25 oktober 2008

Teknikens under?


Oj oj nu kan mail från folk bli helt oläsbara, Google har lanserat Emoticons i Gmail. Ser på forum jag med på att somliga kan bara inte låta bli att skriva sina texter som värsta rebusen. Google har dessutom valt att inte sätta några ledtexter till sina emoticons så det kan bli roliga missförstånd när inte sändare och mottagare tolkar ikonerna på samma sätt. Själv använder jag smilies mest när jag chattar men inte i några överdrivna mängder det varier mest mellan ;-) ;-) :-( :-/ :-O och någon enstaka gång passar någon av de specialvarianter som finns. I mail förekommer de extremt sparsamt. Där har man inte samma direktkommunikation och kan inte som mottagare läsa av stämningen i kommunikationen på samma sätt.

Aftonbladet rapporterar att Microsoft tycker att man skall slippa svordomar och har har tagit patent på en teknik som i realtid kan filtrera bort olämpliga ord och ersätta dem med pip eller tystnad. Tänk om något liknande skulle införas i bloggprogramvaror (i forum kan man ha sådana filter och på vissa amerikanska forum blir det bara **** så fort man försöker uttrycka minsta lilla ilska). Själv svär jag mer än vad somliga tycker att man skall göra. Vissa säger att det är fult att svära och att man skall använda andra ord. Men vad är skillnaden om jag säger "helvete" eller "whopsidopsi" när jag sparkar foten i tröskeln? Varför är det ena ordet så otroligt fult att säga? Svordomar säger med ett eller flera ord hur arg/irriterad/sur/förbannad man är, ibland kan de användas istället för att höja rösten och för det mesta är de just förstärkningar för att understryka något. Jag tycker att språket skulle bli rätt så utarmat om inte svordomar fanns. Visst kan de missbrukas dvs inte användas som de förstärkningsord de är men rätt använda tycker i alla fall jag att de borde få finnas. Wikipedia hade en bra sammanställning av vad svordomar är.

Till och med min konfirmationspräst svarade på frågan om han svor "Om jag tappar en stor sten på foten så säger jag knappast hoppsan som det kan gå utan då svär nog även jag".

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: