20 mars 2016

Dag 80 (#020/#blogg100) - Och ute sken solen

Idag har jag städat hela dagen, tittat på solen som skinit ute, på alla som tagit sig en promenad ute på isen.

Jag släppte ut två soltörstande katter på balkongen och fick faktiskt känna solens värme i nacken några minuter medan jag försökte få Jasha att fastna på bild för dagens bild.
Henrik har legat lika däckad idag som igår. Frossa under 2 täcken, sovit till och från och klagat på magont. Stackarn. Men han slapp ju städa. Herman tog hand om köket idag. Han har verkligen slitit den stackarn.Kört 4 diskmaskiner har han gjort och plockat i ordning en massa. Nu är det fint.

Fick skjutsa Henrik till Luleå, han hade glömt sin jobbdator och någon superviktig grej bara måste vara klar i morgon (han hade tänkt jobba helg). Han såg verkligen ut som ett vrak. Tur sjukhuset låg på vägen om det skulle ha behövts. Han är det ynkligaste som finns när han blir sjuk.

Herman gick på bio som belöning efter idogt städande. Henrik var borträknad från middagen så jag och Vincent hämtade mat från Arctic thai och grill. Så slapp jag laga middag idag. Skönt.

Jag fick många fina ord om min äppelbild häromdagen och jag kände mig lite som en fuskare. En del frågade om ljussättning mm. Sanningen är ju den att jag hade fotopanik, slet åt mig ett äpple ur jobbets fruktkorg. Flyttade på en skål med kryddor och ställde äpplet i ljuset från en av våra spotligths i köket. Knäppte en bild som var tänkt att bli på äpplets yta, en bakrobild men ljuset var för svagt för det så jag backade kameran lite och knäppte en ny bild. Tänkte att det får väl bli en av de där dåliga bilderna som varje 365-album kommer innehålla några av. Väl hemma i Lightroom upptäckte jag att det låg en massa brödsmulor och damm på bänken, de hade jag inte sett när jag var där (lärdom, torka alltid av ytorna).Jag började klona bort dem en och en, vilket jobb. Sen började jag leka. Drog ner exponeringen och skuggorna och klonade bort ett stråk av ljus. Väggen bakom äpplet är nämligen av svart glas och det blev en konstig ljusstrimma längst ner. Dessutom syntes mina händer som håller i kameran samt 2 ljusfläckar från lampor. Den här bilden är helt oredigerad från raw så färgmättnaderna mm är lite bleka. Det är sällan någon stuns i rawfilerna alls.

Detta är de allmänna inställningarna tillämpade över hela bilden.
Sen så är det som sagt borttagning av skräp och det ljusa spillet (visste du att man kan göra andra former än cirkar med kloningsverktyget, det lärde jag mig ganska nyligen).
Slutligen lade jag en mask över bänkens värsta ljusa områden och drog ner allt jag kunde lite extra där. Har tre olika masker men det var mer av misstag än att de har olika inställningar. Visar en av dem här.
Då blev resultatet så här och jag känner mig lite som en bedragare. Som på klädaffärer när de sätter nålar i kläderna på skyltdockorna i ryggen typ. Ser nu att några små vita prickar har blivit kvar. Man borde alltid låta bilder ligga några dagar och kolla på redigering igen innan man lägger upp bilden.
Det var dagens behind the scene. Och på tal om sådant så måste ni bara kolla in unge Vincent Andersson när han visar saker bakom en youtuber. Härlig unge (Tack Johan Hedberg för tipset). Tror inte mina ungar vet vad softboxar är. Enda gången min som försökt lägga upp saker på Youtube var innan han var 13 och fick upp en fråga om ålder, svarade sanningsenligt och låste hela sitt Googlekonto så jag fick betala in pengar för att bevisa att någon med ett kreditkort hae kontroll över kontot men YouTubekanal fick han fortfarande inte skapa då. Numer verkar Google ha lättat på det där med tanke på hur många unga youtubers det verkar finnas.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Riktigt kul att läsa om hur du tog bilden, för mig finns det inget som heter fusk. I sådana fall skulle inte speciellt många av mina bilder klara sig i den granskningen. :)

Béatrice Karjalainen sa...

Det var annan typ av redigering än vad jag brukar göra så kanske därför. Plockar sällan bort saker. Annat än sensordamm och någon liten kvist som kan sticka upp i ett hörn om den stör väldigt.

Tror det hänger ihop med att jag läste om en som vann i nationalparken geographics phototävling och den blev diskad pga borttag av en plastpåse.

http://www.digitalcameraworld.com/2013/01/11/first-place-not-in-the-bag-national-geographic-photo-contest-winner-disqualified/