05 mars 2010

Morgon med en doft av våt masonit

-Mamma det låter konstigt från garaget.

Vincent kommer inrusande i sovrummet där jag står naken, yrvaken och försöker bestämma mig för om jag skall krypa ner i sängen medan sambon duschar eller om jag skall ta duschen först.

Jag letar fram en morgonrock medan tankarna far genom huvudet, har garagedörren gått upp och den står och smäller, har en katt blivit instängd och krafsar på dörren, har vi inbrott?

Men det var inget av ovanstående, redan på väg ner mot källaren känner jag en doft och det är konstigt varmt. Shit brinner det nere i källaren? Kan det vara konvektorelementet som står i nedre garaget/vedförrådet för att hålla isproppar borta från rören?

När jag öppnar dörren som tar mig till de två garagen slår värme emot mig, men det luktar inte brandrök, bara våt masonit. Jag kommer till pannrummet och träder in i en dimma. Något läcker det är vatten på golvet och hela rummet är fyllt av varm vattendimma. Vänder om, hämtar stövlar vill inte kliva in i vatten som ser väldigt hett ut, hjärtat bankar som attan i huvudet. Är det ett rör till fjärrvärmeanläggningen, kommer jag bli skållad om jag går in här. Ropar på sambon och ber Vincent komma med ficklampa.

Sakta sakta går jag in i pannrummet, håret krullar sig av den varma ångan, glasögonen immar igen och jag ser inte ett dyft, tar av dem. Men jag ser inte källan till vattnet. Får lite lätt panik men inser att vattnet i alla fall inte är skållhet. Rusar ut i vedförrådet samtidigt som sambon kommer ner fortfarande helt näck han får sig en dusch. Jag vrider frenetiskt i handtagen till fjärrvärmen men det slutar inte. Det är något annat, jag fattar först inte, är ju knappt vaken var finns det fler vattenkranar?

iPhone 019 Ropar till sambon att vrida av huvudkranen till vattnet men han hör mig inte men han hör att jag vill att  han drar ut sladden till konvektorelementet. Vattnet sprutar över kontakter, ett proppskåp, sladdar på golvet.

Rusar ut i tvättstugan och stänger av vattnet in. Tillbaka till pannrummet ser jag nu att det slutat spruta vatten.

iPhone 017Undersöker rören på väggen och ser en liten lite spricka i ett av rören till ett handfat.

Tur i oturen är att det hände i pannrummet där det är betonggolv och golvbrunn.

iPhone 020En kille från Boden Rör kom snabbt och fixade en ny rörbit åt oss.

Sambon har bråttom till jobbet så att duscha hinns inte med, skojar med sambon om att han i alla fall fick sig en dusch i källaren. Han uppskattade inte mitt försök till att lätta upp stämningen.

Jag är så korkad ibland.  Efter att jag vridit av vattnet går jag upp i badrummet, tar tvål på händerna för att tvätta av mig, vrider på kranen och inget händer. Jag har redan glömt att vattnet är avstängt. Går till köket och röjer upp lite, vrider på kranen för att skölja ur en grej, inget händer, jag har åter igen glömt bort att vattnet är avstängt. Slår igen luckan på diskmaskinen för att sätta på den men hinner faktiskt hejda mig och tänka, det går inte det finns inget vatten. Men det var nog mer en följdtanke av “Men varför sjutton satte inte Henrik på diskmaskinen när han hade fyllt den?”, dvs jag hade åter igen hunnit glömma bort att det inte fanns något vatten. 3 gånger inom loppet av 5 minuter.

Nu skall jag se om jag får tag på försäkringsbolaget, även om vi inte får något på försäkringen så är det nog lika bra att anmäla om nu vattenmängderna skulle ge skador på sikt av innertaket i pannrummet, det var nämligen masonitskivor som blev rejält blöta. Även dörren till rummet har skadats, faneren på den har släppt.

2 kommentarer:

Kimmi sa...

Vilken jävla morgon att vakna upp till! Lider med dig. Hoppas att det inte får fler "biverkningar" utan att det torkar upp i lugn och ro.
Kram

Anonym sa...

Men jisses,,vilken tur att den lille kom springande,,,o ni fick stopp på det! Hoppas det ordnar sig nu för er med försäkringen!! Lycka till! /Moniqa