04 november 2016

Dag 309 (#nyutmaningsökes #66) - Ljusdag med funderingar

Idag är det enligt somliga alla helgonaafton fast inte enligt kalender) en dag som förknippas med att tända ljus och minnas de vi inte längre har med oss fast egentligen är det väl först i morgon på Alla helgons dag? Försökte förstå det där på Wikipedia samt ett blogginlägg som försökte reda ut det och det är en rörig historia.

Allahelgonadagen som har en afton infaller alltid den 1 november och den hette Alla helgons dag fram till 1953 då man bytte namn på den till Allahelgonadagen. Redan 1772 hade man instiftat att den skulle firas den söndag som ligger närmast 1 november. I helgdagsreformen 1953 bytte den namn till Alla helgons dag och skulle firas den dag som infaller på en lördag mellan 31 oktober och 6 november och i kalendern införde man 1 november alltså Allahelgonadagen som då fick flytta tillbaka till fast datum igen. Det är denna som är Halloween. Rörigt värre. Dessutom undrar jag varför vi egentligen tänder ljus på den dag som är för alla katolska helgon som saknar en dag, det var egentligen Alla själars dag som är för att minnas våra bortgångna med hopp om att de skulle ta sig igenom skärseleden.

I Luleå pågår som jag skrivit tidigare om en ljusutställning, Luleå i nytt ljus. Så idag tänkte jag lite halvt passande att dagens foto kanske kunde bli på den ljuskyrkstad som flyter på Röda havet i Luleå. Åkte dit när mörkret hade inträtt, var ändå i stan med Herman för shoppingrunda. Skönt att ha ungen för mig själv några timmar, prata. Jag fick en snabbkurs i viken av att hålla igång "konvesrationer" på snapchat med helt menlösa bilder oftast på ansikten i konstiga vinklar och ingen text. För gammal för att fatta helt klart.

Åter till Röda havet och kyrkstugorna, jag blev besviken när jag försökte fota den, dels var det inte 100 små röda stugor som texten på Luleå kommuns webb sa, räknade till ca 50 varav några sjunkit/gått sönder och dels ligger de framför en ljusfond av ett shoppingområde. Nu är de väl främst till för att betrakta från bil uppenbarligen för det är inte helt lätt att till fots ta sig ner till Röda havet, själv höll jag på att dråsa ner i vattnet på hala grässlänter dessutom. Något bra foto gick inte att få till :-(
Jag önskar man tänkt lite längre när man gjort vissa av ljusinstallationerna, göra dem fotograferbara, då skulle vi som gillar att fota ta bilder, dela med oss och sprida positiv information om ljusfestivalen i Luleå på sociala medier. När jag var där första gången på invigningen, var nästan inga ljus i Barnens ljuslyktor tända, en rökmaskin sprutade röken bort från lamporna pga vinden, för att fota regnbågsormen behövde man trampa ner en rabatt i parken. Min favorit myrorna hade man gömt på en bakgata med en parkering bakom, get inte de snyggaste bilderna direkt och visst det går att fota mer ner i den men idag var den helt täckt i snö dessutom. När den stod på gågatan för några år sedan var det mycket bättre. Men visst finns det de som gör sig bra på bild också, regnade när jag var där så jag ville inte peka kameran uppåt allt för mycket.

Varför hade man inte gett festivalen en egen #-tagg? Kollade på twitter, inte många bilder från besökare med #luleåinyttljus som borde vara det logiska med tanke på festivalens namn.

Hur gick det då med min bild idag. Tja jag gjorde ett försök på kyrkogården men Bodensarna verkar inte vara det ljuständande folket i alla fall inte kl 19 idag men det är ju då ganska rätt att inte tända förrän i morgon, de flesta gravar var mörka och inte ens ljusburarna vid minneslunden hade speciellt många ljus ännu. Så något riktigt stämningsfull bild gick inte så bra att få till men jag får ju skylla mig själv som blandar ihop högtidsdagarna. Ville inte gärna att det skulle synas några namn på gravstenarna heller eftersom jag inte har någon anknytning till personerna. Var ute efter ljuset. Här är några försök. De blev på tok för mörka men långa slutartiden när lyktorna vajade i vinden funkade heller inte så bra och drog jag ner bländaren så började man kunna läsa namnen på stenarna. Får fundera ut någon bättre strategi till i morgon då det borde vara mer ljus och jag är rätt ute.
Hade inget att tända med själv så jag stod där tyst en stund och tänkte på de nära jag förlorat och tänkte på morfar och gammelmormor en liten stund extra. De saknar jag väldigt mycket.

dagens bild får istället bli en på kyrktornet här i Boden. Fanns gott om löv kvar på björken framför.
Fick i morse vet att ett ställe jag varit på intervju på vill träffa mig igen. Det ljusnar på jobbfronten men inget är i hamn och jag är alltid öppen för förslag som innebär att kunna jobba i mitt närområde.

Inga kommentarer: