26 april 2007

Påminn mig om att inte flirta i Norge

Läste just på TV4:as webbplats om en undersökning gjord i Norge där man frågade 500 män i åldern 18-60 år om deras attityd till sex och kvinnor.
Av de tillfrågade svarar 48 procent att kvinnan är helt eller delvis ansvariga om de utsätts för sexuella övergrepp efter att ha flirtat.
Nästan 50% tyckte alltså att en flirt är en invit till sexuella övergrepp, kopplade de männen in hjärnan innan de svarade?
- Det är klart att man ska kunna flirta. Men det är klart att ett sådant beteende kan vara provocernade. Särskilt i ett mångkulturellt samhälle. Kvinnor måste ta ansvar för vilka signaler de sänder ut, säger fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen till Verdens Gang.
Och vad menar han med det? Att vissa män helt enkelt inte har annat än reptilhjärna och inte kan hålla pitten i brallorna om en tjej flirtar lite. Ordet nej brukar i all fall de flesta förstå om man nu hamnar i en intimare situation än ena parten önskar. Eller anser han att alla män är potentiella våltäktsmän som kan triggas igång av minsta lilla vink från en kvinna? Snacka om att nedvärdera männen i så fall.

Andra skrämmande resultat:
* Var femte man anser att en kvinna som är känd för att ha många sexpartners är helt eller delvis skyldig om hon utsätts för sexuellt övergrepp.

* En av fyra anser att en kvinna som går ensam på en öde väg är ansvarig för övergrepp.

* 28 procent anser att en kvinna som klär sig "sexigt" är ansvarig, helt eller delvis, för det sexuella övergreppet.

Undersökningen visar också att yngre män anser att våld mot kvinnor är ett mindre problem än vad äldre anser.
Jag kan ju alltid hoppas att det är en isolerad företeelse i Norge men tyvärr tror jag att resultaten lätt skulle kunna bli liknande här i Sverige. Skrämmande, skrämmande.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Flirta betyder att man visar andra uppskattning och har inget med sex att göra. Utan flirt blir livet tråkigt. men OK, norska män! Om ni tycker flirt ger er grönt ljus at våldta en kvinna se rjag ingen annan lösning än att ni lever era liv ensamma..utan kvinor och utan sex för vem vill riskera sitt liv bara för man är lite trevlig mot en man? Tummen ner för norrmän***

Anonym sa...

"tyvärr tror jag att resultaten lätt skulle kunna bli liknande här i Sverige."

Absolut. Beroende då så klart på vilka 500 män du valde att intervjua.

Låt oss säga att du frågade männen i Ronna och på Östermalm ifall det var ok för den intervjuades syster att umgås med en svensk man. I det första fallet skulle intervjuresultatet kunna skrämma livet av dig - och i det andra fallet skulle den intervjuade inte ens förstå frågan.

Två helt olika studieresultat av "svenska" mäns åsikter om kvinnors beteende.

Béatrice Karjalainen sa...

Förvisso vet vi inte premisserna för studien men vi får väl förutsätta att Amnesty frågat ett genomsnitt av Norska män och inte bara män i ett segregerat område.

Hos Amnesty Norge kan man läsa: "en landsdekkende undersøkelsen blant et representativt utvalg menn i Norge er utarbeidet av TNS Gallup på oppdrag fra Amnesty og Reform."

Och i rapporten står det att man har säkerställt demografin med avseende ålder, bostad, civilstånd, utbildning och inkomst.

Som kvinna är det ett genomsnitt av männen jag möter på gatan och det skulle räcka att mindre del av dem tycker att en för kort kjol eller en flirt är nog för att ursäkta sexuellt övergrepp för att jag skall tycka att det är helt åt fanders.

Rapporten går att läsa på: http://www.amnesty.no/web.nsf/files/hvem_bryr_seg.pdf/$file/hvem_bryr_seg.pdf har själv inte hunnit igenom den och kanske kommer med reviderad syn på resultaten sen när jag läst igenom rapporten själv vem vet.