, skratt etc. bubblar upp igen. Lyssnar jag på bok igen på samma plats kan det skrivas över eller så blir det bara en enda gröt i huvudet och jag måste lyssna om på det som är aktuellt.

För mig finns inte fin- eller fullitteratur, jag läser det mesta som tilltalar mig som jag tror kan ge mig glädje för stunden eller något mer men jag kanske inte läser de tunga klassikerna så ofta, mest för att de inte är så lätta att få tag på i pocket ;-). Men min favoritgenre är skräck/spänning/deckare det är det jag har absolut mest av. Men just nu läser jag chick lit, en genre jag normalt aldrig hade rört frivilligt då de böckerna inte direkt tilltalar mig varken med sin handling eller sin framsida (och jo jag skäms lite för jag vill på något sätt inte att folk skall tro att jag är sådan som läser chick lit så lite fullitteratur ändå). Tjejerna i böckerna är nämligen oftast alldeles för "tjejiga" för att jag skall kunna identifiera mig och skratta åt deras drift med sig själva. Men så anmälde jag mig till en kurs i chick lit på Växjö universitet bara för att utmana mig själv lite så hela sommaren läser jag nu dessa böcker. Men jag måste skynda mig lite eftersom traven med deckare snart skall tillbaka till biblioteket när de öppnar igen efter renoveringen.

Det värsta med att låna böcker på biblioteket är att jag sen måste skiljas från dem, minnena stoppas inte in i min egen bokhylla. Jag gjorde ett tappert försök att vara en god bookcrosser och skicka vidare böcker men det har inte gått något bra, jag kan helt enkelt inte skiljas från mina böcker. Men jag är glad att andra kan för då kan jag fynda böcker på Röda Korset, Myrorna mm. eller hitta en frisläppt bok.

Nä nu blev det långt det här så det är väl bäst att runda av och sätta mig till rätta med en bok istället. Just för tillfället är det faktiskt en lad lit som är mitt sällskap eftersom det räknas som underkategori till chick lit.

Några bokrelaterade länkar som har med mig att göra:

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: