08 november 2016

Dag 313 (#nyutmaningsökes #70) - Väntan på ljuset

I natt sov jag absolut inget alls. Hade magkatarrsont å det grövsta och hade noll tabletter hemma, letade överallt. Försökte sova men låg bara och vred och vände på mig. Varje gång jag vände på mig lindrade det i några minuter men sen kom det tillbaka igen. Fruktansvärt. Klockan 5 gav jag upp, skrev ett tweet och frågade om någon visste en fungerande huskur. Bikarbonat fick jag först men det hade jag inte hemma, hade kollat redan på kvällen. Då sa @Brattefors att jag skulle prova  potatismjöl. Så upp och blanda 1 matsked potatismjöl i ett glas vatten och svepa. Och det funkade efter ca en halvtimme slutade det att göra galet ont. Kunde somna och fick sova tills barnens väckare ringde vid 7, sen tog det 1,5 timme för att somna om igen. Lyckades sova till ca 11 då började det värka i magen igen.

Jag låg kvar i sängen och läste och kollade mail och så. Kämpade för att ta mig upp utan att det skulle göra allt för ont. Eftersom solen skulle gå ner 14:39 så behövde jag snart ta mig ut och leta det där ljuset som jag ville fånga. Så på med varma kläder och sen ut med bilen eftersom klockan var för mycket för en promenad. Hade kollat via Google Earth att solnedgången skulle bli fin från Åberget men när jag kom till ladorna som jag fotat ganska ofta såg jag att det fanns potential på ängen istället så jag parkerade och sprang ut. Fick vänta ganska länge innan ljuset blev som jag ville. Ställde mig så att jag fick solen mellan ladan och ett träd bredvid. Helt jäkla perfekt men nu var det bråttom, solen går ner förbaskat snabbt. Så hitta rätt bländare och slutartid (fast jag tar oftast 3-5 bilder på raken med olika slutartider så slipper jag fippla allt för mycket). Lite stressigt blev det på 30-46 sekunder hade solen flyttat sig från att vara i glipan där vid väggen till att vara bland grenarna istället.

Den första bilden här är en sammanfogning av tre foton för att få fram färgerna bättre, den mörka ladan och den ljusa himlen är svår annars. Hade kunnat överexponera och köra ett graderatfilter på himlen kanske men då hade kanske även trädet blivit för mörkt halvvägs tror jag. Nu fanns det inte riktigt tid för att laborera med det, hade jag ju kunnat klura på innan men tyvärr så tänkte jag inte på det där och då. Nästa gång kanske. Lade på lite gradient med lägre exponering i efterhand i Lightroom istället.
Som sagt en liten stund senare låg solen bakom trädgrenen och det såg ut som jag hade 2-3 solar istället.

Började gå mot bilen för nu var fötterna djupfrysta (måste ta fram vinterkängorna) men såg då de fina molen bakom ladan på nästa äng, sprang dit och han slänga iväg några bilder innan ljuset försvann. Ville egentligen inte ha med de moderna husen till häger om ladan men det är ibland svårt att redigera verkligheten. Tog några bilder där de syntes mindre och en lada snett bakom sticker ffram istället med då syntes inte molnen och berget där bak lika bra. Man får inte alltid som man vill, om man inte är jävligt bra på Photoshop :-).
Visste att om en liten stund skulle motsatta sidan av himlen vara rosa när solen väl letat sig ner. Funderade på var jag skulle kunna hitta en lämplig plats och bestämde mig för att köra bortåt Ljuså till, alltid finns det någon äng med lador eller annat. Men jag han ända bort till kraftstationen i Ljuså innan himlen ville sig riktigt. Satt kvar i bilen och väntade denna gång och när himlen antagit rätt färg hoppade jag ut och knäppte några bilder över ån. Gillar reflektionen i vattnet av de små träden längst fram.
Gick över vägen och väntade en stund innan jag knäppte en bild på kraftstationen, gillade hur ena fönstret reflekterades i det lilla öppna vattnet.

Efteråt åkte jag in till stan och värmde mig med en varm macka och en te samt kaka på ett fik. Försökte redigera bilder på min MBA men disken blev full, datorn fick spunk, maxade ut mobiltrafiken på telefonen av misstag. Kunde inte rensa datorn för den var full, jäkla moment 22. Men det löste sig tillslut när jag väl kom hem. Magvärken tilltog men jag hade köpt ny medicin i stan så nu har jag proppat mig full i piller och hoppas få sova. Kollade på avsnitt 3 av Midnattssol och åt lite rökt ost och korv hoppas det går bättre i natt :-)

 Bokade upp tisdag till torsdag i Stockholm kommande vecka, skall sova hos kompisar så ingen för kort säng i en båt denna gång.

 Vågar inte titta på någon valvaka från USA, ber en bön och går och lägger mig. Har skrollat igenom Instagram och inser att typ hela Sverige har rejält med snö förutom vi. Bakvänt i år tydligen.

Inga kommentarer: