06 september 2009

Lyrans Noblesser frågar om läsande

Mina svar på enkäten från Lyrans Noblesser

1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?

Hemma hos mig fanns väldigt få böcker, de jag minns är en radda med "vita serien" 2 filmböcker (böcker med foto från filmerna) Dr Zhivago och Borta med vinden, några Jackie Collins och Virgina Andrews samt någon Judith Krantz. Lite senare tillkom några klassiker (ljusbruna böcker minns jag att det var) via en bokklubb bland annat Émile Zolas Nana som jag gillade. Mamma hade nog med sig vita serien från sitt tonårsrum, tantsnusket tillkom under 80-talet. Min pappa såg jag aldrig läsa annat än biltidningar och Aftonbladet som liten. Jag själv hade en prenumeration i Kalle Ankas Bokklubb och senare samtliga Wahlströms grönryggade Tvillingdetektiverna. Jag har inga minnen av att någon läste för mig när jag var liten men ibland måste det ju ha hänt.

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Min mormor och morfar, de hade ett helt rum med bara böcker, ett bibliotek i miniformat. De var båda bokslukare och älskade dessutom uppslagsverk. Var inte speciellt ofta på biblioteket som riktigt liten men så fort jag var stor nog att gå dit själv var jag ofta där och lånade högvis med böcker. Även om mamma och pappa inte var speciellt litterära uppmuntrade de mitt läsande.

3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
Bio var mycket sällan, minns egentligen bara ET när jag var 12 år men med skolan var man ju på både bio och teater ibland. Sagoberättande sysslade morfar med ibland, han kunde hitta på saker och ting även min gammelmormor berättade och farmor i Finland berättade på finska för att träna mig i språket.

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Jag lärde mig att läsa före jag började skolan och efter det läste jag allt jag kunde komma över. Läste jämt enligt min mor. Så för mig var det kärlek direkt.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
För mig var det mer viktigt att läsa, att få uppleva en annan värld att låta fantasin få måla upp bilder till det jag läste. Idag skulle jag väl säga att i början spelar det nog inte så stor roll vad man läser, man skall läsa läsa och läsa för att bli bra på det. Sen kan man ta tag i litteraturen som vidgar ens vyer, som får en att sätta sig in i andra människors livsvillkor mm. Men än idag läser jag nog mest för att fly från vardagen en stund.

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Jag önskar att jag kunde säga att den gett mig vår historia och en bra insikt i dagens samhälle men jag läser inte speciellt många böcker som har tyngdpunkten där. Förvisso är att läsa dagstidningar, nyheter av olika slag också läsning men här tänker jag nog mer på mitt bokslukande snarare än dagligt vardagsläsande. Men böcker väver ju ofta in samhällskritik odl utan att det är huvudtemat och givetvis formar det mina tankemodeller på hur jag ser på min omvärld.

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Jag vet inte riktigt, böcker har alltid funnits med mig, blir deprimerad när jag kommer ifrån läsandet. Men mitt andra stora intresse är ju film så jag skulle väl se mer film (eller lyssna på ljudböcker :-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Lyrans Noblesser sa...

Så fint det låter med morfar, gammelmormor och farmor som berättade.