13 december 2014

#blogg24 #13 När skall norra Sverige räknas som en del av Sverige?

Igår twittrade försäkringsbolaget Trygg-Hansa om den kommande stormen Alexander.
Väntas drabba större delar av landet, vänta här nu jag har själv inte hört ett pip om att det skulle drabba någon norr om Västra Götaland ungefär. Var tvungen att surfa in på SMHI:s sida för varningar i hela landet och kolla, tänk om stormen tänkt ta annan väg och faktiskt kommer ända hit upp. Men där såg det ut så här.
Räknar man med kusterna så kan man kanske säga att en knapp tredjedel av Sverige kunde drabbas av stormen och tittar man på land kanske en fjärdedel. Det är långt från större delar i alla fall i min värld. Kanske tänkte de på invånare men då är det ju inte landet utan befolkningen.

Frågade Trygg-Hansa om saken och då skrev de som svar:

När SMHI skickade en länk till aktuellt läge som svar tog de det som ytterligare geografikritik och ändrade sig igen:
Tillslut så blev det rätt men deras initiala tanke var att södra Sverige = största delen av Sverige.

För några veckor sedan fick jag hem Friluftsfrämjandes tidning Friluftsliv, i den listar de aktiviteter i landet under rubriken Landet Runt. Då såg det ut så här:
Sverige slutar i höjd med Idre tydligen. Till deras försvar skall jag väl tillägga att det kan ju varit så att inte en enda förening norr om Idre har lagt ut ett enda event i deras kalender på webben. Det kan ha varit så, jan han aldrig kolla men gången innan när det såg lika illa ut så kollade jag (med en liten brasklapp för att jag ju kollade när tidningen kommit ut och inte när de sökte event innan pressläggningen). Den gången slutade Sverige vid Sundsvall.

Internetdagarna proklamerade att de hade gömt biljetter till sitt event runtom i Sverige. När man sedan kikade in på webbplatsen så fanns inte en enda biljett norr om Uppsala.


Kan tänka mig att ex inre delarna av Småland oxå känner sig rätt bortglömda emellanåt men de har i alla fall lite närmare till saker och ting än vad vi här uppe har.

Inga kommentarer: