02 april 2006

Konsten att baka paj

Lovade några på jobbet i torsdags att de skulle få paj på fredag. En mangopaj som på bilden i Två systrar söta såg helt underbar ut och eventuellt en svartvinärstryffelpaj ur samma bok. Jag hade köpt hem alla ingredienser förutom svartvinbär och det visste jag ju fanns i frysdisken på ICA.

Så innan träningen på torsdagen så svängde jag förbi ICA, men inga svarta vinbär i frysdisken där inte, hepp iväg på ICA Stormarknad men inga vinbär där heller, vidare till Hemköp men de behagade att inte heller ha några, tog en sväng till Domus men gissa vad, de hade heller inga likaså Konsum. Men vad fn jag behövde ju svarta vinbär. Hmmm hur skulle detta nu lösas jag hade ju lovat paj. Svartvinbärsgelé blev min geniala lösning, men så kom jag på att gelén innehåller en massa socker och det gör ju även mjölkchokladen man skulle ha till tryffeln. Hmmm det skulle nog bli väldigt sött så jag bestämde mig för att köpa mörk choklad istället.

Efter träningen, dvs kl 21:45 ungefär var jag hemma och kunde sätta igång med baket. Man skall inte baka när man är trött för jag kan inte påstå att det gick så bra. Att gegga ihop mördegspajskalet till mangopajen gick strålande och det for in i ugnen. men sen var det dags att ta tag i det som skulle bli innehållet. I receptet lät det så enkelt:

Skala och mosa mangon. Pressa purén med hjälp av baksidan på en sked genom en
finmaskig sil.

Men jag lovar det är inte lika enkelt när mangon är halvmogen, och då menar jag verkligen halvmogen, dvs ena halvan av mangon var riktigt bra mogen medan andra halvan var hård. Sagt och gjort jag skalade och kärnade ur mangon. Bestämde mig snabbt för att stavminxern är till för att användas så jag tjoppade upp mangon i mindre bitar, slängde dem i en stor bunke och gick loss med mixern, några minuter senare hade ajg någon form av mangogegg. Hmm nu skulle detta gegg alltså silas. Fram med en finmaskig sil och i med gegget, dropp-dropp, liiiite mangosaft slapp igenom silen. Pressade med skeden och det sa dropp-dropp igen. Insåg att med den farten skulle arbetsdagen hinna börja innan jag ens fått ur all saft.

Medan jag står och funderar på lösning inser jag att pajskalet nog borde vara mer än klart nu, tyvärr var det sant, ja ja det var inte bränt i alla fall. Linneduk fick bli min lösning på problemet, i med allt mangoklägg i duken och pressa pressa. Vips hade jag minst en halvliter mangojuice. Sådär ja tillbaka till receptet:

Rör ihop vätskan från mangon, grädde, socker, citronsaft och citronskal i en
kastrull och koka upp.



Det där kan ju till och med jag, så i med allt i kastrullen och eftersom det var grädde i ville jag inte brassa på med full värme på plattan utan hade på mellanvarmt. Tänkte nu tidsoptimera lite och påbörja det andra skalet. Så i med ingredienserna i en bunke och gegga om, men vänta vad händer om det i kastrullen börjar koka när jag står med båda händerna i bunken? Hmm kanske inte så bra idé. Så jag väntade och väntade, det hände nada i kastrullen. Med den här farten hinner jag ju faktiskt gegga ihop pajdegen. Sagt och gjort igen, ner med händerna i bunken och när det är som kladdigast så börjar så klart det koka på spisen. Snabb avtvättning av med kastrullen och ner med gelatinet.

Nu skulle mangoblandningen i pajskalet. Hmmm mycket mangoblandning, litet skal. Ja ja det är väl bara att hälla tills det är fullt, så jag hällde tills det var kant i kant med pajformen. Man vill ju ha mycket fyllning. Vidare i receptet nu då:

Häll fyllningen i skalet och låt stelna i kylskåp över natten.

Vänta nu hur förflyttar man en paj som har flytande fyllning från arbetsbänken till kylskåpet? Jag gjorde ett försök genom att lyfta skärbrädan som pajformen stod på, resultat, mangofyllning på hela bänken, skåpen och golvet. Nix det här går inte. Nu slår trötthuvudet till och jag fyller på med mer mangoblandning i skalet och tänkte den kan ju börja stelna lite här i alla fall och sen kan jag ställa den på balkongen. Trycker ut tryffelpajskalet i sin form och tycker det blir tjockt, läser i receptet att man skall få skalet 2-3 mm tjockt och mitt är så minst 5 mm. Kollar receptet igen, använd en form som är 25 cm i diamater. Hmm det har ju inte jag gjort, fram med en annan form och i med skalet. Det passade bättre.

Värmde upp grädden och lät gelén smälta ner i den och sen i med chokladen som fick smälta. Smöret som skulle vara i enligt receptet filtrerade visst mitt huvud bort, såg det först när jag skrev rent receptet till arbetskamraterna att det skulle vara smör i.

Är precis på väg att hälla chokladsmeten i skalet när jag inser att jag inte gräddat skalet. Läser i boken för att kolla hur länge skalet skall gräddas:

...Arbeta i hop till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp. ...
Nagga pajskalet med en gaffel och låt sedan stå kall ytterligare 30 minuter
Grädda sedan 10 minuter.


Hepp jag har missat 2 avkylningar av degen och chokladtryffeln är redan klar och klockan är mitt i natten. Hmm, det får gå som det går. Jag slängde in pajskalet i ugnen. Medan pajskalet gräddades vändes blicken åter mot den bångstyriga mangopajen, putte lite försiktigt på formen och insåg att gelatinet började göra sitt, ytan var hyfsat stel. Lyfte åter upp skärbrädan försiktigt och den här gången gick inga stormvågor i pajvätskan utan det rörde bara på sig lite försiktigt. Jag gick med yttepyttesteg mot balkongen, lyckades ställa ner skärbrädan, få upp balkongdörren och väl på balkongen tänker jag, hmm vad varmt det är om benen, och inser att jag lutat på skärbrädan och hade mangoblandning över hela benen och strumporna. Ner med pajen på balkongen, av med kläderna och in för att hämta mer klegg, som tur var hade det som var kvar i kastrullen inte stelnat utan det gick att hälla i pajformen. Nu var det klegg nästan ända upp igen.

Pajskalet, jädrans det skulle ju bara vara inne 10 minuter, nu hade det stått 13-14 minuter i ugnen, ut med det snabbt. Det verkade inte vara bränt i alla fall. Hällde i tryffeln som mirakulöst inte hunnit börja stelna ännu och ut med även denna skapelse på balkongen, tack gode gud att chokladtryffel är hyfsat segt.

Sen var det bara att skutta i säng. Vaknade tidigt på morgonen och hämtade in pajerna som verkade ha överlevt natten utan att frysa sönder (tack för blidnätter).

Halvvägs till jobbet insåg jag att jag hade glömt kiwin som mangopajen skulle dekoreras med och grädden som skulle vara till tryffelpajen så det var bara att på lunchen fara till stan och handla. Väl tillbaka på jobbet insåg jag att min lilla stadsutflykt gjorde att jag kom sent till ett möte som dessutom var i fikarummet, hur skulle jag nu kunna förbereda pajerna klart innan fikat. Hmm smög försiktigt till diskbänken och hällde upp de frusna bären jag oxå köpt till tryffelpajen och hoppades på att de skulle hinna tina (det gjorde de inte men micro löser ju sånt). Sen slutade mötet precis så jag han skala och skiva kiwin och lägga fint på pajen innan alla ville ha fika.

Tryffelpajens pajdeg var snustorr och enligt mig oätlig, tryffeln smakade bara mörk choklad, för bittert enligt mig men de andra verkade gilla den. Mangopajen var mums, pajskalet aningen för torrt men fullt ätbart. Den gick hem kan jag lova. Nästa gång skall jag ha full koll på pajskalen jag lovar.

För er som vill prova själva och orkat läsa ända hit kommer här recept:

Oemotståndlig mangopaj
Antal portioner: ca 16

Det här behöver du:
150 gram rumsvarmt smör
2 st äggula
3 dl vetemjöl
5 msk socker
4 blad gelatinblad
4 st mango
3 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk färskpressad citronjuice
0,5 tsk citronskal
4 st kiwi

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop smör och äggulor till mördegen. Blanda sedan i mjöl och de 5 matskedarna socker. Tryck ut degen i en pajform (18 cm) Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen ca 50 minuter eller tills den fått färg.

Gör under tiden fyllningen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Skala och mosa mangon. Pressa purén med hjälp av baksidan på en sked genom en finmaskig sil (eller gör som mig, tärna mangon, släng i en bunke, kör med stavmixer och sen lägg massan i en linneduk/saftduk och pressa). Få ut så mycket vätska som möjligt.

Rör ihop vätskan från mangon, grädde, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull och koka upp.

Ta upp gelatinen och krama ur det, Rör ner det i mangoblandiningen, se till att allt gelatin smälter. Häll fyllningen i skalet och låt stelna i kylskåp över natten (se till att ha djup pajform eller vara hyggligt nära kylen innan det hälls i annars blir det svårt att få in pajen i kylen).

Dekorera pajen med tunt skurna kiwiskivor.

Ät och njut.


Beas variant på Svartvinbärstryffelpaj (min variant, originalreceptet hittar ni längre ner men just pajdegsdelen får ni här i originalversion så ni slipper få den lika kass som mig)

Antal portioner: ca 20

Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
150 gram rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 msk kakaopulver
1 st äggula
2 tsk vatten iskallt
180 gram svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde 40 % fett
300 g mörk (block)choklad (70%)

Så här gör du:
Nyp ihop mjöl och och smör i en bunke. Blanda i florsocker, kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta i hop till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en pajform (25 cm) gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen tunt (2-3 mm och klä formen med den. Nagga pajskalet med en gaffel och låt sedan stå kall ytterligare 30 minuter Grädda sedan 10 minuter.

Låt pajskalet svala och gör tryffeln. Koka upp vinbärsgelé med vispgrädde. Ta av kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i skalet. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp över natten.

Servera gärna med bär och lite grädde. Ät och njut.

Svartvinbärstryffelpaj

Antal portioner: 20
Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
150 gram rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 msk kakaopulver
1 st äggula
2 tsk vatten iskallt
2,5 dl vinbär
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (till exempel Marabou)
75 g smör

Så här gör du:
Nyp ihop mjöl och och smör i en bunke. Blanda i florsocker, kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta i hop till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.


Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en pajform (25 cm) gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen tunt (2-3 mm och klä formen med den. Nagga pajskalet med en gaffel och låt sedan stå kall ytterligare 30 minuter Grädda sedan 10 minuter.

Låt pajskalet svala och gör tryffeln. Mixa vinbären till en slät puré. Koka upp vinbärspurén med vispgrädde. Ta av kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i skalet. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp över natten.

Servera gärna med bär och lite grädde. Ät och njut.

3 kommentarer:

Ninna sa...

Hej! Ville bara tacka dig för din variant av Svartvinbärstryffelpaj! Jag hade bestämt mig för att göra den här pajen till helgens stora middag med 13 gäster, och jag blev så väldigt besviken när jag inte hittade svarta vinbär i någon butik. Förstår inte varför det inte säljs fryst ens, när det till och med går att hitta tranbär! Jag var på väg att ge upp och hitta någon annan efterrätt att laga då jag hittade ditt recept där du använde gelé! Tack så hemskt mycket för att du delade med dig av den på din blogg! :)

Béatrice Karjalainen sa...

Så bra att mitt lilla paniktrix gick hem även hos andra.

Tryfflar är min bästa vän sa...

Mycket trevligt läsande, lärde mig en del.
Tokgott recept också, testades igår.
Fin blogg förresten!