23 september 2008

Jupps det var järnbristanemi så nu får jag ta det lugnt

Fick svaret på mina provet igår.
Hej Beatrice!
Har fått svar på sina prover. Du har igen en järnbristanemi och lågt järn och ferritin. Andra prover var bra., normalt urinprov, sköldkörtelfunktion och leverstatus. Hoppas du blir bättre efter järninfusion.
Puhhhh, hon verkade inse att det inte är någon idé att dra igång någon stor utredning igen. Jag släpps härmed till mina droppsessioner. Får ringa distriktssköterskan i morgon och boka in tider.

Har bestämt mig för att sluta på karaten *snyft* (så nu slipper grabbarna en galen brud som sparkar på dem) och återta det när jag blivit frisk igen, känner mig själv för väl. Går jag på något där man måste vara med så gott som varje gång för att komma vidare så kommer jag gå dit hur mycket än kroppen skriker och hjärtat bankar. Så nu fick jag ta ett beslut medan jag fortfarande kan hoppa av och har lite vett i huvudet. Skittråkigt men klubben finns ju kvar och jag måste börja tänka på min hälsa. Nu kan jag träna annat de dagarna de dagar jag orkar och inte mår för piss. Har känt mig ordentligt svag de senaste dagarna, blir extremt anfådd av att bara gå upp för trappan här på jobbet och så skall det inte vara.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Halloj. ramlade över din blogg medans jag googlar på järnbrist anemi. Jag fick detsamma för mer än ett år sedan. De drog igång massa undersökningar men det gav inget. Fick tabletter och har varit rätt stabil sedan dess....men nu droppar det igen. Som jag förstår det så har det ej hittat någon orsak till varför du inte tar upp järn? Vilka undersökningar har du gjort. Jag tränar med rätt hårt, boxas. det är tråkigt när man känner att man hela tiden blir sämre ju mer man tränar. För att sedan inse att man inte kan träna så mycket. Har du några tips att ge eller några prover du tycker jag ska driva på för att få ta hos doktorn? jag är undersökt i mag-tarm kanalen, thyroidea är kollad...../Karna.

Béatrice Karjalainen sa...

Det man testat på mig är mag-tarmkanalen via endoskopi, rektoskopi sampt kapselendoskopi (svalt kamera) dvs kollat efter glutenintolerans (vilket det fortfarande skulle kunna vara för jag känner flera som inte klarar av mjölmat men som inte visat något på glutenprover), cancer, blösningar odl i tarmen. Thyroidea är givetvis kollad samt benmärgsprov för att utesluta leukemi, blödarsjukarprover bla blev jag skuren och så testade de hur lång tid det tar för mig att sluta blöda.

De har försökt att kontrollera om jag har alldeles för riklig mens (där tror jag fortfarande att jag kan ha för blodrik mens men att de inte upptäckt det då undersökningsmetoden inte är direkt vetenskaplig och säker). B12-prover skall de givetvis ta oxå.

Min läkare jag hade i Trollhättan när jag var 18 år sa att jag kunde ha brist på ett enzym (tror jag det var) som bryter ur järnet ur maten men då fanns inga testmetoder för det och sen har jag inte hört något mer om tester för att kolla hur jag tar upp järn. Har något minne av en "järnbelastning" när jag var 11-12 år, att jag tog prov, intog något och tog prov igen för att se hur det upptogs men minns inte exakt. det man mäter är det akuta järnupptaget i blodet och sen kan man även mäta ferritinnivåerna efter ca 1 vecka.

Min senaste läkare hade teorier om att jag istället förbrukar för mycket järn, att all min träning (tränade 6-7 pass i veckan) var för mycket och att järnet gick åt då. Men nu har det ramlat neråt fast jag hade träningsuppehåll i ett år.

Nu har jag en överenskommelse med sjuvården, när de sjunker ner till kring 95-80 så får jag järndropp. Jag kan inte äta järntaletter för min mage slås ut totalt plus att jag tar upp tabletterna så dåligt att jag märker inte att de hjälper. Dock är ju järndroppet (Venofer) dyrt.

Undra om det finns något som kan "säga" till kroppen att järnförråden är fulla men de inte är det. Men att tolvfingertarmen då skiter i att ta upp järnet?

Lycka till med utredning och förhoppningsvis kan de hitta något på dig men som läkarn sa, på vissa hittar man inte orsaken och då får man gå på påfyllning emellanåt.

Det kan ju vara flera samverkande faktorer oxå så som lite för riklig mens, dåligt upptag, hög förbrukning mm.

Anonym sa...

Hej! Jag kikade också in på din spalt här och ville bara säga att jag har också järnbristanemi. Har haft i över ett år nu och det verkar inte bli bättre. De sätter mig bara på tabletter som gör det värre för magen och läkaren tror att det ska bli bättre. Glömmer oftast medicinen på morgonen och kan ej äta frukost på morgonen då jag mår illa. Känner mig ständigt trött och andfådd för de minsta, yr och svimfärdig minst en gång om dan. Känner mig nästan som en gamling i kroppen! Jag har försökt att sjukskriva mig en gång men det gick inte att göra när man hade järnbristanemi tydligen. Vill du hjälpa mig och förklara för mig hur jag ska gå tillväga?
kramis Maria

Béatrice Karjalainen sa...

Hej Maria,
Kan du inte skicka mig ett mail på beatrice.karjalainen@gmail.com så jag jag berätta lite mer om vad jag fått gå igenom.

kringeltös sa...

hej, sitter i södertälje o googlar på järnbrist o hamnar hos dig! kul!
hur ser dina upplevelser ut..
hur botar man bäst bristen..
läste att de inte räcker att tex. bara äta blutsaft uten måste komplettera med något annat
frågan är vad!?
hittar inget om de...

Béatrice Karjalainen sa...

@kringeltös Det bror väldigt mycket på hur låga värden du har. För många räcker det att ta järntabletter om magen klarar av det eller ex. mitt val kvinna som innehåller lite extra mycket järn. Själv får jag ju järndropp när värdena är för låga. Annars är det viktigt att äta en järnrik kost, broccoli, spenat, ruccola, lever, blodpudding, fullkornsprodukter odl och undvika mjölk och te i samband med intaget och gärna en 40 min efteråt. Annars hämmar du upptaget. Kombinera gärna maten med c-vitaminrika produkter så tar du upp järnet lättare.

Primavi tipsar om "Särskilt järnrikt är t.ex. leverpastej, blodpudding, lever, ”rött” kött (nöt- eller viltkött) samt äggula. Att äta en ”mindre järnrik” köttsort eller fisk i kombination med vegetabiliska livsmedel med mycket järn (t.ex. spenat, broccoli, persilja, spannmål) kan också öka upptaget av järn."

Anna sa...

Hej!
Har samma problem,men har ännu inte fått veta vad det beror på.Tar prover hit och dit.Är så ofantligt trött,vill bara dra nåt över mig just nu.Har ett krävande jobb,men är inte sjukskriven.Så det är bara att bita ihop.Fast jag känner mig mer död än levande.Har dessutom fyra barn som vill ha min uppmärksamhet hela tiden.Hur förklarar man för en två-åring att man inte orkar finnas till för dom som man bör.Tillräckligt svårt för vuxna att förstå om dom inte själva upplevt det.Allt det här har tyvärr satt sig på psyket och jag mår inget bra.Har ingen lust med nåt.Ville bara säga att det är skönt att hitta ett ställe där man kan skriva av sej lite....

Béatrice Karjalainen sa...

@Anna Tyvärr är det ju så tröttheten tar över allt och sätter sig på psyket. Själv blir jag väldigt lätt låg och nere när värdena sjunker och tröttheten tar över. Det är svårt för alla utomstående att förstå och särskilt för barnen. Vissa vuxna kan man i alla fall försöka förklara för. Det är jobbigt när man inte får sjukskrivning fast man är på väg att trilla ihop på jobbet, har också varit där.

Jag hoppas innerligt att du får en bakomliggande orsak och att du får en bra behandling. Själv får jag nog leva med att aldrig få veta och dessutom ta järn resten av livet.