16 oktober 2008

Blir lamporna billigare nu?

I Aftonbladet kan man idag läsa:
Glödlampornas tid är förbi.
Om lite mer än ett år är den traditionella glödlampan förbjuden.
Det har nu EU-ministrar beslutat.
Varje år säljs 80 miljoner glödlampor och 4 miljoner lågenergilampor i Sverige. Snart blir det ändring på det.
Förhoppningsvis betyder detta att priset på lågenergilampor sjunker. Hemma hos oss håller inte lågenergilampor längre än vanliga glödlampor så det är svindyrt att ha lågenergilampor överallt. Egentligen borde jag väl se över elledningarna hemma, något måste vara fel när glödlampor går som popcorn poppar i micron. Känner mig som en miljöbov som köper vanliga glödlampor, men jag använder inte så mycket värmeljus i alla fall men det kanske skulle vara en billigare ljuskälla än lågenergilampor (värme ger det oxå) :-)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 kommentarer:

Robert sa...

Och jag hoppas också att tillverkarna fixar lampor som håller även utomhus. Skulle jag byta ut mina lågenergilampor varefter de gick sönder så skulle jag få betala runt 3000kr/år i bara lampkostnader. Tragiskt men sant, jag har skrivit lite om det här.

Béatrice sa...

Mysko. De enda lågenergilampor som håller hemma är de som vi har i våra 3 ytterlyktor. De byter vi max en gång om året. Inne byter vi nog 3-4 lampor i veckan.

Olle sa...

Tyvärr blir nog inte lågenergilamporna billigare nu. Eftesom de vanliga glödlamporna blir förbjudna så ser väl tillverkaren av lågenergilapor en möjlighet att tjäna en slant. Så priserna går mycket säkert upp istället. Alla blir tvugna att köpa nya lampor oavsett om de kostar 20 eller 200 kr/st. Tillverkaren väljer nog att ta 200kr då vinsten blir betydligt större! Så se till att byta nu, innan priserna går upp!

Anders sa...

Priserna kommer nog att gå upp på kort sikt eftersom tillverkarna troligtsvis inte kan möta den kraftigt ökade efterfrågan. På lång sikt är det dock ganska troligt att priserna blir lägre än idag. Vi behöver vänta på att fler aktörer ger sig in på marknaden och att de som redan finns ställer om till en högre produktion.

WB sa...

Hamstra i tid för här finns pengar att tjäna!! Se till att lagra hundratals vanliga innan förbud och prishöjningar!