24 december 2005

Julafton 2005


07:15 Det började med att ungarna rusade ner i källaren fär att se om tomten hade ätit upp sina pepparkakor och det hade han ju och klappar fanns i strumporna. De kom tillbaka och kröp ner hos oss och berättade att tomten hade ätit upp pepparkakorna och att det var massor med paket under granen och på ett stort som låg bakom granen stod det Vincent & Herman på.

10:00 Sen blev det sen frukost. Sambo och barnen åt "tomtegröt" medan jag åt min vanliga fiberberikade havregrynsgröt, vill ju inte att magen skall rasa direkt på morgonen.

11:00 Nu börjar den stora väntan, fastän vi bara är själva hemma så kan man ju vara lite finklädd, så det blev in i duschen och sen på med kjol och en top för mig och skjorta och byxor för pojkarna. Småkillarna utrustades även med tomteluvor.

12:00 Nu blev det läsning av lite serietidningar (julstrumpeklappen) och sällskapspelande (Bamse Lotto och Herman vann hela tiden) samt lite julfika (blä ungarna valde äcklig cola framför julmust).


14:45 Sen valde barnen att vila en stund innan Kalle (eller ja de lade sig på sängen och sjöng julsånger i alla fall).
15:00 Kalle Anka och hans vänner på TV och tre grabbar slappar.

16:10 Efter Kalle var det dags för öppning av julklappar, Vincent var jätteduktig och läste på paketen till vem de var. Jag och sambon fick assistera med att läsa från vem. Ungarna fick som väntat drösvis med leksaker och lite kläder.
Jag och Henrik fick en kaffeservis (Hackefors Ljung) och skedar. Har ingen aning om var jag skall ställa den bara, har redan en fin kaffeservis som vi aldrig nyttjar och skåpen är knökfulla redan och ingen av oss dricker kaffe, knappt ens någon av våra bekanta heller men det var ju lite kul med ett kakfat i flera våningar och att det var mina gamla landskapsblomma Ljung (Västergötland) som motiv på servisen. Fick även en poncho som svärmor stickat , den är jättefin och helt underbar, gjord i finaste mohairgarn (har dock inte riktigt listat ut och vilket håll den är tänkt att vara vriden :-) ). Av sambon fick jag en elektronisk köksvåg, en dansmatta och ett dansspel så här skall brännas julkalorier :-)

Medan jag började laga maten så började sambom och Herman att sätta ihop legoborgen (Den svarta borgen) medan Vincent packade upp sin Hot Wheels T-Rexbana. Jag skulle ha hjälp honom men hade inte tid för maten tog mer tid än vad jag trodde från början. Vincent ropade och undrade var bilarna var. Hmm enligt den jag frågade på Barnens Hus skulle det medfölja bilar men se det gjorde det inte och det stod ju med yttepyttetext på baksidan. Tur att de redan har några Hot Wheelsbilar sen tidigare (Tack Donalds och Happy Meal) och att Herman fick en i julklapp.



17:50 var det dags för mat (ett ganska litet julbord, men det räckte gott och väl till oss 4, på bilden saknas Janssons frestelse den var fortfarande i ugnen), och tur var väl det för nu var vi riktigt hungriga. Båda barnen smakade på det mesta men båda vägrade testa brysselkålen. Något jag själv åt för första gången för 2 år sedan. Herman hade nog kunnat äta 10 ägghalvor om han bara fick.

19:20 Efter maten dukade jag av medan Herman byggde järväg för att testa sitt nya batteridrivna lok, Vincent och sambon byggde ihop T-rex:en. De hojtade och undrade var batterierna var. Jag tog fram de AA-batterier den på Barnens Hus sa behövdes till anordningen men det visade sig att det även behövdes 4 D-batterier. Hepp några sådana hade vi ju inte hemma och Vincent ville inte ens höra på förslaget med att vänta till i morgon, sur kille. Eftersom snön vräkt ner hela natten och dagen så var vi nästintill insnöade, 3 dm snö mot ytterdörren.

19:50 Henrik tog på sig att skotta så jag kunde fara iväg och köpa batterier. För en ledsen och sur Vincent vill man ju inte ha på julafton.

20:04 Sen satte jag mig i bilen och for till Shell runt hörnet men de hade stängt (tur jag inte tog en promenad som jag först tänkt). Åkte till Statoil istället och de hade öppet. Bad om 4 AA-batterier (det behövs alltid till leksaker) och 4 D-batterier. Slängde mig i bilen och for hem. Väl hemma upptäckte jag att jag fått 2 D- och 2 C-batterier. Jävla pucko på Statoil som inte ser till att ge mig rätt och jag är minst lika puckad som inte märker det förren jag är hemma. Så det blev till att kasta sig i bilen igen och köra tillbaka. Väl där så sa jag nog aningen surt "Ber jag om 4 D-batterier förväntar jag mig att få fyra likadana batterier". Han bytte ut de två felaktiga och sen hem igen.

Vincent blev glad av att få batteierna. Nu leker alla pojkarna med bilbanan.


21:10 Nu är det nattinatti för pojkarna Bylund så mamma har stoppat dem i säng. Vi får väl se hur lång tid det tar innan de somnar oxå. De har en tendens till att ligga och tjattra länge när de är uppspelta.

21:47 Jag och sambon får äntligen lite lugn och ro då barnen har somnat. Nu dags för lite glögg och pepparkakor och en Nya Zeeländs film Whale Rider eller så testar jag dansmattan.

2 kommentarer:

Thinkerbell sa...

vilken fin julafton ni verkar ha haft! Den där oranga dinosauriegrejen såg intressant ut. Var det bilbanan eller blandade jag ihop konceptena?

Béatrice Karjalainen sa...

Dinosauriegrejen är oxå en bilbanegrej som går att koppla ihop med andra Hotwheelsbanor, man sätter bilar i en grej som skjuter upp dem i banan och så hamnar de i gapet på dinosaurien, sen håller man ner en grej så att nästa bil räddar de i gapet. Finns ven en krokodil (http://images.amazon.com/images/P/B00028SAZC.01._SCLZZZZZZZ_.jpg)och en gorilla (http://www.service.mattel.com/us/img/prod/243/H2247.jpg) i serien.