19 juli 2016

Dag 201 - Dag 1, Biarritz (flygplats) - Irún 41 km 11:29:19

0525 ringde väckaren på telefonen. Armbandet skulle ha ringt tidigare men jag sov tydligen igenom det. 

Åt en liten frukost på hotellet. De hade glutenfritt bröd så det med ost och marmelad en kopp te, och några skivor apelsin.

0630 stod jag utanför hotellet. Det var redan 26 grader ute. Svettig innan jag ens hade börjat gå. Lämnade hotellet rödhårig, får se hur snabbt det går att bli blond.

Eftersom jag kollat början på vägen redan på morgonen så var det bara att bara att trampa på. Tills jag hittade första pilen. Trodde att det skulle bli enkelt när jag väl hittade dem men icke. Lyckades trolla bort mig själv och gå 800 meter åt helt fel håll. Inte bra i värmen.

Det var fina vyer på morgonen.
Jag gick igenom en härlig park.
I parken så delade sig vägen i två och pilarna pekade till höger men det var så fint ljus till vänster att jag gick ditåt för att fota. En kvinna som precis hade passerat mig ropade och pekade till höger och sa ditåt! Jag försökte förklara att jag ville fota ljuset först och hon bara nej nej till höger. Tillslut gav jag upp och backade lite och gick till höger och tackade. När hon gått vidare gick jag tillbaka men ljuset var inte riktig lika bra längre.
Tillslut var jag nere vid havet.

När jag väl kom till Bidart stannade jag till på en bar och köpte en cola, €3.5. Inte billigt.
Bartendern fyllde även på min vattenpåse och tur var väl det. Från Bidart till Saint Jean de Luz var det inte helt lätt att hitta vägen. Följde en GPS-rutt men den visade sig vara för cyklister så den skickade iväg mig på asfaltsvägar. Men tillslut hittade jag igen pilarna. Inne i Guéthary visade en kvinna på turistkontoret hur jag skulle gå på en karta. Vägen vindlade än hit genom byn. Tillslut fick  jag gå en vacker väg längst med kusten men med mycket upp och ner. Ibland tog vinden i. Så skönt. Tappade bort vägen en kort sväng men fick hjälp av ett lokalt par som nöjesgick sträckan. Skönt.

 Träffade en annan pilgrim som tog sig en rast i skuggan här, han dukade upp en lunch.
Vägen till Saint Jean de Luz var kortare än vad jag trodde men tog dubbla tiden mot vad jag räknat med. Temperaturen bara steg och steg. När jag var framme var det 38 grader ute. Stannade på en servering och drack iste och åt en sallad. Blandade resorb i vatten och bälgade i mig. Benen hade redan hunnit krampa flera gånger.

Vägen ur från Saint Jean de Luz var jobbig. Genom utkanten av staden där luften stod helt stilla. Lyckades snava och falla åt sidan. Ni vet så där där man tror man klarar sig men ändå faller tillslut. Fick ett blåmärke i handen och en spricka i skuddsglaset på telefonen. Tur jag har det.  Nu var det olidligt varmt. Jag svettades nog mer än jag fick i mig. Hade dessutom glömt fylla på påsen ordentligt så de 11 kilometrarna skulle avverkas med 0,5 liter vatten. Mitt jäkla pucko. Jag var då och då osäker på vägen och alla uppförsbackar i värmen fick mig att bli galet trött. Det tog en oerhörd tid att gå. Orkade typ gå 1 km och sen fick jag sätta/lägga mig i skuggan 5-15 minuter. Så höll det på från 9 km kvar. Har sett många träd underifrån idag. Den sträckan tog många timmar. Gick om ett annat par då och då sol gjorde likadant. Stannade på en busshållplats en sväng. Somnade till några minuter. Väcktes av en motorcykel som dånade förbi.

Den här bilden på färgglada nät i hamnen i Saint Jean de Luz får vara dagens bild.
 Man kan bli lite galen av värmen.
Nu blev caminon en helt fantastisk grässtig som var en fröjd att gå på. Även skuggig. Åt en energibars.  Men leden var dåligt markerad. Blev väldigt osäker. Men ner mot Hendaya verkade den leda i alla fall och ner kom jag. Men även här var markeringarna dåliga. Fick chansa och tillslut bad jag Google maps guida mig. Men då dök pilarna upp igen och jag gick den vägen.

Hittade ett supermarket där jag köpte en jättegod blåbärsdricka och en smaksatt vatten typ Loka Crush.

Sen gick jag mot Spanska gränsen. Mitt på en bro byter man land. Trodde härbärget skulle ligga nära bron men icke. Det var bara att traska vidare. Följde pilarna men blev stoppad av en man som sa att jag gick fel väg. Var bara att vända om och ta vägen han pekade på även om pilarna pekade dit jag gått. Skumt.

Tappade plötsligt helt balansen då båda benen krampade. Men lyckades fånga upp mig mot en vägg. Fick stå och stretcha ut de krampande benen. Smärta. Den sista 1,5 km till härbärget blev en plåga. Väl framme fanns det som tur var plats. Fick en säng och lade mig en liten stund innan jag gick och tog en välbehövlig dusch och tvättade de saltindränkta kläderna som nu hänger på balkongen. Temperaturen har fallit och när jag kom till härbärget var det ca 25. Pratade med några i köket innan jag gick för att köpa middag. Gjorde min vanliga caminomiddag med tonfisk, lök, vitlök och tomatsås samt potatis efter att ha handlat i affären som låg tvärs över gatan, nära om bra. Gott.

Blev sittande och pratade spanglish med en fransk kvinna som cyklade caminon baklänges efter att ha vänt i Santiago.

Nu är klockan 10 och mobilen är laddad men jag hade glömt min GPS-klocka och måste sitta en stund till. Det finns inga uttag på rummen. Vågar inte riktigt lämna den här.

Undra om längden verkligen stämmer tänkte jag, varje kilometer hade känts som en evighet och det tog en evighet att ta sig hit. Upptäckte tillslut att klockan hade fått spunk och ställt om sig till miles istället för kilometer och jag hade inte alls gått 25 utan 41 km, det kändes mer rimligt.

Inga kommentarer: