28 december 2015

Dag 362 - Nya mål och funderingar

Motion

Har börjat fundera lite på nästa års träningsmål (eller hålla kroppen i rörelsemål). Skall inte ha ett 365-milsmål till fots i alla fall eftersom det är en långsam övning (även om jag skulle springa så är jag inte snabb). Och hinna cykla så mycket under sommarmånaderna kan oxå bli svårt, behöver i så fall kombineras med något på andra halvan av året (även om jag cyklade 16 mil sista veckan i december 2011).

Kanske 2016 mil till fots? Jag gillar ju trots allt att gå, skulle jag kunna hinna med lika mycket cykling? Så många träningspass? Prova på nya grejer? Borde styrketräna men det är så jävla tråkigt. Eftersom Henrik har börjat träna och gå på en massa pass så kommer ju inte jag kunna göra det samma direkt heller för någon måste ju hem och laga middag till barnen. Sen han började träna en massa så har jag ju oftast fått gå mina promenader sent på kvällen efter middagen. Och jag kan ju knappast gå på pass vid 20-21-tiden (en variant vore väl att faktiskt ta mig från jobbet kl 17 varje dag, det vore ett bra mål), jag har ju mitt träningskort i Luleå. Kanske borde säga upp det kortet och skaffa ett i Boden istället men jag kollade schemat på Strand i Boden och det fanns knappt något som lockade, några BodyBalacepass men som ligger på helt fel tid om man som jag jobbar i Luleå. Mitt favoritpass BodyCombat verkar finnas på ett ställe i Boden ett pass på söndagar, kanske kan betala engångsavgift för att gå på just dem. Annars verkar det mest vara danspass och olika funktionella styrkepass nu för tiden och Body Pump förstås ett pass jag inte gillar alls.

Med ett mål är det lite lättare att motivera mig när det går trögt. Ett mål är i alla fall att gå en camino till. Camino Invierno som bara är knappa 25 mil ligger bra till om familjen inte vill att jag skall vara borta i flera veckor den skulle jag kunna fixa med resa dit och hem på ca 9 dagar. Annars skulle jag hemskt gärna åka iväg 4-5 veckor och gå Via de la Plata eller någon annan av de långa lederna. Det är under de vandringarna jag kan vara "jag" och släppa allt annat. Och inför långvandringarna måste jag ha tränat på att gå.

Har ni några tips på träningsmål jag kan ha?

Fotografering

Fotomål då? I år har jag haft ett En bild om dagenmål och det har gått sådär, jag har givetvis hittills tagit en bild varje dag även om det varit apsvårt vissa dagar. Men vissa foton är inte direkt bra heller. Så hur skall jag utvecklas som fotograf nästa år? Funderar på att försöka hitta några teman, tekniker, motiv eller så att följa. Försökte ett år med 365foton-projektet som listar 365 ord men det kändes för begränsande på något sätt. Vissa ord kändes bara helt fel. Ett nytt foto om dagen och försöka att inte tänka så mycket på nya motiv, kanske gå tillbaka till gamla (SF i april blir svårt) och förbättra, hitta ny vinkel osv? Jag har beställt filter igår och skall köpa mig något mer objektiv. Det är utomhusfotografering som lockar mig mest. Så fotograferingen hänger starkt ihop med att vara utomhus och resa.

Har ni några tips på fotomål jag kan ha?

Resa

Detta år var en katastrof sett till resor. Jag har knappt varit till fjälls alls och det var en kort vandring i Portugal/Spanien samt ett kort besök i San Francisco. Nästa år måste det bli lite bättre. Vi skall ju till Gran Canaria hela familjen i 8 dagar till att börja med. Funderar allvarligt på att packa min rygga och åka till fjällen några dagar efter nyårsafton. Men så många ställen har ju stängt just nu. Abisko är ju dock alltid tillgängligt men jag var ju nyss där. Skulle vilja ha lite annan vy. Besöka några av de små guesthouse som finns lite överallt på norrbottniska landsbygden kanske, men de brukar vara rätt dyra (riktar in sig på rika utländska turister) och jag skulle nog sakna fjällen. Ta bilen och åka upp till Stora sjöfallet igen kanske, det var ju några månader sedan nu. Jag vill åka till Norge i vår och fota eller till Island (med en vän som oxå gillar fotografering). Sen så vill jag vandra i Norge till hösten. Senja lockar men även andra platser. Sarek står på önskelistan men där vågar jag inte vandra själv så jag måste ha med någon. Dyrt ja men jag vet ju att jag får en bonus på jobbet utbetalad i februari. Det borde räcka till något i alla fall. Då är det svårare med ledighet. Skulle behöva mer semesterveckor. 7-8 veckor vore lagom kanske.

Har en dröm om att få någon långvandring sponsrad på något sätt. Typ Kickstarter eller en sponsor eller liknande men vad kan jag ge tillbaka mer än foton och reseberättelser och bära en eller annan logga? Hur gör alla de som kuskar land och riken runt på Instagram? Hur har de tid och råd? En man jag följer på Instagram är professionell hiker, hur får man till det? 

Jobb

Vad vill jag egentligen? Trivs inte just nu. För många hattar, en otydlig roll och ingen naturlig plats för det jag vill hålla på med känns det som nu. Jag vill vara kreativ, skapa, lösa problem och se resultat, göra folk glada för att deras liv underlättas av ett bra system. Jag vill fånga krav, skissa på lösningar, koppla ihop det med ny eller beprövad teknik, skissa på framtida funktioner och paketeringar som ökar nyttan. Men idag sitter jag mest och räknar på business cases (internt) och förklarar funktioner för säljare, träffar sällan kunder och får inte se resultatet av det vi levererar. Det saknar jag. Jag saknar att få använda hjärnan helt enkelt. 

Men ibland undrar jag varför jag är kvar i IT-branschen alls, jag trivs förvisso med det nämnda ovan men mitt hjärta klappar ju för att vara ute i naturen. Jag lever upp när jag får peka ut en fin plats på en karta eller adoptera en grupp asiatiska turister och visa dem var man bäst ser norrsken, förklara hur kameran skall ställas in, vad norrsken är osv... Jag älskar när någon på Caminoforumet frågar om att få ruttförslag och jag får dyka ner i mina guideböcker och onlineverktyg och tipsa om en rutt. Skriva reseberättelser och välja ut foton som symboliserar en vandring. Tänk om jag kunde få skriva reseböcker eller i någon resetidning/reseblogg det vore något det. Men hur skulle något av detta gå till? Jag har en minimalt nätverk så just nu känns till och med jobbyte inom branschen skitsvårt. Inga jobb annonseras ju ens ut numer.

Sociala medier

I år har jag bloggat varje dag/om varje dag. Det har varit skönt att få skriva av sig även om knappt någon har läst. Bloggandet är verkligen dött om man inte tillhör "bloggarna" som är "kändisbloggar" och mitt dravel lär ju aldrig hamna där (tack och lov). Men i år har jag även känt av att Twitter och G+ allt mer är en envägskommunikation. Saknar tiden då man faktiskt förde samtal eller kommenterade något någon skrivit. Twitters införande av "Likes" gjorde att man får ännu färre ordliga kommentarer och på G+ kan man förvisso få några +1 på något man skrivit eller bild man lagt upp men inga kommentarer eller ens svar på frågor man ställer. Då känns det ganska meninglöst. Ibland får jag ryck och svarar på saker och ting själv för att inte gnälla och vara likadan, men nu när hela sociala medievärlden är så mycket större än för sisådär 10 år sedan så möts man mer ofta av "och vem fan är du" eller tystnad. Att följa andra människor man inte känner IRL verkar helt fel tydligen, i alla fall om man plötsligt interagerar med dem. Så antingen får jag sätta upp målet att avveckla sociala medier (bloggen kommer få leva kvar för att hag skall ha någon skrivventil) men resten, vad skall jag med det till egentligen? Kanske rensa bort allt "privat" och bara ha det i jobbsyfte. Instagram får vara kvar då det inspirerar mig fotografiskt. Eller skall målet vara att faktiskt interagera mer, behålla de som faktiskt vill ha ett nätsocialt liv?


Allt detta har jag funderat på idag när jag var ute och promenerade. Tog en runda som ledde mig upp på ridvägarna bakom Åberget och via stan hem. Tog bara 2 foton idag. Ett på ett översvämmat dike. Konstaterade att i rätt ljus är även diken fina.  Testade två olika vinklar. Vilken är bäst? Rakt på med berget i bakgrunden eller lite från sidan men då med elledningar och hus som syns i bakgrunden?
Men dagens bild får vara den nästan svartvita bilden på ett redskapsskjul på en äng med några träd i bakgrunden. Jag älskar de där skjulen med sina slitna väggar. Gillar när bilderna blir nästan svartvita också. Det är inte lång stund mellan bilderna togs men ändå helt olika i färg. Valde att beskära den då det var rätt tråkig skog till vänster i bild.
Dagens runda blev 13,39 km och nu har jag bara 10,3 km kvar till mitt mål.

Inga kommentarer: