22 november 2005

+Förolämpad -Rationella tankar

Idag är en vän ute och flyger och jag hatar att veta att någon jag tycker om sitter på ett flygplan. För min övertygelse om att jag skall dö på ett flygplan verkar gälla alla som jag känner oxå. Sneglar på klockan och vågar inte läsa några nyheter medan någon är i luften. Förstå paniken om det skulle ex. stå "Franskt flyg kraschade, 50 döda". Helt irrationellt jag vet. Som min vän sa idag det är större chans att han dör i trafiken på väg till Arlanda än på någon av flygningarna. Men av någon anledning känns det mindre troligt, men jag bad honom ta Arlandaexpressen :-) Men så lär ju de flesta som faktiskt omkommit i flygorlyckor oxå tänkt, "inget har hänt mig hitills och statistiken talar för att jag överlever även denna resa". Men tji fick dom. Han har varit snäll och loggat in på MSN i mellanladningen och med lite tur tänker han på mina nerver och skickar ett SMS/SMN-meddelande när han landat på slutdestinationen oxå.

Idag blev jag sur på Aftonbladets Viktklubb. I flera månader har jag fått ett felaktigt meddelade om att jag vägt för lite och inte längre fick vara med i VK utan skulle gå över till det som heter Hålla Nollan:

Nu har du blivit allt för smal!
Nu kommer en hälsning till dig som du måste ta på största allvar. Enligt de uppgifter som du har fyllt i har ditt BMI gått under 20 och om du fortsätter att minska i vikt kan det vara skadligt för din hälsa. Målet för dig bör vara att leva sunt - inte att gå ner mer i vikt. Därför uppmanar vi dig att gå över till Hålla nollan. Där får du hela Viktklubben plus mycket mer som är inriktat på att må bra och att hålla vikten. Du går över till Hålla nollan genom att klicka på knappen "Min målsättning" i din personliga ruta högst upp i högra spalten.

Det var så att den dag jag gick med i Hålla Nollan så råkade jag väga 57,4, vilket ger ett BMI på 19,7 dvs. underviktig. Men måndagen därpå var jag uppe på 58 och ett BMI på 20,1 men inte försvann meddelandet för det. Nu efter ca 3 månader med detta meddelande blev jag less och startade om Hålla Nollan på uppmaning från Kundtjänst. Vägrade först för jag tyckte att deras buggar skall lösas och jag skall inte behöva nolla mitt pågående program för att de har klantiga utvecklare. Kryssade i att jag ville fortsätta med coachbreven och inte starta om dem men de startades visst om ändå och det var i den texten jag blev förolämpad. Vad har egentlige AB för syn på medlemmarna i VK?

Istället för att tänka på dig själv som en person om "alltid" varit överviktig, kan du tänka på dig själv som någon som tack vare erfarenheten av att ha varit överviktig OCH av att lyckats gå ner i vikt har lärt dig vad som fungerar och inte.
Jag har varit överviktig, eller rättare sagt i mitt tycke vägt för mycket men fortfarande normalviktig, en gång i mitt liv och det var i våras/somras. Innan det har jag haft undervikt eller legat på nedre delen av normal-BMI. Man fick svara på frågor om hur länge man varit överviktig mm när man gick med i VK, varför inte nyttja de svaren i coachbreven. Alla som går med i VK är inte sådana som dragits med övervikt hela sitt liv.

Istället för att tänka, "jag bara misslyckas gång på gång", tänk "hur gör alla de som faktiskt lyckas?". Se vilka strategier du redan använder dig av och vilka du kan börja använda.
Vem har påstått att jag misslyckas gång på gång? Vad är det som säger att jag har den inställningen. Är det den synen VK har på oss som går med, att det är vårt sista halmstrå?

Vänd dina erfarenheter till något positivt: fråga dig vad du gjorde (eller inte gjorde) efter tidigare viktminskningar som ledde till viktuppgång – gör tvärtom och du har en strategi för viktkontroll!
Vilka tidigare viktminskningar, för bara några år sedan fick jag kämpa för att gå upp i vikt.

Fråga vänner och bekanta som lyckats hålla vikten efter en viktnedgång hur de har burit sig åt – hämta inspiration och strategier från andra. Börjar du tänka "jag kommer att misslyckas den här gången också", så blir det det du styr mot, snarare än mot fortsatta framsteg.
Nu var de där igen, jag har INGA ständiga misslyckanden så varför trycka på det om och om igen.

Som sagt jag blev förolämpad och undrar vad de har för syn på oss medlemmar, är vi alla fetton som är totalt misslyckade innan och endast med VKs hjälp nu lyckats gå ner från den fruktansvärda övervikten och nu behöver hjärntvätt för att inte falla tillbaka till omåttligt frossande. För det där med att mostå frestelser inte lockas av mat mm. är en annan sak de förutsätter att vi inte heller klarar av på egen hand. Bla tyckte de att vi skulle sätta upp en lapp på kylskåpet med uppmaning till resten av familjen att inte belöna oss med mat utan visa på andra sätt att de tyckte om oss.

Ps. Idag plockade jag 005 på väg till jobbet (samma bil jag mött flera gånger när Daniel på jobbet letade 005). Sen var jag ju tvungen att ta min första omväg så på Ferruforms parkering plockade jag 006 och bakom reatauran Sarajevo plockade jag 007. Håll tummarna för att 008 behagar vara ute och köra mellan Luleå och Boden samtidigt som mig i morgon så kan jag sen ta samma omväg för att plocka 009 och 010 :-)

2 kommentarer:

eatfrog sa...

Jag har för mig att jag läste nyligen att det är fler årligen som dör av olyckor med åsnor inblandade, i amerika än då, än av flygplanskrasher. Har dock ingen statistik att backa upp påståendet med, men jag tror det är sant. Jag tror nog alla som dör av ALLA slags olyckor tänker att det inte ska hända dem, förutom såna som dig då som sitter och väntar på att dö. ;)

Béatrice Karjalainen sa...

Åsnor, hmm vad jag vet skall han i alla fall inte ut på någon åsneritt :-) Precis samtidigt som jag skriver detta verkar personen ha kommit hel fram till slutdestinationen.