27 oktober 2008

Bea svarar på kulturfyran


Kulturbloggens Kulturfyra från i onsdags hade ett ämne jag gillar så här kommer mina svar:

1. Vampyrfilmen har premiär på fredag. Vad tycker du om vampyrer?

Beror lite på vilken vampyrmytologi man går på, de som lutar mer åt Nosferatu eller de i En vampyrs bekännelse/Dracula. Båda har väl sina sidor. Nosferatuvarianten är rätt skrämmande, de dödar och lemlästar och vill bara tillfredställa sina egna behov. Draculavarianten är mer charmerande, snygga och förföriska. Inte helt sällan rätt erotiska och de ger "gåvan" evigt liv som inte alltid är en gåva direkt. Det är något skrämmande och sorgligt över evigt liv. Skulle jag låta mig bli biten av en sådan? Jag har väl ingen åsikt om vampyrer i sig då de inte finns men vampyrskildringar i böcker och på film är intressanta och jag läser/ser gärna båda sorterna lite beroende på humör men den charmerande lite mystiska är nog bäst den nandra känns mer läbbig. Vampyren i Låt den rätte komma in är överaskande och ny på ett sätt jag gillar. Så det korta svaret är väl jag gillar vampyrer :-)

2. Vilken skräckfigur tycker du är hemskast eller mest skrämmande?

Människan, det finns så många filmer/böcker som handlar om människans psyke, vad kan vi tänka oss att göra för egen överlevnads skull eller vad vi kan offra för någon annan, och vad kan en sjuk människa få för sig? Det är oerhört skrämmande. Saw-filmerna handlar ju mycket om det, "Cherise your life". The Ruins jag såg häromdagen har oxå det temat även om det föll lite platt. Hard Candy som jaf förhoppningsvis ser ikväll sägs göra en riktigt rädd för människans inre. Måste jag välja en "figur" så får det nog bli pojken i Jurtjyrkogården.

3. Vilken är din värsta skräckupplevelse?

Man kan bli skrämd på så många sätt, men ett skräcktillfälle relaterat till film är när jag var 12 år gammal och låg ensam hemma i soffan en sen kväll och kikade på Alice Sweet Alice, en klassisk skräckfilm. Min katt som vägde lite över 10 kg smög på mig och gjorde ett anfall upp mot soffan och landade på min mage när det var som mest spännande, då trodde jag att hjärtat skulle stanna. Resten av filmen såg jag med lampan tänd och katten i ett fast grepp i famnen.

Men sen finns det ju andra skrämmande saker där jag varit rädd för att någon annan skall ha dött eller där mitt eget liv varit i fara men de går inte att rangordna. Men nr jag drömde att gammelmormor hade dött och visste vad mormor skulle säga när hon ringde morgonen därpå då blev jag skräckslagen för mig själv. sen kan jag bli skräckslagen för tankar på att något skulle kunna hända barnen, bygger upp scenarion i huvudet som kan göra mig helt paralyserad.

4. Vilken är den bästa skräckfilmen eller thrillern eller rysaren?

Nu blev det skitsvårt, att välja en favoritfilm bland så många bra. Det här är ju genren jag ser absolut mest av och har så många filmer jag verkligen gillar. Men en som jag sett flera gånger fastän jag vet precis hur den är är Sjätte sinnet, det är något vackert över den som jag gillar, den är inte den äckligaste, mest skrämmande men kanske den vackraste. (Sen om man skall bli bli rädd och sitta på helspänn så måste jag få passa på att rekommendera R-Point.)

Rosmari undrar om man vill vinna skiva eller bok, boken har jag ju redan och Camilla har fått mig lite smånyfiken på Sulo så jag väljer skiva.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: