07 maj 2007

Firefoxs rättstavningsordlista är nog inte frisk

Firefoxs svenska rättstavningsordlista lider av särskrivningssjukan. Det är jättemånga ord som den tycker skall särskrivas fastän de inte alls skall det. Bara i denna text har den lyckats föreslå särskrivningar 9 gånger (fetmarkerade), bäst är nog "sär skrivningar".

Om man är snäll och lägger upp en ordlista borde man inte se till att den föreslår korrekt svenska då? Jag har ett phpBB forum på Pärlplatsen och den svenska översättningen till forumet och adminstrationspanelen är skrämmande, antingen har någon kört det hela genom ett övrsättningsprogram rakt av eller så är svenskanivån på de som översätter extremt dålig.
Jag ber härmed om skärpning. Det är jättetrevligt att det finns de som ids översätta texterna till olika språk men så svårt är det väl inte att ta hjälp av en korrekturläsare innan man släpper det?

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sär skrivnings sjukan sprider sig som ett virus....

Och nog håller jag med dig om att det minsta man kan begära är väl att ett rättstavningsprogram har korrekt svenska. Vad ska man annars med det till?

rigg sa...

man kan få jätteskojiga stavningsförslag!

Anonym sa...

http://www.99.se/1283977-post5.html

På länken ovan finns förklaringen till varför det funkar så dåligt. Det är alltså inte ordlistorna det är fel på eller de som gjorde dem. Istället är det programvaran som ska förstå sig på hur ordstammar får kombineras i ihopskrivningar som inte är bra nog.