16 januari 2020

#beas365project2020 - Ett ljus i mörkret för lite lugn

Denna kväll kan sammanfattas med ordet kaos! Jag har köksvecka på jobbet (första veckan efter semestern) fick jag veta i måndags. Köksvecka innebär att man håller ordning i köket, kör diskmaskiner, torkar av borden mm. Men det betyder också att man förväntas ta med sig fika till alla anställda på fredagen. Vi är över 50 pers och på fredagar kan antingen alla vara där eller bara hälften, man måste alltså räkna med ca 50. Jag är konsult på stället och har inte varit med om att ta fram dessa "trivselregler" och är väl egentligen inte helt ok med att jag måste avsätta min fritid till att gå och handla och baka (alt bara handla om man vill bjuda på köper) för mina egna pengar. Om jag hade kunnat äta av de 50 andras fika hade det väl "gått jämt upp" men som allergiker så är det ju sällan någon som fixat fika som jag kan äta.

Nå j jag gillar ju att baka och äta hembakat så jag fick väl se det som ett tillfälle att baka. Jag köpte ingredienser till 3 st Tarta de Santiago och en långpannekaka med blåbär som jag aldrig bakat förut men som sades i receptet att den skulle bli sååååå bra.

Som tur är har jag 2 ugnar hemma så kakor som skall stå i ugnen i 40 minuter var hanterbart. Annars hade det tagit många timmar mer än vad det gjorde nu. Gjorde 2 tarta de Santiago med apelsin och citronsmak och en med min egen favorit, saffran. De blev bra förutom att den med saffran som stod i ugnen där nere tog en evighet på sig att bli klar. Tror den ugnen inte är helt ok. Sen var det dags att göra blåbärskakan. Receptet sa liten långpanna. Vad är en liten långpanna? Det stod inte men jag anog en typ ugnsform då (halv långpanna). Så jag dubblade receptet och hällde i min vanliga långpanna. Öhhhh det täckte inte hela. Gjorde en enkel sats till men lyckades glömma äggen. Rörde ner i långpannan och stoppade in i ugnen. Det var ingen vacker syn som togs ut långt efter de 40 stipulerade minuterna. Det var mer en smulpaj med kokos istället för smuldeg och under var det bränt socker och något annat. Gick inte att ta med och servera. Nå ja lite ägg fanns kvar så jag rörde ihop en dubbel sats till och hällde den nu i en ugnsform och in i ugnen. Den reste sig nada och kändes supertorr. Den lämnades till barnen. Det får bli att köpa med några frysta kladdkakor som komplement i morgon.

Höll på att glömma att fota idag, så lite akut tände jag några ljus och försökte komma ner i varv efter kaoset, de fick bli dagens motiv som en påminnelse att ta det lugnt. Även idag blev det en HDR-bild för att få lågorna som jag ville ha dem.
Sony a7rII, Sony 30 Macro,  30 mm, ISO 100, f/5,4, 1/15 + 1/8 + 1/4 s

Inga kommentarer: