12 oktober 2008

Är barnvagn och rullator ett fordon?

Igår kunde man läsa i NSD att nu får de med barnvagn börja betala på bussarna. I artiklen står det:
- Det blir ett ökat tryck från rullatorer och så vidare.
För att hantera alla fordon rättvist - barnvagnar som rullatorer - tas därför gratisresorna för barnvagnsförarna bort.
- Alla betalar lika oavsett fordon, förklarar Björk och betonar att det också handlar om trafiksäkerheten då bussarna bara får ta in två fordon.
Jag har väl aldrig tänkt mig rullatorer och barnvagnar som fordon så jag gick till Vägverkets webbplats för att ta reda på definitionen på fordon. Klickade på Fordon i menyn och sen på "Fråga Anna" där man kan fråga deras AI-sökmotor saker om fordon. Skrev in frågan "Vad är ett fordon?" och får svaret "Du undrar något gällande fordon men jag vet inte vad, försök formulera om frågan är du snäll. Använd hela meningar." Provar då med "Vad är definitionen på ett fordon?", "Hur definieras fordon?" , "Är barnvagn ett fordon?" och "Är en rullator ett fordon?"men samma sak, Anna förstår inte vad jag vill. Om hon inte ens vet vad ett fordon är hur skall hon då kunna svara på fordonsrelaterade frågor?

Googlar lite och andra träffen är Svenska Wikipedias sida för ordet Definition som råkar ha just fordon som exemplifiering:
I satsen ett fordon är ett hjälpmedel för transport över land, så är definiendum fordon och definiensen hjälpmedel för transport över land.
Men hur vet jag att det inte bara är en påhittad definition? Kikar vidare i Wikipedia på ordet fordon och där står det:
Ett fordon är ett hjälpmedel för frakt och transport till lands eller över is, eller på räls.
Hmm konstigt att de inte använder samma definition i båda artiklarna.

Läser man vidare i Wikipediaartikeln för
fordon så kan man dra slutsatsen att rullatorer och barnvagnar är fordon av typen vagn (men vad gäller för de barnvagnar som har tre hjul?). Men stämmer det med lagen? Med praxis?

I lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner står det:
Fordon en anordning på hjul, band, medar eller liknande som är inrättad huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor. Fordon delas in i motordrivna fordon, släpfordon, efterfordon, sidvagnar, cyklar, hästfordon och övriga fordon.
Kollader för skojs skull upp barnvagn i Wikipedia oxå och där står det att det är ett transportmedel som är ekvivalent ord för fordon. Men på Rullator (som dirigerar om till Rollator, heter de så?) står det att det är ett hjälpmedel. Så vad gäller egentligen för Rullatorer? Letar vidare lite.

SL skriver i sin FAQ:
Rollatorer och barnvagnar är att betrakta som hjälpmedel, medan cyklar är fordon i sig själva.
Hmm de följer inte övriga definitioner undra vad de använt för källa till sin definition?

Börjar förstå att AI-Anna på Vägvärket hade svårt att svara på min fråga :-) Så min fråga är nog obesvarad är barnvagnar och rullatorer fordon?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: