12 juni 2016

Dag 164 - Latare än latast

Känt mig hängig och nere idag. Kan ju bero på att jag sovit så dåligt. Kom i säng kring 02:30 i natt och låg och snurrade till 4-snåret. Vaknade vid 9 men ville inte kliva upp 10:30 tvingande jag mig själv ur sängen. Hamnade vid datorn och fixade de 2 blogginlägg som var skrivna men som saknade bilder eftersom ungarna tyckte att de hade rätten till all nätlina i helgen. Men när Vincent åt frukost med mig kunde jag låta bilderna läggas upp och sen fixa in dem.

Sen vet jag inte riktigt vad jag gjorde mer än att kolla på några av Skolverkets videos om kunskapskartläggning och vips var klockan nästan 3. Drog på mig lite kläder och tvingade mig ut, ville inte riktigt, hängig, nedstämd. Men solen sken och då kan man bara inte sitta inne, försökte få med ett eller båda barnen men de vägrade. Tog bilen till Selets bruk och strövade omkring där bland myggen och kossorna i nästan 3 timmar. Fotade en massa och kände mig lite bättre. Här är bilderna från mina timmar där borta i solen. Jag börjar med dagens bild, resten av bilderna ligger i kronologisk ordning. Denna skall egentligen ligga före en snarlik bild längre ner. Selets bruk är ett underbart litet naturreservat i Luleå. Fina strövstigar, mycket blommor, vatten och gamla byggnader. Fins grillplatser också men idag hade jag inte med något. Strövade mest omkring med kameran och satsade på blommor och vatten. Vattnet fotades med ND-filter av olika slag för att få till långsamt vatten i lagon mängd. Kul att laborera lite. Hade tänkt att fota med min pinhole också men glömde dels att ladda den och glömde den hemma. Nytt försök i morgon kanske.
Gick längst med en stig och hittade skogsstjärnor som växte uppe på en sten. Lade mig ner på marken för att kunna fota snett underifrån. Ser nu i bilden att jag även fick med spindeltrådar som ger en lustig effekt av indelning i bilden. Längre in i skogen stötte jag på ett ensamt midsommarblomster som badade i solljus, inte helt lätt att isolera grönt mot grönt. Kom ut till en väg och försökte se på Google maps om jag kunde ta den tillbaka eller om jag behövde vända men att stå stilla och kolla på karta var som att skrika "hej alla mygg, gratis blod, komsikomsi" så jag valde att vända om och gå tillbaka samma väg som jag kommit.
Gick över Alån som den visst heter inte Aleån som jag trott hela tiden. Hittade en liten bäck som rann ut i ån och det stod tre björkar där som gav fina linjer så de fotade jag från en rad olika vinklar.
Vände mig och och fotade lite rinnande vatten från andra hållet också. Verkar vara i en period av foton från låg vinkel just nu. Körde ner stativet bakom några stenar i ån för att komma nära. Svårt med den ljus himlen. Hade dubbla hela ND-filter och ett graderat som fick mörka ner himlen ett steg till men ändå fick jag dra ner exponeringen lite på himlen ändå. Det där får jag öva ännu mer på. Hade nog behövt lite mer filter på några av bilderna ovan oxå, det var galet starkt solljus. Kommer nog återvända till Selets bruk i kvällsljus någon dag. Någon som vill haka på?
Ett träd har vält ner i ån mest troligt under stormen i veckan, satte mig på det en stund och fick för mig att ta ett självporträtt. Stoppade väskan på den plats där jag skulle kunna sitta och använde den för att sätta fokus någorlunda bra. Provade först en bild med ryggen mot kameran och sen en där jag vände på mig.
Har klonat bort tre röda märken på halsen. På instagram ligger bilden ute direkt från kameran utan några redigeringar. Sönderklösta plitor på halsen tänkte jag att de kan jag vara utan här så då testade jag lite kloning och det funkade. Drog ner clarity lite  (-11) och lade tillbaka samma mängd igen på ögonen. Mer för att öva på att hantera hudtoner och ansikten än att försöka försköna bilden för då hade jag valt att föröka bli av med valken som brallorna tryckt upp i sidan på mig när jag sitter ner också :-) Jag ser i bilden hur lik min mormor jag är över ögonen. Samma hängiga övre ögonlock, nog samma färg på ögonen också. Munnen är mer lik mammas och hakan också. Nästa gång jag sätter mig framför en kamera kanske jag skall se till att håret är nytvättat och inte för tre dagar sedan och kläderna på kroppen andra än en Microsofttröja från Build 2015 :-) Även om det är en av favorittröjorna, den är så sjukt mjuk och skön.
Fotade ett litet biflöde innan jag samlade ihop mina saker och började planera hemfärden.
När jag gick tillbaka upp mot bilen var det 2 killar och en tjej samt en hund vid en av grillplatserna. Den ena killen ropade till mig "Min kompis här är singel, han tycker du är söt". Hmm undra om de såg mig nere vid vattnet hålla på att grensla ett träd och fota mig själv? Jag tackade för komplimangen till killen som stod med nedböjt huvud och satt att min sambo nog skulle misstycka lite om jag dejtade en till. Jag klappade hunden lite innan jag gick vidare. Deras grillade kött doftade förföriskt gott.

Innan jag hoppade in i bilen fotade jag lite mer blommor. Stannade bilen efter 5 meter då jag gillade allén jag körde i så ur bilen för en bild till.
Kändes lite bättre när jag hade fått ligga och kräla runt och fota lite. Åkte hem med lite mindre tankar snurrande i skallen. Hoppas på att sova bättre i natt och inte drömma om Excel och clowner.

På vägen till Seletes bruk hade jag sett en blomsteräng med ett litet skjul som jag gillade så på hemvägen körde jag bilen åt sidan och hoppade ut och sprang ut på ängen och provade att fota från åg vinkel men fick inte till fokuset som jag ville så det blev en lite tristare bild. Kanske tar en sväng förbi där igen i morgon för att prova med annat objektiv istället. Myggorna gillar mig så jag valde nu att inte börja byta objektiv och grejer.
Åkte och hämtade ut lite kläder Vincent hade beställt och handlade middag. Herman ville ha en av sina favoriträtter. Själv petade jag bara lite i maten. Börjar bli jobbigt att inte ha någon aptit. Vågen visar 1,5 kg ner på en vecka.

Inga kommentarer: