05 mars 2016

Dag 65 (#005/#blogg100) - Fotografera rörelse

Efter en fika med Johanna och Anders på Fägnan bar det av till Luleå och Luleå on ice. När jag nästan var framme vid Södra Hamn stötte jag på Mattias och vi slog följe ner på isen. Det var sjukt mycket folk och nedgångsrampen var det trafikstockning på. Jag hittade ett ställe att hoppa ner från kajen på istället. Lite trixigt med ryggsäck med stativ på ryggen dock men ner kom jag. Vi pulsade i snön bort mot hundspannet från Lapland Husky. Mitt mål för dagen var att öva på lite fotande av saker i rörelse. Något jag haft svårt för. Mattias däremot är van. Jag är en människa som gillar kontroll, fotar nästan uteslutande i rawformat med helt manuella inställningar i kameran. Idag behövde jag lita mer på kameran.

Jag började med att testa att sätta kameran på stativet och ställa in den på motivinställning sport, försökte fokusera på en punkt och invänta hundspannet. Lyckades inte riktigt sätta fokuset riktigt bra i allt det vita. Eller rättare sagt jag visste inte exakt var jag hade det. Fick fokus på en hund mitt i spannet istället för de främsta som jag hade tänkt mig. Men det kunde bli rätt charmigt det också som på denna bild där en hund i tredje ledet ser så galet nöjd ut och barnens ansikten syns samt förarens. Men kommer folk se de detaljerna eller ser de bara de suddiga hundarna längst fram? Svårt det där.
Jag fick kalla in Mattias och ställa sig på en viss punkt så jag fick fokusera på hans ben. Då blev det bättre men det är fortfarande svårt med manuellt fokus och en viss plats. Dagens bild fick bli den första här. De han dock byta ut hundarna längst fram så nu hade jag två nya lite mörkare hundar att försöka fånga. De var också nyfikna på vad det var som låg nästan i deras spår. Hundföraren hojtade till mig efter några varv att nu hade de börjat vänja sig vid att jag låg där. Ett stort tack till honom för att han lät mig ligga bara några decimeter från där hundarna och släden forsade fram med entusiastiska barn och vuxna. Jag hörde brottstycken av deras konversationer när de forsade förbi. Verkar vara en urtrevlig kille som körde hundspannet.
På inrådan av mattias provade jag vidvinkligt och handhållet samt följande autofokus. Övade på att följa med i rörelsen. Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde det skulle göra. Kul. Mitt 19 mm objektiv hade dessutom bra indikering när det var följande fokus, mitt 18-55 betedde sig på annat sätt. Skumt tycker jag.
Sen bytte jag objektiv igen och slängde mig på magen i snön och fotade lite mer underifrån, fortfarande med autofokus, måste lära mig att lite på det. Den här hade varit riktigt bra om jag även fått den ljusa hunden helt i fokus. På instagram visar jag den i square och med lite extra redigering som nästan döljer att den är lite oskarp.
 Kom på mig själv med att bara ha tagit liggande bilder så det fick bli en stående också.
 Innan vi gick upp från isen för att fika och värma oss så var jag och sa hej till hundarna innan startmomentet. Lite vila, lek och stretch innan det blev allvar att få dra igen. De är verkligen iviriga när de märker att alla är på släden. Hundarna längst fram drar  framåt medan hundarna längst bak verkar ha lärt sig att bromsa. De på mitten studsar mest av energi.
Väl hemma hade jag 376 bilder med mig men då var  48 bilder Mattias foton med min kamera. Får länka till dem om han lägger upp dem. Han har en stisltudie på hur jag såg ut när jag fotade med mobilen liggandes i snön, fina närbilder på släden och några isolerade hundar.

Inga kommentarer: