18 januari 2020

Skrivprocessen - hålla ordning på saker och ting och hålla sig nära sanningen

Inser hur mycket research man måste göra när man skriver särskilt när man väljer att skriva om en annan tid och land. Frågor som dyker upp är; vad hette folk vanligtvis på den tiden, vad läste kvinnor/ungdomar i Sverige som också kan ha lästs en sisådär 35 år tidigare i England, om en affär skall gå lite knackligt i en liten by i Norrbotten ca 1914 vad kan det ha varit för typ av affär då osv... Fick lite tips av Twittrare om var jag kan söka information. Det var uppskattat. Just nu har jag skrivit typ XXX där det inte har betydelse för berättelsen i sig men inte heller bör vara fel och lagt lite mer tid där det har en betydelse.

Inser också att jag behöver något bra sätt att hålla reda på tidslinjen och det finns inte i Scrivener som jag använder, undra varför. Hittade att det skulle finnas någon integration med Aeon Timeline 2 så nu har jag installerat det och hoppas på att jag får ihop det. Vill ju inte behöva skapa alla karaktärer dubbelt osv.

Kanske finns det bättre program eller skall jag bara skaffa en rulle papper och en jäkla massa post-itlappar och ockupera en vägg här hemma.

Inga kommentarer: