24 december 2015

Dag 358 - Julafton

Skulle kliva upp kl 9 för att ta mig ut på en promenad men vaknade först efter kl 10 och hade inte fått i mig frukost och på mig kläder förrän 11:30 så det blev lite stressigt att ta mig ut och gå. Ute var det ljust och lagom kallt ca -6 grader. Jag tog en runda jag kan utantill för att veta att jag skulle vara hemma inom 2 timmar även med fotograferande.

Stannade först ca 400 meter från huset och plumsade genom djup snö och över en väg för att ta mig ner på isen. Älskade molnen över Gruvberget.
Gick sen vidare och stannade till på Bodträsket och fotade en underbar himmel.

När jag kom hem efter 9,67 km hoppade jag i duschen och drog sen på mig kjol och ulltröja. Lite fin får man väl vara när det är julafton. Resten av familjen valde att tillbringa dagen i träningsbrallor och t-shirt. Han bara sitta ner några minuter innan det var dags att ta tag i mat och annat.
Var mitt i skalandet av potatisen när Kalle började och sen gick allt i ett tills vi satt vid matbordet i vardagsrummet 18:45. Under matlagningen spelade vi vår Kalahaturnering som infördes förra julen. Jag höll på att stöka med maten när Henrik drog reglerna för barnen och jag missade att de regler som gällde denna gång var helt annorlunda mot hur jag lärt mig spelet. Den som tömmer sin sida först får de kvarvarande hos motståndaren ansåg jag och spelade så men när jag hade tomt roffade min motståndare åt sig stenarna som låg kvar på hans sida och jag förlorade. Illa.

Över 3 timmars matlagning och sen var allt (eller ja det vi lagt på tallrikarna i alla fall) uppätet och min värkande rygg värkte ännu mer. Hoppades att övriga i familjen skulle sköta avdukande men nä, tjat och mer tjat och sen fick jag göra det mesta själv. Något irriterad. Men men... att få höra "jag vill bara sitta och vila lite" men vem fasiken vill inte det och så dukade jag undan med lite hjälp från barnen. Efteråt hamnade vi i soffan och spelade klart Kalaha. Årets mästare blev Henrik.

Sen blev det presentöppning. Jag fick ullstrumpor, en ullbuff, en bok God Jul Luj Dog - samlade julteckningar av Jan & Maria Berglin. Som beskrivs med bland annat meningen: "En julklapp till alla dom som redan har firat jul en gång för mycket och som måste klara av det en gång till". Det är jag det. Fick även ett presentkort på 4000 på cyberfoto så jag kan köpa mig filter (min sambo är fantastisk!). Herman hade gjort ett nytt "tjänstehäfte" till oss med tjänster som att bära iväg grejer till sopstationen, massage, städhjälp, gå och handla amt valfritt. Gullungen. Han hade dessutom gjort en jättefin ostyvel/ostkniv i slöjden. Extra roligt då han förut verkligen hatat träslöjd. Han hade även gjort en fin tändstickshållare som han monterat i vardagsrummet.

Efter paketutdelningen och lite slöande behövde jag få komma ut och ta dagens bild. Den har varit planerad ett bra tag så ingen ovan fick den utmärkelsen idag. Fick med mig Henrik på den dryga kilometerspromenaden ner till Bodån.
Gillade molnen på himlen så en bonusbild.
När vi kom hem igen  efter 2,44 km satt Vincent och hade precis fixat klart sin Smartwatch som han fått och laddat sitt LOL med lite av de RP han fått av sin morfar. Herman kollade på Youtube samtidigt som han målade i sin nya målarbok (en sådan där för "vuxna" med plottriga motiv att färglägga med smala pennor) samt hade plockat ihop en varukorg för de 60 dollar i presntkort på en kubbutik han fått av sin morfar. Henrik slog sig ner framför datorn och kollade på träningsvideor om hur man åker längdskidor. Han skall åka med mig i morgon, första gången på 20 år för honom. Jag har slagit mig ner i TV-soffan och slötittar på filmer.
Skall nu ta mig en nattmacka.

Inga kommentarer: