11 oktober 2008

Boksamlarutmaning

Jag har ju flertalet gånger berättat här i bloggen att hag är bokoholic/Bokuskarkare så utmaningen från Amoroso passade mig rätt bra.

Frågorna löd
* Vad består er boksamling av och hur fungerar det att kompromissa ?
* Finns det någon strategi i hur ni bygger upp er boksamling och har den ändrats utmed åren?


Så det är väl bara att svara då.

Min boksamling består av en hel drös med böcker jag samlat på mig de senaste 20 åren vet inte hur många böcker jag har men de fyller upp ca 7 meter bokhylla oftast i dubbla rader plus överliggande böcker för att jag inte har hyllor nog. Samlingen i sig består av 2 uppslagsverk (eg. 3 men det ena ligger i kartonger det gör även nästan alla studieböcker, fyller upp 3 flyttkartoner i källaren) inget av dem är egentligen aktuellt men den ena serien har funnits med mig hela mitt liv och den andra är en gåva från svärmor (det i kartongerna vet jag inte riktigt hur det hamnade här).

Sen har jag en del fackböcker inom lite av varje, en del inköpta för specifikt tillfälle andra köpta på bokrean, en del läsa andra inte. Sen så prenumererade jag på Det bästas böcker en gång i tiden, varför minns jag inte men det var ett sätt att läsa böcker i snabbform när man ville vila hjärnan lite men inte hade tid med en hel bok, perfekt toalitteratur :-) 99% av mina böcker är nog pocket och i genren thriller/skräck/kriminalromaner. En del klassiker finns i hyllan oxå. Sen så brukar jag köpa på mig massor med böcker av varierad kvalite på rea, sådana som går fort att läsa när man ex. är på stranden med barnen. Men jag har några favoritförfattare som jag ser till att köpa allt av ex. Minette Walters och Jeffrey Deaver men även Kathy Reichsböcker har jag en del av. Jonathan och Faye Kellerman finns det också fler än en av.

Förra sommaren köpte jag en del populärvetenskapliga böcker i beteendevetenskap/psykologi/samhälle så lite sånt finns oxå i hyllan.

Här kompromissas inget, min boksamling består av det jag har läst och det jag tror att jag vill läsa (ligger alltid minst 20 st olästa böcker i hyllan, idag hämtade jag ut ett bokpaket med 6 nya böcker så min att-läsa-lista måste uppdateras). Min sambo läser inte alls lika mycket som mig och hans böcker är mest fantasy och biografier, böcker om olika krig och sånt. Men de är lika välkomna i bokhyllan de fast jag mest troligtvis inte kommer att läsa dem. Barnen har en egen bokhylla och en bokback och i de trängs Astrid Lindgrenklassiker med lite av varje.

Jag älskar att äga böcker, titta på titlarna, sortera om i bokhyllan, slå upp ett specifikt ställe i en bok under en diskussion eller när jag hittar en referens i andra böcker. Har en förmåga att nästan på sidan när veta var något står i en bok så just referenser är kul och sen kolla upp om det stämde med mitt minne.

Jag har väldigt svårt att skiljas från böcker, att rensa är en omöjlighet. Så den kommer bara växa. Har inte märkt någon större skillnad i hur den byggs upp under åren. Den största skillnaden kanske är att när jag började ha nog med pengar ökade mitt bokhabegär och jag köpte det jag ville ha. Jo en sak har ändrats förr köpte jag böckerna direkt när de kom ut och fick betal dyrt för dem och fick stora otympliga hårda böcker. Idag väntar jag tills de kommer i pocket (är det utländska författare köper jag pocketen på engelska och väntar inte på svenska översättningen). På bokrean kan jag ibland köpa de lite tyngre och klumpigare böckerna.

Gillar pocket just för att de är enkla att ha med överallt, i minsta lilla handväska rymmer jag alltid en bok och man kan läsa dem i små trånga utrymmen. Men framför allt gillar jag att de har liten text, tycker den stora luftiga texten i vanliga böcker är svår att läsa.

Nu för tiden lånar jag sällan annat än kokböcker på biblioteket (oj kokböckerna glömde jag ju, ca 1 hyllmeter står i en hylla i köket) men ibland har någon favoritförfattare kommit in på biblioteket oc hdå kan jag låna ibland. Då köper jag ofta boken sen när den kommer ut i pocket. Anledningen till att jag inte lånar är dels att böcker är så billiga att köpa, jag älskar att äga böcker, jag behöver inte vara försiktig med mina egna böcker, biblioteket har inga pocket och biblioteket har dåliga öppettider samt korta lånetider.

På sista diden har jag lyssnat på en del böcker istället och nu är frågan skall jag köpa dem som böcker och ställa i bokhyllan?

Jag läser mycket sällan om böcker, jag har dem bara i bokhyllan som påminnelse om att jag har läst dem. Tyvärr ha jag alldeles för bra minne för att njuta av en bok gång nummer 2. Ibland kan jag läsa om för att njuta av ex. språket. Montecore: en unik tiger skulle jag kunna läsa om av den anledningen. Och på tal om den boken så hittade jag detta idag, måste nog läsa den där uppsatsen och framför allt dess bilagor.

Om jag ser till framtiden så kommer jag nog försöka göra som jag gjort med musik på sista tiden, försöka bredda mig. Läsa genre och författare jag inte brukar läsa. Finns några nobelpristagare som jag är nyfiken på och en del biografier som lockar. Bokhora brukar ha bra tips som gör mig nyfiken. jag skulle vilja hitta en boktjänst som last.fm som tipsar mig om böcker jag borde gilla baserat på vad jag har läst och vad jag givit böckerna för omdöme, någon som känner till någon sådan?

Hur tänker ni kring era bokhyllor? En intressant vinkling på vad man rensar bort diskuterade jag här. Själv rensar jag som sagt inte vilket gör mig till en dålig BookCrosser. Jag jagar gärna böcker men har svårt att lämna ifrån mig egna och det är på nåder böcker jag fångat får gå vidare. Men ni som rensar släpp gärna era böcker fria istället för att slänga bort som vissa gör.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Ann sa...

Tjaa... Om du använder Facebook, så finns ju Books iRead som applikation, där du med jämna mellanrum får förslag utifrån de böcker du har angett som dina favoriter. 50 förslag per vecka, skulle jag gissa. Annars har jag ingen aning...

Béatrice sa...

Jag citerar 33-åringen "Man vet att man börjar bli gammal när man känner sig rebellisk av att bojkotta facebook" :-)

Amoroso sa...

Så du har ett väl utvecklat fotografiskt minne du... Kul att läsa era bidrag!!