05 november 2005

+Blodtransfusion -Blodbrist


Igår blev det inget dagsboksskrivande eftersom jag på kvällen insåg att jag varit väldigt yr under dagen och kände mig väldigt svag. Det kändes som om det skulle ta för lång tid att på bara järntabletter få upp min blodstatus till normala värden och att jag ville veta mer om vad som höll på att hända så jag ringde jourcentralen i Boden. De ville inte ha dit mig, tyckte inte att de kunde göra något så de skickade mig till akuten istället. Kom till akuten kring 19:30. Det var lungt och skönt där trots att det var fredag kväll.

Väl där togs 5 rör med blod och Hb:t visade sig ligga på 74. Fick veta att jag skulle få blod och blev inlagd på akutens medicinska avdelning, fick en kanyl satt i höger armveck, attans vad obekväm den var. På avdelningen fick jag ligga och läsa länge innan det kom in en undersköterska som tog 8 nya provrör med blod, när hon skulle stoppa i rör 6 glad nålen snett och och "rörde runt" lite men det enda som hände var att jag fick en stor blodutgutelse under huden. Så det var bara att sticka om. Så i vänsterarmen har jag nu 3 fina sticksår och et stort blåmärke, ser ut som värsta pundaren. Hon som tog proverna skojade och sa att nu måste de nog ge mig en påse till så mycket blod de tagit. Flera av proverna skulle skickas till Umeå för analys så de får jag svar på i veckan om det skulle vara något konstigt med dem.

Första blodpåsen hängdes vid 23-tiden och jag fick äntligen lägga mig och sova. Vid 2 kom de in och plockade bort den nya påsen och kl 3 blev jag väckt för att få påse nummer 2 som plockades bort kl 6. Däremellan blev jag väckt av att en annan patient lades in på rummet. Men däremellan sov jag som en stock som tur var. Det kändes lite konstigt att ligga där och få nån annan människas blod. Men jag är tacksam för att det finns de som lämnar blod.

På morgonen fick jag åka rullstol till gynmottagningen för att kolla så det inte är något från livmoder mm som strular till mina järnvärden med tanke på att mensen kommer med 21 dagars mellanrum plötsligt. Men allt såg finfint ut och gynekologen rekommenderade mig att skaffa hormonspiral för att minska blödningarna, får väl fundera på saken. Men man kan blöda väldigt mycket ett par månader i början och hur bra på en skala är det för en som lätt frå blodbrist?

De viktigaste proverna var ok så efter lunchen fick jag fara hem. Tycker det var lite synd att de inte tog ett nytt Hb, hade varit kul att få veta vad det låg på efter transfusionen.

Sjukhusmat är ju inte direkt känd för att vara god men jag har levt i villfarelsen att den i alla fall var nyttigt sammansatt. Så här såg min sjukhusmat ut:

Till frukost kunde jag välja mellan välling eller fil med cornflakes (de hade visst musli på vagenn oxå men det glömde de nämna men det såg ut mest som havreflingor i en burk), lingondricka eller juice samt polarbröds runda vetekakor (tror jag det var) samt delikatessknäckebröd. Pålägget var ost och skinka (inte magra alternativ av någon av dem). Till lunch fick jag jansonsfrestelse som var så fet så jag fick ont i magen av att bara titta på den, massor med smör och grädde i. Nu har jag magkramp :-( Till det fick jag en sallad på några ynka små bitar salladskål och burkmajs samt ett kokt ägg, ett glas mellanmjölk och en skiva delikatessknäcke. Inte en fiber så långt ögat ser.

Väl hemkommen sov jag några timmar och nu känner jag mig helt ok. Men jag börjar bli lite lur på att jag har vitamin B12-brist som ofta kommer med blodbrist, jag har många av de symptomen; håglöshet/nedstämdhet, somningar/krypningar och kramp i benen. Min blodbrist förklarar ju oxå varför jag legat så himla högt i puls så fort jag anstträngt mig lite. Vi får väl se vad B12-provet som de tog på sjukhuset säger.

För er som är friska rekommenderar jag www.geblod.nu Ni kan göra livet lättare för någon annan!

Och till er som skickade SMS till mig och undrade hur jag mådde vill jag rikta ett extra tack, kändes skönt att veta att någon tänkte på en där man låg med slang i armen.

En bra sak med att ligga på sjukhuset och ha massa dötid var att jag äntligen läste ut The science of Discworld som jag hållt på med så länge nu. Började att läsa Patient 67 (Shutter Island) av Dennis Lehane. och förhoppningsvis skall det inte gå lika segt, nog ingen risk för den verkar riktigt bra. Sen blir det fortsättningen på The science of Discworld; The Science of Discworld II, The Globe.

1 kommentar:

Anonym sa...

haha kanyl. pvk.