15 februari 2015

Dag 46 - 2 promenader och en jätteräkmacka

Tidig morgon idag då Vincent skulle vara på Arcus klockan 10:30. Gick faktiskt och sov tidigt igår så jag vaknade av mig själv precis innan klockan skulle ha ring (om jag slagit igång den).

Han äta frukost, klä på mig i lugn och ro, samla ihop tvätt och packa ner mina kameragrejer innan vi skulle fara. Vi kom iväg i tid och behövde inte stressa ens pga att jag upptäckte att vi var tvungna att tanka. Jag är tidsoptimist vilket Vincent inte är och han vill gärna vara på plats där han skall vara långt före samlingstid så han han bli lite orolig. Men konstaterade sen att mamma hade koll, vi var i god tid vid Arcushallen. Jag sa adjö till honom utanför och skulle strata min GPS-klocka för att mäta sträckan. Men den hade inte laddat, nog legat snett i den där konstiga laddarklämman. Håvade fram Nokian och startade igång Caledos Runner som skall få logga dagens första runda. Stoppar ner telefonen och knatar iväg.

Gick åt det håll jag trodde "tyskmagasinen" (Karlsvik Hamnmagasin) låg åt. Kom en bra bit men blev osäker på vägen går jag verkligen rätt, fikade fram mobilen för att kolla kartan, då ser jag att jag glömt att trycka på "start" i appen. Suck. Startade igång och konstaterade att jag nästan var framme. Fick justera rundan på FunBeat när jag kom hem.

Det var väldigt mycket snö runt byggnaderna så jag skall återvända i sommar. Tog en bild från älven och några bilder vid resterna av bryggan och på en kotte ute på isen. Kotte och ett magasin fick bli dagens bild, Vincent fick vara med och bestämma. Jag gillar den också, hade lite problem när jag skulle ta den. Kunde inte använda stativet så jag grävde ett hål i snön och lade vanten där och kameran på men när jag skulle kolla i displayen så blev allt svart, sensorn vid ögonmusslan trodde att jag hade ögat där pga att det blev lite mörkt i hålet. Tog först en bild där kotten blev ofokuserad men magasinet hamnade precis på rätt plats. Här blev det lite tvärt om, hade velat ha lite mer luft upptill och till vänster om magasinet. Men men inte helt lätt att fota i blindo.
Tog några fler kort på magasinet. Älskar den urblekta, slitna ytan. Vackert trä.
Bryggan och dess stolpar, i en var det ett fågelbo.

Kotten fick vara med utan magasin oxå.
Nu när jag är hemma passade jag på att läsa på lite om de 2 stora husen på Karlshäll, jag har alltid trott att de även byggdes av tyskarna, kanske för att jag inte är härifrån och inte fått höra historien om dem någon gång. De var lagerlokaler åt ett sågverk från början och sen fick tyskarna lagra grejer där under 2:a världskriget pga transiteringsavtalet mellan Sverige och Tyskland. Nog inget svenskar är stolta över idag men samtidigt kan det ha varit något som gjorde att vi slapp dras in i kriget, måste varit ett svårt beslut. Sen efter kriget var det omlastningsplats för hemskeppning av ryska fångar som tyskarna haft i Norge. Tyvärr åkte många av dessa hem till Sovjet inte som hjältar utan de hamnade i fångläger. Det var ett brott att ha låtit sig fångas. Lika hemskt att vi deltog i det kan jag tycka.

Gick tillbaka in mot Karlsvik och följde samma väg som förra gången ut på campingen och vidare ut mot den gamla bryggan där de hade skeppar järnmalm förr. Fotade lite men här blåste det riktigt kallt, de -16 graderna som det var ute kändes som -30 när jag stod utan vantar och rattade kameran för att fota gamla stolpar och iskristaller.
Kom tillbaka efter 7,53 km lagom till att Vincent var klar, väntade på honom i foajén men han kom aldrig, gick in i hallen då satt han och kollade på fotboll, en träningsmatch BBK mot Bergnäset i division 2. Vi kollade tillsammans enl liten stund, pratade foto med ena tränare. När vi sen gick åkte BBK:s målvakt på en rejäl smäll i magen och säckade ihop. Han satt sen och höll sig för revbenen, såg ut som han hade riktigt ont. Verkade ha gått bra med honom för de skriver inget om skada eller så i sitt matchreferat, matchen slutade tydligen 1-1.
Jag och Vincent åkte in till Luleå och Friends där han tog en laxbagel och en cheesecake och jag en stor glutenfri räkmacka (på Friends har de efter otaliga tillsägningar äntligen lärt sig att tina brödet på rätt sätt så det blir ätbart) och en biskvi. Gott! En kompis jag inte sett på länge kom och fikade med oss. Trevligt!

Vi gick på apoteket och köpte tejp till Vincent, han hade slagit upp sin stukning i tummen på andra skottet han försökt fånga på träningen idag. Han kommer nog få dras med problem med den där tummen men har nu lärt sig en tejpning i alla fall. Allt finns på YouTube för den generationen :-) Men jag tyckte den här tejpningen kanske såg bättre ut eftersom man i den pratar om att tummen kan vara stukad i 2 olika riktningar och att det kräver lite olika tejpningar. Men jag tro vi skall köpa sådan där självhäftande tejp utan klister istället.

Sen bar det av hemåt till Boden igen. Jag slöade lite och väntade på att solen skulle börja gå ner.

Drog på mig utekläderna och tog min kamera och stativ med mig och tog en promenad till hängbron via en avstickare på Dammbron, där jag fotade lite på båda platserna. Nu hade det blivit lite varmare, -9 så jag slapp få frostskador på händerna när jag fotade utan vantar. Hade tur med solnedgången och när jag stod på bron och funderade på vilken tid lamporna tändes så tändes de 20 sekunder senare. Kunde fota bron när det fortfarande var lite ljust ute men ändå med lamporna påslagna.
Visst är det spännande hur bara några minuters väntan (tills solen gått ner helt) och ett annat objektiv kan fånga världen helt annorlunda.
Gick på Ica och köpte det som fattades till middagen. Kom hem efter prick 9 km (eller nå ja jag gick 200 meter fram och tillbaka på vår gata för att få ihop det).
Hemma lagade jag hästfilé med potatismos, gräddsås, morötter och sockerärtor. Så sjukt gott.

Blir nog att hoppa i säng tidigt idag oxå var så skönt att vakna hyfsat utvilad. Jag behöver egentligen minst 8 timmar sömn för att må bra och på sista tiden har det blivit en bra bit under 7 timmar.

Inga kommentarer: