10 januari 2020

#beas365project2020 - Konsumtionssamhällets baksida

Idag var det verkligen grått och trist ute. Gick förbi dessa på väg till stan och tänkte att de kanske skulle kunna utgöra ett spännande vardagsmotiv eller vara en del i en serie med bilder på svenska uppfinningar.

Bilden blev rätt trist. Och jag tog inga fler denna dag mer än lite foto på ett fik men en av de som råkade hamna på bild såg så arg ut när hon såg kameran att den vågar jag inte publicera.

Tydligen är det rätt mycket pengar som står där, de är värsta ca 50 kr styck. De blå kommer från Volvo har jag oxå fått veta när jag lade upp bilden på Twitter.

Uppfinningen då? Jo det sägs att amerikanerna lämnade efter sig en rad pallar och gaffeltruckar (tydligen var det Clark som var föregångarna inom gaffeltruckar, en sådan fotade jag ju häromdagen) efter andra världskriget. Pallarna kunde dock se ut lite hur som helst. Så när man behövde effektivisera logistik på järnväg i Sverige så tog Gyllsjö Trä i Klippan fram en pall. Den så kallade SJ-pallen som blev EUR-pallen sen. En pall består av 11 plankor och 78 spikar och skall vara uppmärkt på ett specifikt sätt. Idag används den världen över och de standardiserade måtten har lett till att vissa varor fått mått så att det skall passa att lasta på pall. Det sägs att sockerbiten är en sådan.
Sony a7rII, Tamron 28-75,  36 mm, ISO 125, f/4, 1/60 s

Inga kommentarer: