25 augusti 2006

Försöker IAU skapa nya jobb

Hela min världsbild, nä värre min universumbild har blivit rubbad. Pluto är inte längre en planet utan nu bara en orange lustig hund i Kalle Anka & Co eller ja den forna planet finns ju fortfarande kvar men är nu bara en dvärgplanet. Oj vad många böcker som nu är fel. Kommer dagens skolbarn få som vi fick i hemkunskapen när sambolagen ändrades, vi fick en upptryckt lapp att klistra in i hemkunskapsboken. Än idag när jag bläddrar i den (jo jag har kvar min hemkunskapsbok mest för att jag aldrig lär mig receptet på pannkakor utantill) brukar jag skratta lite åt den där lappen som täcker en hel sida och gör det bladet dubbelt så tjockt. Vad kommer det stå i framtidens böcker ”Planetsystemet består av 8 planeter men länge trodde man att det var 9 men 24 augusti 2006 bestämde man att den yttersta konstellationen man givit namnet Pluto inte var en planet”? Eller kommer Pluto helt slutas att nämnas?

Här kan ni ladda hem en ny planetsystembild att klistra in i era böcker där hemma.

Vad skall man göra med alla sådana där planetsystemgrejer, ni vet där alla planeter sitter på en arm och så kan man snurra på dem och få se deras bana kring solen. Rycker man bara loss Pluto eller är deet dags att skaffa aktier i företag som gör sådana? Och hur skall Teknikens Hus i Luleå göra, om jag inte minns fel har de en stol målning med planetsystemet, de kan ju gärna inte lära ut fel.

Man kan ju nästan tro att beslutsfattarna i denna fråga inte tänkt igenom vad deras beslut kommer att medföra, eller så har de tänkt till lite extra ”Grabbar och tjejer, om vi degraderar Pluto så kommer vi skapa en massa nya jobb över hela världen, böcker måste skrivas om, målningar måste målas om, planetomloppsbanegrejer [de har säkert ett finare ord för dem] måste byggas om och vi får dessutom en massa publicitet”?

Jag kommer sakna Pluto som en del av vårt planetsystem, det var ju den enda planeten man snabbt lärde sig var i ordningen den låg plus att man hade något enkelt att förknippa namnet med.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: