11 mars 2016

Dag 71 (#011/#blogg100) - Blått ljus

Idag stod ett besök på vårdcentralen på schemat igen, den här gången cellprov. Något jag hoppas alla kvinnor går och gör. Så enkelt och snabbt och minskar risken för cancer. Själv har jag opererats flera gånger efter sådana prover som visat förändringar. Hade jag inte gått och kollat mig kanske de hade utvecklats till cancer och det slipper man ju gärna.

På jobbet var det lugnt idag, ute sken solen och jag längtade ut men ändå kom jag inte från jobbet förrän en bit efter kl18 vilket gjorde att solen hade hunnit försvinna ner. Gav mig ut på jakt efter en bild. Det blev verkligen galet mörkt idag när månen bara var en skärva. Men det blå ljuset fanns där i mörkret. Tog samma omväg hem som för några veckor sedan när jag smet tidigt från jobbet. Stannade även denna gång till vid isvägen. Gillade månskrävan som hängde över isen och dimman som låg över älven. Kunde dock lämnat lite mer av motivet nedtill, blev för nära kanten nu. Hade behövt flytta på mig. Fick inte någon bra skärpa på månen heller. Men husen är skarpa. Vet inte hur jag tänkte.
Dagen bild får bli på Aleån, fotade i totalt mörker och trots stor bländare f 3,5 och 30 sekunder slutartid så blev bilden väldigt mörk men jag gillar skuggspelet som blev i träden från det ljus som ändå sipprade ut från husen i närheten. Dock var det stört omöjligt att sätta något fokus i mörkret. Dessutom så är 30 sekunder tillräckligt lång tid för att få rörelser i stjärnorna, borde kanske ha dragit upp ISO lite och ner på slutartiden. Finns en magisk formel för att slippa stjärnrörelser, måste ta och lära mig den också. Men mina 30 mm idag borde jag bara haft en slutartid mellan 10 och 12 sekunder alltså och därmed dragit upp ISO rejält för att inte få en svart bild. Foto är en jäkla massa matte och saker att hålla reda på men det är kul att analysera efteråt vad man kunde gjort annorlunda för att sen lära sig av det till nästa gång. Om sisådär 50 år kanske jag kan ta tekniskt rätt bilder. Denna får vara dagens bild ändå.
När jag skulle lyfta tillbaka kamera och stativet mot bilen lossnade ena stativbenet och föll ner i den strömmande ån så nu måste jag beställa nytt stativ. Stativhuvudet är ju också trasigt, en skruv saknas så jag beställer nog ett helt kit. Har lite kvar på mitt presentkort på Cyberfoto från i julas. Får se om jag beställer ett likadant som det gamla eller uppgraderar mig lite. Jag vill ju ha ett högt, stabilt men lätt stativ.

Stannade till i Mockträsk och fotade med mitt trasiga stativ lutat mot broräcket ut i mörkret. Nu ser det ut som om månen nästan är fullmåne med 30 sekunders slutartid. Föregående månbild hade bara 10 sekunder och å blev månen den skärva den var. Denna bild är fotad helt i blindo, såg inte vattnet eller något alls. Blev förvånad när spåren visade sig i bilden, de gillar jag.
Stannade även till strax innan Aldersjön och tog en bild på de fina färgerna i molnen över Rödbergsfortet. Var dock omöjligt att lätta upp skuggorna, när det är dimma så blir det väldigt brusigt så den fick fortsätta att vara mörk.
Idag blir det sängen tidigt, i morgon skall jag skjutsa Vincent till Norrfjärden, samling kl 07:20. Gäsp!

Inga kommentarer: