07 mars 2016

Dag 67 (#007/#blogg100) - Tid

Idag bad en bekant mig att hjälpa hennes son med ett skolprojekt på universitetet. En enkät som skulle fyllas i. Hon ville att jag skulle fylla i och sprida den till mina barn och deras vänner eftersom det ålderssegmentet var svårt för dem att nå (men också andra i mitt sociala nätverk så varsågoda och svara om ni har tid).

På min tid på universitetet kunde vi fortfarande skriva ut enkäter på papper och knata iväg till närmsta skola om vi behövde få tag på barn i en viss åldersgrupp men det kanske man inte får längre? Hur når man de som skall svara "aldrig" på frågorna om de informationssöker, använder sociala medier, läser e-post mm om man bara sprider enkäten via webben/bloggar/Twitter odl?

Enkäten som handlar om datorvanor beskrivs med orden "Denna enkät har utformats för att försöka besvara frågan om människor i dagens samhälle upplever sig/upplevs av andra att vara beroende av att använda elektroniska enheter, samt om vilken åldersgrupp som är mest utsatt." Första frågan var vilket kön man har vilket som vanligt irriterar mig särskilt när de skriver att de vill kolla på åldrar och inte kön. Slentrianmässig onödig fråga. Jag är hopplös när jag får enkäter att svara på, börjar direkt analysera saker om hur relevanta frågorna är, hur de tänker nyttja svaren, hur hänger frågorna ihop, är svarsalternativen rimliga osv osv... varför kan jag inte bara svara?

Enkäten handlar om hur man upplever att man använder dator/surfplatta/telefon odl. och några av frågorna handlade om tid, om man borde gjort något viktigare eller velat använda tiden till något annat istället för att sitta vid datorn.

Det fick mig att fundera på tid, vad jag lägger den på. Jag skulle säga att jag lägger för mycket tid på jobbet. Exempelvis satt jag 2 timmar för länge idag (men jag har lovat mig själv att gå hem 2 timmar tidigare någon annan dag i veckan, får se hur det går kanske blir det istället 2 timmar sen ankomst på onsdag när jag skall få min spruta). Jag lägger på tok för lite tid på städning. En del av min datortid skulle säkerligen behöva gå dit, men jag känner aldrig att jag skulle vilja lägga tiden där. Städa är så erbarmligt tråkigt. Men snart dags, kattvakterna vill nog att det skall vara städat när de anländer. Fotograferandet skulle jag vilja lägga mer tid på, ha mer tid att experimentera, testa och läsa på (fast kanske i omvänd ordning). Jag har ett fotoprojekt jag vill genomföra som dock hänger lite på en annan person så det får dröja lite. När jag är inne i lässtim så går sjukt mycket tid åt att läsa, då kan jag lätt försumma typ allt, äta, sova... det är nog nästan värre än mitt datorsittande. Tur att det bara kommer i skov då och då. När jag är frisk går en hel del tid åt till motion. Jag försummar nog lika mycket städningen pga motion, läsning, fotograferande och jobb så för mig är det nog inte tiden vid datorn som är den största tidstjuven (även om jag nu struntade i att äta middag för att skriva detta och måste slänga i mig en macka eller så innan jag går och lägger mig men hade det varit "bättre" om det varit en pappersbok jag skrivit dagens funderingar i? Kan man vara "dagboksberoende"?).

På tal om tid blev dagens bild en snabbvända in till stan. Ett snabbt kort med något så ovanligt som autoinställningar, förutom fokus då, på kameran. Men motivet blev ju passande.

Inga kommentarer: