29 december 2006

Fläskytterfilé

Bara idag har jag haft 15 besökare som sökt efter recept på fläskytterfilé och alla har de hamnat i ett inlägg jag skrev om kickoffen på Sandhamn. Så ni som letar kan här få ett tips. Tillred den precis som ni skulle gjort med fläskfilé, ex. helstekt med någon smarrig sås. En egen favorit är salamifylld fläsk(ytter)filé.

Receptet (och bilden) kommer från Arla.se
Ugnsstekt fläskfilé får god smak av salami och tomater, gott med pasta eller klyftpotatis. Salamifylld fläskfilé

Ingredienser
4 portioner
1 fläskfilé, 500-600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
50 g salami i tunna skivor
6-7 st marinerade, soltorkade tomater
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra köttet. Bryn filén i smör i en het stekpanna. Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Lägg en vikt salamiskiva och en bit tomat i varje skåra. Lägg köttet i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde och tomatpuré och häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med smörfräst spenat och kokt pasta eller klyftpotatis.

Jag brukar ta något lättare än vispgrädde och använder soltorkade tomater som inte är inlagda i olja utan någon vattenbaserad inläggning, de är minst lika goda. Det blir fett nog från salamin (men man kan ta Scans magra salami). Vi brukar göra rosmarinspotatis till.

Rosmarinpotatis

Ingredienser
4 portioner
8-10 stora potatisar
olivolja
salt, peppar
2 tsk rosmarin

Skala potatisarna och skär dem i tjocka skivor. Lägg dem en stund på hushållspapper så de blir lite torrare. Lägg över i en ugnsfast form Pensla dem med olivolja och krydda över. Grädda i ca 25 minuter i 200 graders ugnsvärme.


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: