15 april 2007

Enkel husmanskost

Idag var några kompisar som jag ser alldeles för sällan på besök och åt middag med oss. Jag bestämde mig för att laga något enkelt som klarar sig själv på spisen så det blev Grytstek/Herrgårdsstek från Mat på riktigt.

Grytstek/Herrgårdsstek

Tillagningstid ca 2 timmar

Ca 1 kg oxinnanlår
1 morot
1 gul lök
1 bit purjolök
1 msk timjan
1 msk vitpepparkorn
3 lagerblad
5 ansjovisfiléer
2 msk fransk senap
1/2 dl rödvinsvinäger
3-4 dl vatten
salt och nymalen vitpeppar
maizena
potatis

Skala och skär grönsakerna i fina bitar.

Stöt kryddorna lätt i en mortel och lägg dem i en tesil eller kryddpåse.

Putsa steken, krydda den med salt och peppar och bryn den runt om. Bryn också grönsakerna.

Lägg köttet och grönsakerna i en stekgryta. Lägg i kryddor, ansjovis och senap och slå över vinägern och vattnet.

Koka upp, skumma av och låt sjuda på svag värme i ca 1½ timme.

Lyft upp steken och grönsakerna. Koka ihop buljongen tills den fått en kraftig smak, red lätt av med maizena utrört i lite kallt vatten. Häll tillbaka grönsakerna och servera till den uppskivade steken tillsammans med kokt potatis.

Man kan också mixa grönsakerna till en slät puré och servera den som tillbehör.

Till efterrätt blev det kakorna ökensand från sju sorters kakor och lyxiga fruktknyten från ViktVäktarnas frestande smalmat med max 5 points.

Ökensand
Tillagninstid ca 30 min

200 g smör eller margarin
2½ dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller vanillinsocker
Maten blev jättegod, lite mer salt till steken hade det gärna kunnat få vara men salt är ju inte nyttigt så det kanske bara var bra.

Värm ugnen till 175 grader

Värm fettet i en rymlig kastrull tills det blivit ljusbrunt (140­150°C). Använd gärna hushållstermometer. Låt fettet svalna.

Tillsätt sockret och rör blandningen ljus, porös och kall. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner det i kastrullen.

Forma degen med två skedar till ovala kakor, ca 3 1/2 cm långa. Degen kan också formas till bollar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Jag modifierade kakorna lite genom att ha i lite kanel.

Lyxiga fruktknyten
2 points per knyte
70 kcal per knyte
12 knyten
Tillagningstid ca 30 minuter

125 g russin eller blandad torkad frukt skuren i tärningar
2 små mogna bananer, skivade
1 äpple, skalad, urkärnat och grovrivet
1 tsk mald kanel
6 ark filodeg
1 ägg, vispat
2 tsk florsocker

Värm ugnen tull 200 grader (175 grader om det är varmluftsugn)

Blanda frukten och smaksätt med kanel

Dela varje filodegark i 2 delar. Dela sedan varje kvadrat i 3 remsor.

Lägg de tre remsorna ovanpå varandra. Pensla kanterna med det vispade ägget. Lägg lite av fyllningen i mitten och kläm sedan ihop till ett knyte. Ställ knytena på en muffinsplåt eller på bakplåtspappersklädd plåt.

Pensla knytena med resten av ägget.

Grädda i ugnen tills degen har blivit frasig och fått fin färg. 6-10 minuter. Sikta över florsocker och servera.

Jag gjorde några ändringar. Fyllningen blev en nöt- och fruktmix och jag skippade ägget (hade en äggallergiker med) så jag penslade med lite smör istället.

Länkarna till bokus i detta inlägg är via Tradedoubler.


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: