25 april 2007

Äntligen har någon fattat!

Jag har länge gnällt om den trista könsuppdelningen på kläder i butikerna men nu verkar Polarn o Pyret, som förr var kända för att ha neutrala kläder, ha insett att de trillat dit de oxå och håller på att fixa till det genom att inreda genusneutrala butiker enligt DN. Kläderna skall hängas efter storlek istället efter kille/tjejkläder.

Nu får vi hoppas att det kommer en bra mix av kläder oxå så de inte bara för ihop kläderna efter storlek utan att ändra något på färg/form osv. Och en förändring antyds i alla fall:

- Funktion ska gå före mode när det gäller barnkläder, säger Ann-Christin Edling-Jönsson. Små flickor ska ha inte behöva ha tajta toppar, de ska vara lika lösa och lediga som pojkarnas t-tröjor.

Kanske kan man snart kan köpa ett par mörkblå "bootcutmjukisar" med fjärilar på eller ett par rosa "cargopants" med lastbilar på och liknande. Kläder som vågar mixa.

Förhoppningsvis vågar även övriga kedjor haka på och på så sätt kanske även vissa föräldrar vågar vara lite friare i sina klädval till barnen. Men samtidigt hoppas jag inte det "überflickiga" och det "überpojkiga" försvinner från butikerna heller för det finns ju de barn som faktiskt gillar de sakerna och de skall ju inte tvingas in i en mall de inte anser sig passa i.

I artikeln kan man läsa om en undersökning PoP gjort bland sina klubbmedlemmar där 80% svarade nej på frågan om de någonsin köpt ett rosa plagg till en pojke under 1 år.

- Anledningen uppges vara att när det gäller spädbarn så fungerar kläderna som identifikation. När barnen blir större ser man ändå om det är en pojke eller flicka, säger Ann-Christin Edling-Jönsson.
Men min vanliga fråga är då behöver man veta om det är en flicka eller pojke?


Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det något tråkigare än svenska barnkläder? Tack och lov för importer som istället för att försöka göra alla likadana, låter oss vara flickor och pojkar. Sluta att skämmas för vår feminina sida! Det är inget fel i att vara olika, utan borde vara en styrka.

Béatrice Karjalainen sa...

Nä precis det är inget fel på att vara olika så kan jag då som tjej slippa rosa, volanger och krussiduller och kan mina söner få välja att inte ha mörka färger i arméstil?