07 mars 2007

Nytt svar från GB

Ett standardsvar som gick ut till alla (?) som skickade brev till GB efter att jag hade skickat mit första. Flera jag känner fick nämligen detta men med ett stycke före med " Tack för att du kontaktar GB Glace och för att du låter oss ta del av dina åsikter och tankar. Det är viktigt för oss så vi kan dra lärdom av de reaktioner som våra konsumenter har inför de produkter som vi säljer."

Antingen blåljuger de och säger att de inte lagt någon vikt vid namnvalet eller så har de verkligen ingen koll alls på genusdebatten som pågår och absolut inte fattar vad man försöker säga dem. Hatar standardiserade goddag-yxskaft-svar. De kan väl i alla fall ta till sig och bemöta den kritik jag med flera har framfört. Och besvara frågorna jag ställde. Tror de att kritiken försvinner om man stoppar huvudet i sanden?

Skepsis, vad är det för ordval? Jag är inte skeptisk till deras glassnyheter, jag tycker bara de har visat dåligt omdöme gällande 1 av de nya glassarna.

Och när de skriver "glass ska vara något gott och ge en stund av välbefinnande och glädje" och tänker det tillsammans med betydelserna av ordet girlie ja då blir det ju tom smaklöst ;-)

Om de vill att alla skall vilja välja deras glass varför då så tydligt visa vem den riktar sig till? Namn och omslag fast det är klart omslaget visar ju en ung tjej och det kanske det finns en och en annan kille som vill slicka på som en arbetskamrat till mig så fint sa idag.

I första svaret skriver de att modiga pojkar kan köpa glassen men varför behöver de vara modiga om de inte spelar någon roll vad glassen heter (som de skriver nu)?

Hej Béatrice,

Vi tycker självklart att det är tråkigt att du reagerar med skepsis på en av årets glassnyheter. Vi på GB vill att glass ska vara något gott och ge en stund av välbefinnande och glädje.


Att glassen kallas just Girlie är ingenting vi lagt särskild vikt vid. Glassar behöver ha olika namn och vi tror inte att man väljer glass efter namn.


GB Glace har som sagt inte någon intention att utesluta någon enskild grupp med vårt sortiment av glass – tvärtom så hoppas vi att de glassar vi säljer faller så många som möjligt i smaken, ung som gammal, kille eller tjej.

Med vänlig hälsning

Marie
Konsumentkontakt GB Glace
Unilever Sverige AB
Box 1056
171 22 Solna
08-619 95 00
www.gb.se


Mitt brev som jag skickade som respons på det förra jag fick från dem:
Hej igen,
Ni verkar ju helt ha missat kärnfrågan = NAMNET. Genom att ge glassen namnet Girlie indikerar ni tydligt vem den riktar sig till och därmed utesluter pojkarna oavsett vad ni skriver i svaret till mig.

Varför måste killar vara modiga för att äta denna glass? Med ett mer neutralt namn skulle de inte ens behöva vara modiga utan bara vara sugna på en glass utan choklad. Varför skall just killar behöva vara modiga för att köpa glass och varför skall de utsättas för extra press om de är en kille som gillar rosa/glitter? Det verkar ju som GB tänkt igenom detta och faktiskt vill utsätta killar för detta. Tror ni inte killar som bryter mot de invanda könsrollerna får gliringar för det redan?

Jag frågar igen: har ni helt missat den debatt som pågår kring exempelvis kläder och leksaker? Och att företag blivit fällda i ERK för just för att applicera traditionella könsmönster på saker riktade till barn. Om ni vill veta mer om hur livsmedel/kläd/leksaksindustring förminskar barnens värld kan ni alltid läsa: http://viforaldrar.se/upprop.

Det är ju så att många barn lär sig idag via media att ex. dockor är för flickor, de ser bara flickor i reklamen för dockor och det är bara flickkläder som är rosa i butiken (börjar tack och lov ändras något nu i sommar). Pojkar skall främst bära mörka kläder med coola tryck och leka med aktivt med actionfigurer. Flickor skall främst vara söta och gulliga och leka passivt.

Vad har formen på glassen att göra med min protest mot namnet? Det är som om ni inte fattat min kritik utan tror att jag protesterat mot en glass bara för att den är rosa, glittrig och stjärnformad men det var ju inte det jag vände mig emot. Jag tycker bara det är en kul glass som även mina killar kommer gilla så varför måste ni då döpa den till Girlie och rikta den till bara ett kön?

/Béatrice


Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur orkar du ens protestera mot en glass??

Jag har mycket svårt att tro att jämlikheten i Sverige blir bättre för att man förbjuder en glass.

Du kanske vill ha konsums blåvita intetsägande paket tillbaka igen, så att inget sticker ut å något håll och alla är exakt likadana?

Ungefär som att använda det politiskt korrekta genusperspektivet på alla individer i ett samhälle.

Newsflash: Alla är inte exakt likadana.

Och finns det ingen marknad för en liknande glass så kommer den inte finnas med i sortimentet längre.

Jag kan hålla med om att glassen i fråga är jävligt löjlig, men det betyder ingenting. Och bara för att du håller på att reta upp dig över en så patetisk liten sak så ska jag genast gå ut och stödköpa glassen. (Såtillvida den har kommit ut på marknaden.)

Skaffa dig ett liv istället för att sitta och reta upp dig på något så patetiskt som en glass.

Béatrice Karjalainen sa...

Om du hade varit läskunnig hade du kunat se att jag inte är ute efter att ta bort glassen, att jag inte är ute efter att allt skall se likandant ut. Det handlar inte om att begränsa massornas val utan bredda individens val. Att det skall vara så svårt att förstå. Var vänlig och applicera inte åsikter på mig som jag inte uttrycker.

Jag tror att marknaden för glassen finns men den marknaden är INTE BARA FLICKOR som GB försöker få det till med namnet på glassen.

Jag är mycket medveten om att alla inte är lika. Det är ju därför jag har valt att protestera mot NAMNET på glassen. Så läs vad jag skriver och kom sedan tillbaka med eventuella frågor på det.