21 april 2007

Obligatorisk a-kassa går det att bli utsparkad?

Bloggaren argumentum ad ignorantiam ställer en bra fråga gällande förslaget på obligatorisk a-kassa från 1 juli 2008:
Innebär det att man kan tvingas söka jobb X och Y och tvingas flytta till plats Z, precis som det är med a-kassan idag för de som vill mottaga den. Och om akassan är obligatorisk, kan man inte bli avstängd från den då?

Ja vad händer om man vägrar att ta jobbet X eller Y eller flytta till Z? Får man fortfarande betala sin a-kasseavgift men inte ha någon rätt att få ut pengar? Eller kommer man bli utesluten, när får man komma in igen i så fall? Hur är det om man har ett jobb som inte ger någon a-kassa om man skulle bli arbetslös måste man betala ändå? Ex. man jobbar för få timmar?

Gah jag hatar när man får läsa om förslag men inte får veta några detaljer, i detta fallet för att ett förslag ännu inte är framtaget det skall göras genom en expertutredning. Varför inte en parlamentarisk utredning, borde inte en så pass viktig förändring av de sociala skyddsnäten utredas på ett bredare plan med remissförfarande till berörda instanser? Anser man att de tar för lång tid, är man rädd att det skall komma fram fakta som säger att det nog inte är ett bra förslag, annat? Hur opartisk är en expert som man tillsätter för något sådant?


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: