26 november 2016

Dag 331 (#nyutmaningsökes #88) - Winter Wonderland

Idag klev jag upp tidigt för att köra till Storforsen för deras julmarknad. Hade hoppats på att Anders och Johanna skulle haka på men tyvärr blev det inte så. När jag kört en bit började snön vräka ner så det var bara att sakta ner lite och hålla avståndet. Vägen mot Storforsen var rätt så uppkörd/plogad, andra hållet såg lite värre ut. Nå ja de hinner väl ploga tills jag skall hemåt var min tanke.

Jag valde att parkera på hotellet och gå upp till naturreservatet istället för att köra dit upp och trängas på en parkering. Marknaden hade börjat klockan 11 och jag parkerade kring 11:30. Ingen hade gått i parken upp till övre delen från hotellet så jag fick pulsa i djup snö. Stannade på  bron och tog en bild över selet och deltat där. Lite färg kan anas men världen var rätt så monokrom även idag.
 Forsen hade en grönaktig ton och jag ställde upp stativet för att försöka fånga det. Hittade några träd som ramade in det så fint.
I liggande blev nog forsen bättre men inramningen blev kanske bara mer störande?
 Kolla in det lilla minifallet i höger hörn.
 Jag älskar renar. När jag var liten så åkte vi till några som hade renar i Finland. Vet inte om de var släktingar eller bekanta till familjen eller bara något jippoställe men de lärde mig locka på ren, kasta lasso mm och renarna var alltid nyfikna, buffade, gillade att bli kliade och allmänt mysiga. Efter det har det inte blivit mycket mys. Så när jag såg att det fanns tre "tomtens renar" på plats på marknaden så blev jag som barn på nytt. Fick kämpa för att få dem på bild. Antingen kom det barn i vägen, renarna tittade bort precis när jag ställt in skärpa mm. Så det blev ju bara att kämpa kämpa och dagens bild får bli på denna ren med putande läppar.
Älskar de vita renens blick på de här bilderna.
Sen den sötaste av dem alla var dock Alfons 6 månader. Han charmade alla.
Han blev dock lite trött av all uppståndelse.
Det fanns även 2 hästar som drog runt slädar med folk. Gjorde sig bra på bild. Svåra att fånga i den fart de kom med i kurvan där jag stod. Dessutom hade solen gått ner och ljuset var skumt men jag kämpade på och knäppte en jäkla massa bilder i hopp om att någon skulle bli bra.
Besökte lite olika stånd. I en av stugorna såldes stickat, bakat och sådana här dörrprydnader. Köpte lite glutenfritt bakat, pepparkaksmuffins och och solrosbiskvier.
Fönstret på stugan i fråga.
Gick upp till tomten och försökte fota lite men det var galet skumt där inne och jag hamnade i ett stim med barn som ville träffa tomten som gav dem en liten klapp. Jag kunde gärna inte be honom sitta stilla för att jag skulle kunna ta med lång slutartid. Jag provade dra upp ISO men det blev väldigt brusigt så jag fick ta mig an det på annat sätt. Jag valde att fota elden istället och ha tomten som bakgrund fortfarande tydlig nog.
Ute började det toknöa igen efter att ha haft ett litet uppehåll. Fotade lite på marknaden. Men så mycket folk, gick "bakom kulisserna" istället. Älskar försäljarens skratt. Försökte köpa mig ett tennprytt läderarmband men det var så lång kö och deras iZettle krånglade så allt tog tid. Får bli en annan dag.
Inne i kåtan serverades det kokkaffe och påste.
Efter marknadsgåendet och jakt på att hitta något att äta mer än en varmkorv utan något på så valde jag att gå tillbaka mot hotellet igen. Denna gång behövde jag inte pulsa eftersom det gått en massa folk här under dagen. Mötte en massa utländska turister som wowade och åhade över vinterlandskapet. Nu var ljuset helt annorlunda så jag fotade lite mer.
Hotellet långt där nere lyser upp med sina röda byggnader.
Svartvit värld.
Älskar kraften i forsen.
Tittade på forsen genom staketet.
Längre ner hade isen byggt på i forsen lite.
Det gäller att hitta den rätta slutartiden.
Mörkret började verkligen falla när jag närmade mig hotellet.
En sista blick upp mot forsen med lång slutartid för att få en lite ljusare bild.
På hotellet hade jag hoppats på att hitta något att äta men man dukade fram ett julbord som skulle serveras 2 timmar senast. Det fick bli en kopp te och en chokladboll samt lite torkad frukt som jag hade i bilen.

Sen var det dags att köra hemåt. Nu snöade det inte så mycket men vägarna och vägskyltarna var igensnöade så jag fick ta det lugnt. Missade avfarten mot Boden och fick köra mot Luleå istället och missade sen avfarten mot Selet som skulle korta av vägen hem. Ringde Henrik som jobbade och bestämde att jag som ändå var på väg mot Luleå skulle hämta upp honom. Lyckades ta den längsta vägen in till hans jobb dessutom men tillslut var jag där och kunde kör hemåt. Vi handlade och jag lagade middag. Satt vid datorn och fixade bilder tills det var dags att sova.


Inga kommentarer: