15 oktober 2008

Måste jag köpa värmeljus nu?

Vi tänder inte speciellt ofta ljus hemma men visst händer det. Har säkert en påse värmeljus liggande någonstans om jag letar.

Mina barns skola är med i Värmeljusjakten och idén är ju bra, samla in värmeljuskoppar och lämna till metallåtervinningen. Men om det blir som hemma, barnen kommer hem och upplyser mig om att nu måste vi köpa värmeljus för deras klass skall tävla och helst vinna, vad har man då vunnit miljömässigt. Skall jag använda de ljus jag ev har/går och köper bara för att barnen skall få kopparna? Vi slänger dem redan i metellåtervinningen de få gånger vi har utbrunna värmeljus.

Går användandet av värmeljus upp i de familjer vars barn deltar i tävlingen? Helt plötsligt tycker mina barn att vi skall ha ljus tända jätteofta hmmm... Det är mysigt med ljus så jag kanske går med på deras ljuskrav men jag använder oftast blockljus för de har ingen metall att ta hand om.
I Sverige tänder vi 300 miljoner värmeljus varje år. Om vi hjälps åt att återvinna alla små värmeljushållare sparar vi 1 000 ton koldioxid.

Återvinner vi alla små värmeljushållare så blir det tillsammans cirka 225 ton aluminium per år.
Fattar ni hur många ljus det är, 300 miljoner!!!

Skall barnen tigga värmeljuskoppar från grannarna? Det verkar ju finnas en hel del där ute och tydligen kommer inte alla till återvinningen (vi svenskar är bra på att återvinna stora förpackningar men värmeljushållare och kapsyler är saker vi slarvar med).

Vad gör ni med era värmeljuskoppar (och vekeshållaren) när ljuset brunnit ut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


(bilden snodd från ikea som är medarrangör till Värmeljusjakten)

3 kommentarer:

missj sa...

I ärlighetens namn, mina hamnar i soporna. Är duktig på att sortera sopor och avfall i övrigt, så jag förstår inte varför jag "faller" på just det där med värmeljuskompparna. Jag borde i alla fall tänka till, för jag är en storförbrukare av värmeljus.

Béatrice sa...

Du får lämna dem till Gärdesskolan ;-)

Petra sa...

Oh no. Har inte alls tänkt på vilken mijöbov jag är. Skärpning utlovas!