10 februari 2015

Skall arbetskamrater påverka kollegornas fritid?

På mitt jobb har vi en motionsaktivitet/tävling som går ut på att vi skall röra på oss mer och behålla en aktiv livsstil. Aktiviteter skall registreras och vi är indelade i lag som tävlar mot varandra, för att man skall få peppning (eller press) att faktiskt röra på sig. Det finns extrapoäng att plocka för saker som att många i laget är aktiva (10 av lagmedlemmarna, lagens storlek varierar vi är 22 men ifjol fanns det lag med 25 och lag med 5)  och att man tränar tillsammans.

Man kan få extrapoäng för saker som att röra på sig på lördagar.

Målet är att alla minst skall röra på sig 2*30 minuter i veckan och det ger extrapoäng om man gör det.

Vinsten är att 2 deltagare ur vinnande laget i varje region får deltaga i SM-milen (helg i Malmö med kost, logi och resa men inget traktamente) och alla i vinnande laget i regionen får lite kläder från Craft.i

Förra gången rensade de bort inaktiva personer från listan så att laget bara bestod av de som hade tränat. I år kommer detta inte att ske för att de verkligen vill att alla tränar dvs man vill att vi sätter press på varandra för att inte laget skall dras ner av de som inte tränar/inte vill registrera. Uppdatering: En medarbetare skrev på tävlingens forum att han absolut inte ville vara med och blev bortplockad. Så de verkar ju i alla fall lyssna på sådana önskemål.

Jag kan tycka att jobbet och mina kollegor inte skall ha att göra med vad jag gör på min fritid. De flesta som jobbar på på min arbetsplats har inte träning på arbetstid och de som har det har fastslagna dagar/aktiviteter som exempelvis inte passar mig just nu, min kropp orkar inte med skidåkning en timme eller ett cirkelträningspass på en timme. Med lågt Hb finns helt enkelt inte någon ork till aktiviteter med hög puls.

Skall mina kollegor ligga på mig för att jag skall aktivera mig på min fritid och dessutom registrera det? Har jobbet/kollegorna rätt att sätta den pressen på mig och min fritid? Vad gäller den där extrapoängen för lördagar, skall inte jag själv kunna få välja att lördagar är min vilodag utan att känna att jag sviker laget för att jag ligger på soffan den dagen?

När blir träning ett ytteligare måste? Kan påtvingad träning på fritiden istället leda till att man faktiskt mår sämre? Förra omgången av tävligen hade jag också urusla värden, då var orken ännu sämre än nu. Varje gång det kom topplisteuppdateringar och påminnelser så mådde jag kasst för att jag inte bidrog. Kanske inte för att någon annan tänkte så men med så mycket annat så sätter man press på sig själv. Jo jag går mina promenader men det är för att jag själv känner att jag måste röra på mig, det går sjukt långsamt, det kan inte direkt klassas som konditionsträning även om hjärtat bankar som en blådåre i bröstet. Eller kanske det kan jämställas med höhöjdsträning :-) Men jag bestämmer själv om jag orkar, har inte någon press på mig att jag måste. Största anldningen till att jag försöker röra på mig är att jag när blodvärdena är ok igen inte skall hamna i apatitillståndet jag haft innan, inte komma igång fast det inte finns några hinder egentligen. Om jag försöker röra på mig i den mån jag orkar så kanske jag kan ta steget fullt ut till att träna ordentligt i april någon gång.

Man kan få extrapoäng för "Jag har tränat 60 minuter för SM-milen - Löpning och annan konditionsträning. Se till att det är minst 60 minuter samma dag!"  den lär jag ju inte kunna plocka en enda gång under denna period, konditionsträning är uteslutet. Dessutom skall jobbet lägga sig i vad folk tränar dessutom? Varför plocka ut konditionsträningen specifikt?

Och vinsten man tävlar om, att få springa 1 mil i tävlingsform (kanske kan man skippa löpningen och lalla på stan i Malmö en vårhelg?). Alla har inte löpning som sin träningsform, alla kan inte ens springa. Jag har inte på kartan att springa någon mil än på ett bra tag och definitivt inte redan 18 april. Hur kan man lägga ett sådant mål att folk skall komma igång med träning och att de skall springa ett lopp på 1 mil efter 6 veckor (vår tävlingsperiod). Då känns det som de enda som är tänkbara vinnare är de som redan nu springer och kan springa en mil. Hur skall det sporra de som vill komma igång? Desutom har någon tittat på hur det ser ut här uppe just nu, isgator och kallt och snö det kommer vi ha hela tävlingsperioden. Nere i södra Sverige lär de hinna få lite mer vårlikt under denna period. Om vinnarna i laget skriver man "Vinnarna kan vara personer som bidragit till laget på många olika sätt eller/och har gjort stora förändringar gällande sina motionsvanor." Som sagt passar 1 mils löpning bäst då? Men det är klart tävlingen har enligt sitt PM i fjol ingen maxtid så det är väl bara att släpa sig runt på den tid man orkar. Någon står väl kvar med medalj och väntar.

Det finns även individuella topplistor i form av löptoppen, powerwalktoppen, cykeltoppen och simtoppen. De som vinner de topplistorna får också SM-milenvinsten. Om man valt simning, powerwalk eller cykling som sin huvudsakliga träningsform är då springa en mil den bästa vinsten? Varför finns inte skidåkning med som topplista det är ju dessa 6 veckor vi har högsäsong. Lagom varmt ute och fina spår.

Första omgången vi körde så fanns ett minimum på 20 minuters sammanhängande aktivitet, förra omgången fanns inte detta så folk registrerade 5 minuter gå till bussen, gå till lunchrestaurangen på andra sidan gatan osv... det avrundades uppåt hej vilt, hade man gått 25 minuter så var det minst 30 osv. En del gnäller på aktiviteterna som finns att välja 60 minuter kratta i trädgården (registrerats som "Övrig fysisk träning" av många ger samma poäng som 60 minuter löpning, styrketräning osv.. En del tycker att promenader inte är träning osv... det är ganska mycket gnäll om träningsformerna. Dessutom kan man få extrapoäng för att kryssa i att man lovar att ta trapporna, självklart kryssar alla i det men tror ni de tar trapporna?

Hur skall man se på träningstävlingar på jobbet? Bra, dåligt, skapar de en ny livsstil eller skapar de stress? Är det ett spel för gallerierna, se vad vi satsar på våra medarbetare (men de får göra det på fritiden)? Vad skall man svara lagledaren/lagmedlemmar om de påpekar att man inte tränat?

Vi har en person på företaget som varit den som propagerat för denna tävling och om hur det skall skapa en livstilsförändring men när vi hade kick-off hade hen inget flås alls själv och koketterade lite över att oj då jag har visst inte tränat. Om den som driver hela grejen inte själv lyckas komma igång med träning mellan tävlingsperioderna hur skall vi då inspireras? Eller så kanske hen också har en sjukdom som jag, vad vet jag.

Inga kommentarer: