24 november 2016

Dag 329 (#nyutmaningsökes #86) - Diskmaskinsmisär och solnedgång i Luleå

Idag var jag hemma för att min diskmaskin skulle levereras. Den vi väntat på i 30 dagar. Men vilken misär det blev. När de hade kopplat ur den gamla genom att klippa sladdar och slangar (detta huset är fullt av konstiga speciallösningar från förra ägaren) så visade det sig att maskinen jag klickat hem från Elgiganten var utan front.

Bild från Elgiganten.se
Bilden på produkten visade en maskin med front, inte skrollade jag ner hela vägen (förbi en lång lista med avkalkningsmedel) till sista raden där det står "Obs! Frontlucka medföljer ej." När jag pratade med kundtjänsten så upplyste de mig om att integrerad betyder att front saknas. Eftersom jag hade sökt fram maskiner som var för att montera under bänk tog jag för givet att det var det som avsågs. Men icke det betyder alltså att man integrerar i ens köksdesign (lycka till med det när man har ett platsbyggt kök från 1966 i ek). Man lär sig något nytt varje dag. Frågade om det fanns fronter att köpa, de säljer ju kök, en vanlig enkel vit högblank front kanske skulle funka, den på bilden såg ju rätt bra ut. Men nä enligt kundtjänsten hade de inget sådant jag kunde ju kolla på IKEA. Suck, retur och köpa ny då. Fick inte heller köra tillbaka den felaktiga själv, den kunde bli skadad.

Det blev dock en dyr historia det här eftersom maskinen kostade mig 4995 kr plus 998 kr i frakt och sen ytterligare 199 kr för bortforslande av min gamla maskin. Den gamla maskinen försvann men nu står jag här med en ny jag inte kan montera in och för att få den tillbaka till butiken måste jag betala 994 kr igen (495 kr för returfrakten och 499 för leverans med inbärning, förklara den för mig för den delen av kostnaden fattar jag inte) och sen ytterligare då 998 när ny maskin kommer. De som levererade den kunde inte ta den med sig igen och en hämtning blev bokad på måndag. När jag sen befann mig i Luleå ringer en firma och undrar var jag är, de skulle hämta en diskmaskin för retur. SUCK! Fick berätta att de får komma på måndag när jag är hemma mellan 9 och 15 som var den tid jag fick. Pengarna för diskmaskinen får jag tillbaka när returen är gjord men jag verkar inte få tillbaka pengarna för installationen som inte blev av.

På lite dåligt humör styrde jag bilen mot Luleå för lunch med Mattias kl 12:20. Körde via Gammelstad och stannade vid älven för att knäppa några bilder. Lyckades sen bli 10 minuter sen till lunchen. Tur Mattias är van, han borde ha lärt sig att alltid lägga på 10 min när jag skall köra från Boden och det är fotoväder :-)
Efter lunchen gick jag ner till Södra hamnen och tittade på solnedgången. Fotade kranen som sig bör. Två varianter en där jag mörkat ner kranen och en ihoplagd (HDR-bild) där den är mer utsirad och även himlen är lite ljusare. Vilken är bäst?
 Gick ut på ena piren där en annan fotograf stod längre ut. Knäppte denna på isen som jag väljer till dagens bild. Tog även en närbild på de infrysta isflaken.
 Mer närbild på is i solnedgång från längre ut på piren där jag började prata med den andra fotografen. Visade sig vara @bozman som jag följer på Instagram. Vi hade en trevlig pratstund.
 Gillade bågen i isen.
Det blåste kallt som attan så mina ben blev nedkylda. Gick upp till Smedjan och satte mig på Börje Olsson. Fotade lite folk, både med kameran på bordet och vid ögat.
 Ibland blir man upptäckt som dessa två men ingen av dem sa något.
När jag var varm tog jag mig till bilen och körde ut till Elgiganten och tittade på diskmaskiner, är ju Black Friday i morgon så jag får väl passa på att köpa en lite billigare då för att ta igen förlorade pengar tänkte jag. Träffade på en säljare på avdelningen och berättade vad vi hade valt och att vi nu behövde något liknande med MED front. Han bad mig ta det från början och blev aningen uppgiven och sa men jösses varför köer du inte bara en front, åk hem och mät så fixar vi det så länge som ni inte har superkonstiga mått (det har vi säkert, inget är normalt i detta hus) han tyckte oxå att jag fick ju ingen installation alltså måste jag ju ha den till godo och de som kommer med nya maskinen måste ju kunna ta med sig den felaktiga tillbaka alternativt att jag kör in den själv, han förstod inte vad de pratat om att jag inte skulle göra det. Så i morgon kl 7 skall jag vara där så får vi se hur det löser sig, känns aningen bättre nu. Men fortfarande irriterad på att de har bild på en maskin med front utan att tydligt tala om att det är ett "förslag" ungefär som på matförpackningar där de visar "serveringsförslag". Jag borde ju ha fattat att integrerad som det står i beskrivningarna är samma som filtreringsvalet inbyggd (varför välja samma ord på båda ställena när man kan svänga sig med nya ord). Jag gissar att jag någonstans sumpade bort mitt filter på standard under bänk. Nå ja vi får se det läser sig väl och med lite tur blir jag inte allt för många 1000-lappar fattigare.

Inga kommentarer: