01 mars 2014

Vi drar till fjällen #001 #blogg100

Klev upp 06:00 på en lördag. Jösses när skall jag få sooooova? Packade det sista, säkert glömt en massa. 

Vi skippade frukost hemma och var på stationen vid 07:05. Där hade de inte öppet i utlämningen av p-bevis så jag fick skriva ett eget. Hoppas slippa p-böter. Var mycket noga med att se till att lamporna i bilen var avstängda innan jag låste. Förra gången jag var i Abisko kom jag ju hem till en helt strömlös bil.

Passade på att hacka den fina gröna portalen på stationen innan vi gick till perrongen. Tåget skulle gå 07:31 från spår 2 men där stod ett godståg som inte såg ut att vilja flytta på sig. 
Men eftersom rösterna om ankommande/avgående tåg inte längre sägs på stationerna och verkar sakna koll så sa högtalarrösten att tåget skulle avgå från spår 2. Började fundera på om vi skulle få vara med om tågkrock. Men nä tåget kom snällt in på spår 3 istället. Hur svårt kan det vara att informera rätt? Det är förvisso bara 4 spår på vår station i Boden men det händer att 2 tåg står inne samtidigt. Turister som skall på tåget här kan ju lätt ta fel tåg. 

Väl på tåget fick vi i oss lite mackor, tog med mig 2 påsar glutenfritt bröd eftersom det inte brukar finnas på affären i Abisko. Öppnade ena på tåget. Bara smulor. Blir galen på att det är ett lotteri om skivorna skall vara hela eller inte. Hoppas andra påsen är bättre. Man skall ju inte behöva ha brödet fryst hela tiden och plocka ut och direkt in i rosten. 
Köpte mig en bok på bokrean att läsa på tåget. Sova gick inte fram till Murjek en unge i 10-årsåldern satt och svor, skrek och hade sig. Ibland blir jag lite extra glad över att ha 2 relativt lugna barn.

Vi enades om hashtag #drartillfjälls för våra IG-bilder. Sådant gör moderna familjer :-)
Efter Murjek lyckades jag somna till en liten stund. Blev väckt av ett av barnen som inte orkade resa på sig och sträcka sig till stolen bredvid mig för att ta fram en chokladkaka. Suck. Men jag somnade om under min sidensjal fram till strax innan Kiruna. 

När vi rullade i i Kiruna kom solen fram! Den värmde till och med genom rutan. Eller så var det bara inbillning. Jag läste lite i min bok och kollade Instagram innan vi rullade vidare. 
Vincent tyckte det var jobbigt med sol i ögonen. 
Solen fortsatte att flöda in i tåget bort till Abisko. Fotade genom fönstret som vilken annan turist som helst. Det är galet mycket utländska turister på tåget varje gång jag åker upp nu för tiden. 

Väl framme var vår stuga redan färdigstädad så det var bara att gå dit, dra på sig lite mer kläder och packa lite bröd, ost och varma koppen. 

Termosen fylldes med varmvatten i huvudbyggnaden innan vi gav oss ner mot fallet där det var isklättringsfestival. Vi tänkte få titta på och fota lite men alla vägar dit var avspärrade med orange band. Kändes inte som vi var välkomna. Så vi kikade ner innan vi istället traskade ner mot sjön. Vi stannade vid tornstranden och Herman byggde ett torn av rasade stenar medan Vincent lade sig och vilade. 
 Ute vid sjön satte vi oss och fikade på en kulle i deltat. 
Blev dock lite sur när mackorna jag tagit med mig (ur min andra påse bröd) var likadana som de på tåget. Bara smulor. Slutade med att jag smulade ner brödet i min fruktsoppa och hade mjukost på kanterna. 
Efter maten knatade vi vidare ut på isen. Bort mot Abisko Östra för att handla mat. Vi fick göra många stopp för att inspektera sprickor, bubblor i isen och klar is som gjorde att man såg stenarna på botten. 
Vi hittade en sten som var inkapslad i is. 
Sen hittade vi även en död älg. Någon hade sågat av hornen och delar av klövarna samt ett djupt jack i kroppen. Kändes lite makabert att nästan framme i byn hitta en död älg måste jag säga. Den låg precis efter forskningstationens område. 
Vi handlade mat för alla dagar och traskade tillbaka "hemåt". Vilade och lagade middag. 
I stugan fanns inga kryddor så det var bra att Herman påminde mig om att ta med mig min reseburk med kryddor (svartpeppar och salt blandat). 
Efter maten tog vi en kopp te och en bit kladdkaka samt ett parti Carcassonne. Herman som aldrig spelat förut gav oss storstryk. Nybörjartur hävdar Vincent. 
Klockan är nu strax efter 21 och det är dags att sova. 

I morgon skall vi se om vi kan hyra skidor. Inga kommentarer: