10 december 2006

Lite mäktigt var det

Bild från NASA som visar hur Siscovery lyfter för STS-116
Jag satt framför TV:n inatt och pärlade och flippade lite mellan kanalerna, plötsligt hamnade jag i nedräkningen för uppskjutandet av rymdfärjan Disovery när den skall ge sig ut på rymdfärd. Lite mäktigt var det att höra de magiska orden
Ten... nine... eight... we have a go for main engine start... five... four... three... two... one... booster ignition and liftoff of the Space Shuttle Discovery, lighting up the night-time sky as we continue building the International Space Station


Ända sen jag var liten har jag faschinerats av rymden men jag har aldrig längtat efter att få fara upp och jag har egentligen svårt att se varför man spenderar miljarder på att skicka folk upp i rymden. Hörde att bara starten igår kostade 7 miljarder. Det är ju sjukt mycket pengar. Däremot gillar jag att titta upp emot stjärnorna och förundras över hur stort det är.


Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

7 miljarder kronor eller dollar är hemskt mycket pengar. 13 miljarder ljusår är ännu mer. Lite till så är det allt.

Frågan är om inte partikelfysiken kostar ännu mer. Men häftigt är det och värt varenda öre. Grundforskning måste få kosta :-)

Béatrice Karjalainen sa...

Hoppas verkligen 7 miljarder var i kronor och inte dollar för då är det en svindlande summa bara för starten. Vad resten av programmet kostar vill jag nog inte ens tänka på.

Det är nog inte heller billigt att bygga fusionsreaktorn men där ser jag mer ett syfte än vad jag gör med rymdfärderna. Varför är det så viktigt att veta hur saker och ting fungerar i tyngdlöst tillstånd? Varför behöver vi veta jättemycket om det som finns där uppe, ibland känns det som mysteriet är mer lockande.

Anonym sa...

175 kr / hästkraft är ju billigt jämfört med en bil! ;)

Ja, vid uppstart bränner det på med 40 000 000 hästkrafter!!