16 oktober 2008

Web 2.0 mathandlande

David här på jobbet gillar inte att handla och hitta på veckomatsedelar är skitjobbigt så när han hörde talas om Middagsfrid så önskade han att samma sak skulle finnas här uppe. Själv lider jag inte så mycket av själva handlandet, det är rätt skönt att åka från sambo och barn och strosa runt på ICA Maxi och plocka det jag behöver men jag är så fantasilös när det kommer till vad som skall inhandlas (använder ibland Äta bör man annars dör man veckomenyer för inspiration men inköpslistan saknas). Jag prenumererade för länge sedan på veckomatsedlar + inköpslista som kom i min mailbox men lyckades på något sätt avbeställa utskicken någon gång och kom mig aldrig för att fixa. Nu verkar de ha lagt ner. Men jag hittade istället Matlust som har en liknande tjänst men de tar betalt för den och rätt mycket oxå så det känns inte så aktuellt.

Men då kom jag på att Laga Lätt hade alltid bra veckomenyer i tidningen med inköpslista, surfade in på deras webbplats och kollade, ja men se de har ju veckomenyer + inköpslista på webben oxå!

Tipsade David om det och kom på att DrPeppar bloggade ju faktiskt om att Coop Forum skulle börja köra ut mat i Luleå och genast föddes en tanke. Kan man få över infon från Laga Lätt till Coops beställningssystem på något sätt? Så svårt borde det inte vara, det största hindret är väl när saker heter olika. Gurka lär ju alltid heta gurka men ex. 1 burk tsatsiki eller crème fraiche franska örter är nog lite mer svårtolkat. Men med en databas och ett skript som skriker när den inte hittat vissa grejer så man manuellt får gå in och välja (och systemet lär sig vad man brukar ta då) så skulle man kunna snabba på beställningen.

Men innan sådant system byggts så föreslog jag att ta dottern till hjälp "F, du får 1,5 timmar på dig att göra beställningen den tid som blir över får du som datortid", hon kan ju i sin tur lägga ut jobbet på lillebror "F, nu skall du få öva på läsa och siffror, ser du alla dessa grejer i denna listan, hitta samma sak i denna andra listan och så skriver siffran som står i första listan in i rutan här i andra listan".

Men bäst vore ju om Coop integrerade sin receptdatabas med beställningssystemet. Problemet är ju bara basvarorna som man oftast redan har hemma, man vill inte beställa mjöl varenda gång bara för att det är 2 msk mjöl i receptet (det problemet fanns med Viktklubben.se:s inköpslistor genererade från recepten). Såg att man i Coops webbutik kan spara inköpslistor och recept dock så man skulle ju kunna ta sig några kvällar och mata in en jäkla massa recept och skapa inköpslistor utifrån den och ha några veckomenyer man varierar mellan. Eller ännu hellre öppnade upp ett beställnings-API så man kan dunka in veckomenyer från valfritt ställe.

Själv bor jag i Boden och dit kör inte Coop Forum på Storheden ännu så jag får handla alldeles på egen hand.

På tal om web 2.0 så gillar jag denna poster hos eBoy.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

(bilden kommer från Stock.xchng)

Inga kommentarer: